-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos vaikus lankė teatralizuotos saugaus eismo pamokėlės

Šiemet jau 22-ą kartą Lietuvoje vykstantis saugaus eismo iniciatyva moksleiviams, kurią organizuoja Lietuvos automobilių kelių direkcija prie Susisiekimo ministerijos, neaplenkė ir pačių mažiausiųjų.
Renginio akimirka
Renginio akimirka

Net dvidešimties miestelių pradinukus aplankė „Teatriuko“ aktoriai – per teatralizuotas pamokas supažindino su svarbiausiomis kelių eismo taisyklėmis ir mokė saugiai elgtis gatvėje. Apie tai, ko vaikai išmoko per šias pamokėles bei kodėl tokia edukacija – labai svarbi, sutiko papasakoti „Teatriuko“ aktorė ir direktorė Dalia Mikoliūnaitė.

Pasitelkė kūrybiškumą ir ekspertų žinias

Saugaus eismo pamokėlė kiekvienoje mokykloje truko 45 minutes, joje dalyvavo mažiausiai 50 pradinukų.

Utena, Užpaliai, Šalčininkai, Šlienavos ir Ringaudų kaimai, Raguva ir Pabiržė – tai tik dalis miestų, kuriuose nuo šio pavasario apsilankė „Teatriuko“ aktoriai. Saugaus eismo pamokėlė kiekvienoje mokykloje truko 45 minutes, joje dalyvavo mažiausiai 50 pradinukų. Kaip pasakoja D. Mikoliūnaitė, ypatingai didelio susidomėjimo pamokėlės sulaukdavo mažesniuose miestuose – čia pasižiūrėti pamokėlės susirinkdavo ir 70 vaikų.

Pamokėlės metu du personažai – Žalia ir Raudona – diskutavo su vaikais apie saugų elgesį gatvėje, mokėsi dainos, kurioje paminima, į kokias puses reikia pažiūrėti prieš žengiant į gatvę. Vėliau vaikai, naudodamiesi dainele, pereidavo per nupieštą gatvę ir žaidė žaidimą, padedantį įsiminti svarbiausius kelių eismo ženklus.

„Pamokos buvo interaktyvios, vaikai iškart buvo įtraukiami į veiksmą: jie diskutavo apie elgesį gatvėje, mokėsi įsimintinos dainelės, žaidė žaidimą, kurio metu reikia atpažinti kelių eismo ženklus. Vaikams kaimo vietovėse pamokėlės dalis, susijusi su kelio ženklais, iš tikrųjų buvo tartum žaidimas – juk daugumos kelio ženklų, skirtų pėstiesiems, jie dar nebuvo matę. Smagu, kad gerų atsiliepimų apie pamokėles sulaukdavome ne tik iš vaikų, bet ir iš mokytojų“, – pasakoja D. Mikoliūnaitė bei pastebi, kad saugaus eismo pamokėlės buvo įsimintinos ir patiems „Teatriuko“ aktoriams – visa pamokėlių programa sukurta konsultuojantis su Lietuvos automobilių kelių direkcija prie Susisiekimo ministerijos ir mokytojais, o pasiruošimas lankyti pradinukus vyko net kelis mėnesius – nuo šių metų sausio mėnesio.

Mažiausiems neretai pritrūksta žinių apie eismą

Lietuvos pradinukams kai kada pristinga net elementarių žinių apie eismą, tad tokios pamokėlės, pritaikytos patiems mažiausiems, – itin svarbios, pasidalija savo įžvalga „Teatriuko“ direktorė.

„Pasitaikydavo pirmokų ir antrokų, kurie neskyrė kairės pusės nuo dešinės, nesuprasdavo, kaip vyksta eismas – tokiais atvejais labai pasitarnaudavo mūsų nedidelis vaidinimas: kai vaikai eidavo per improvizuotą perėją, aktorius vaidino automobilį. Taip pat pastebėjome, kad net tie vaikai, kurie gerai žino, kaip elgtis einant per kelią, kartoja teisingus atsakymus automatiškai, nesusimąstydami, kodėl reikia elgtis vienaip ar kitaip. Iš vieno vaikučio net sulaukėme atsakymo, kad į abi puses turi pasižiūrėti tėtis, o ne jis pats. Todėl svarbiausias pamokėlių tikslas buvo padėti vaikams suprasti, kaip vyksta eismas, ir kodėl reikia būti atsargiam“, – dėsto D. Mikoliūnaitė.

Su vyresniais vaikais itin svarbu kalbėti apie kelių eismo taisykles, kurių turi laikytis dviratininkai.

Pašnekovė pastebi, kad su vyresniais vaikais itin svarbu kalbėti apie kelių eismo taisykles, kurių turi laikytis dviratininkai: „Tai ypatingai svarbu kaimo vietovėse. Siekėme vyresniems vaikams paaiškinti, kodėl einant per perėją dviratį reikia vestis, dėvėti atšvaitus, liemenes ir t. t. Atsakymus jie teoriškai žinodavo, todėl mums buvo svarbu įtikinti juos naudoti šias taisykles ir praktiškai. Dar viena aktuali tema, kurią aptarėme su vyresniais vaikais – kodėl negalima žaisti su išmaniaisiais telefonais einant per gatvę.“

Renginio akimirka

Padeda išsaugoti dešimtis jaunų gyvybių

Teatralizuotos saugaus eismo pamokėlės pradinukams – pirmasis edukacinis „Teatriuko“ projektas. Pasibaigus projektui, D Mikoliūnaitė džiaugiasi, kad „Teatriukas“ turėjo progą prisidėti prie prasmingos ir labai reikalingos iniciatyvos: „Buvo gera jausti, kad tikrai darome svarbų darbą, kuris turi aukštą pridėtinę vertę“.

„Teatriuko“ improvizuotos pamokos mažiesiems – tik dalis nacionalinės iniciatyvos „Saugokime jaunas gyvybes keliuose“, kuri taip pat apima nacionalinį saugaus eismo konkursą. Jame šiemet dalyvavo daugiau nei 51 tūkst. moksleivių iš 383 Lietuvos bendrojo ugdymo įstaigų.

Kaip pasakoja Lietuvos automobilių kelių direkcijos direktorius Egidijus Skrodenis, iniciatyvos metu vyksta ne tik nacionalinis saugaus eismo konkursas „Šviesoforas“, kuriame dalyvauja pradinių klasių moksleiviai, bet ir Jaunųjų automobilių vairuotojų, dviratininkų, motociklininkų ir mopedų varžybos, kuriose vyresnio amžiaus vaikai turi pademonstruoti praktines ir teorines įvairių transporto priemonių vairavimo žinias.

Skaičiuojama, kad per kiek daugiau nei dvidešimt metų, kai vyksta iniciatyva „Saugokime jaunas gyvybes keliuose“, žūstančių keliuose vaikų skaičius sumažėjo maždaug dešimt kartų. Tam įtakos turėjo ir edukacinės priemonės, kurios padeda jauniausiems eismo dalyviams laikytis kelių eismo taisyklių ir atsakingai elgtis kelyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius