Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mažieji šiauliečiai – dviračių sostinės ambasadoriai

Šiaulių pradinukai su kaupu pateisino dviračių sostinės atstovų reputaciją. Jie it riešutus gliaudė saugaus eismo galvosūkius, kurie bendraamžiams iš kitų miestų buvo ne visi įkandami.
Saugaus eismo pamoka Šiauliuose
Saugaus eismo pamoka Šiauliuose / Algimanto Brazaičio nuotr.
Temos: 2 Šiauliai Pamoka

Kaip elgtis netradicinėse situacijose? Kaip žengti per kelią ir kokią pasirinkti teisingą vietą, jeigu arti nėra šviesoforo ir pėsčiųjų perėjos? Į tai atsakyti nebuvo sunku Šiaulių pradinukams, kurie išsyk teisingai įveikė šias užduotis. Tuo tarpu kitų miestų vaikų atsakymai į tokius klausimus ne išsyk pradžiugindavo saugaus eismo mokytojus. 

„Ko gero, Šiauliuose pirmą kartą iš vaikų išgirdau teisingą atsakymą, kaip saugiai pereiti užmiesčio kelią, besidriekiantį miškais ir kalvomis. Būtent nestandartines eismo sąlygas, kurias pravartu pabrėžti mokant vaikus saugaus eismo, padėjo atskleisti mažieji šiauliečiai“, – teigia Vilniaus apskrities kelių policijos komisarė Aistė Dijokaitė. 

Saugaus elgesio samprata netradicinėse situacijose – ne vienintelis šiauliečių arkliukas. Mažieji Saulės miesto piliečiai pasirodė esantys puikūs dviračių žinovai. Nieko nuostabaus, nes Šiauliai dar tituluojami dviračių sostine. Tad mažiesiems jos gyventojams aišku kaip du kart du, koks turėtų būti tvarkingas dviratis, kokių spalvų atšvaitai privalomi jo priekyje ir gale bei kokios yra jaunojo dviratininko pareigos. 

Koks turėtų būti tvarkingas dviratis, kokių spalvų atšvaitai privalomi jo priekyje ir gale?

Ar gali nevirtas kiaušinis, numestas ant žemės, nesudužti? Pasirodo, gali. Bet tik tuomet, jeigu jis bus įdėtas į šalmą. Tuo įsitikino mažieji šiauliečiai, stebėdami bandymą su kiaušiniu, kurį atliko komisarė A.Dijokaitė. Tad pradinukams nekilo abejonių ir atsakant į pareigūnės klausimą: „Kas patikimiau apsaugo galvą – kepurė ar šalmas?“   

Tuo tarpu pasiteiravimas apie mokyklinio autobusiuko tvarkingumą, skirtingai nei dviračius, Šiaulių vaikus privertė sudvejoti. Paklausti, ar atvažiuodami visi buvo užsisegę saugos diržus, ne visi pradinukai suošė vieningu teigiamu atsakymu. Keli mažieji purtė galveles ir trūkčiojo petukais guosdamiesi, kad jiems nepavyko prisisegti saugos diržų. Gal dėl netvarkingų saugos diržų tvirtinimų?

„Akyli vaikai išsyk atkreipia dėmesį į defektus mokykliniame autobuse ar tėvų automobilyje. Todėl labai svarbu ugdyti vaikų pastabumą ir neabejingumą veiksniams, lemiantiems eismo saugumą“, – pastebi Vaidotas Vaišvila, vadovaujantis Šiaulių techninės apžiūros centrui. Jame buvo surengtas tyrimas, atskleidęs vaikų saugaus eismo žinių ir įgūdžių sampratą. 

Pradinukai puikiai žino pavojingas eismo vietas ir jose būna atidesni. ,,Visgi vaikams būtina nuolatos priminti apie poreikį saugotis, pratinti į pėsčiųjų perėją žengti atsargiai ir tik atidžiai įsitikinus, kad atvažiuojantis vairuotojas juos tikrai mato“, – sako LRT TV laidos ,,Keliai, mašinos, žmonės“ vedėjas Valdas Juozas Vilūnas. 

Vaikams būtina nuolatos priminti apie poreikį saugotis, pratinti į pėsčiųjų perėją žengti atsargiai ir tik atidžiai įsitikinus, kad atvažiuojantis vairuotojas juos tikrai mato.

Šiaulių techninės apžiūros centre surengta akcija šalyje tęsiamas pradinukams skirtas saugaus eismo renginių ciklas ,,Būk saugus eismo dalyvis“. Jį inicijavo Lietuvos techninės apžiūros įmonių asociacija TRANSEKSTA kartu su Vilniaus apskrities Kelių policija. 

„Važinėti tik su tvarkingu dviračiu, kuris su atšvaitais, žibintais, visada užsidėjus šalmą, užsivilkus liemenę. Tai kur kas daugiau nei žaidimas, laisvalaikio praleidimo priemonė. Taip pratinami mažieji išaugs tvarkingais, techniką prižiūrinčiais vairuotojais, kuriems saugus elgesys – savaime suprantamas dalykas“, – tvirtina Lietuvos techninės apžiūros įmonių asociacijos prezidentas Antanas Dadurka.

Deja, ne visi net suaugusieji eismo dalyviai yra sąmoningi ir gali ar sugeba būti atsakingi už kitų saugumą. Vaikai gatvės nebelaiko žaidimų aikštele ir suvokia poreikį būti budriems. Tad jiems naudinga buvo įsitikinti, kokį atstumą nurieda automobilis, vairuotojui nuspaudus stabdžius. Tuo pradinukai akivaizdžiai įsitikino stebėdami Šiaulių techninės apžiūros centro aikštelėje surengtą praktinį bandymą „Kur sustos automobilis?“ 

Įsibėgėjusio iki 50 km/val. automobilio vairuotojas prie menamos perėjos staigiai stabdo, tarsi išvydęs netikėtai išbėgusį pėsčiąjį. Net ir šiuolaikiškai tobulas bei techniškai tvarkingas automobilis, deja, nesustoja it įbestas, o iš inercijos nurieda ar nučiuožia tam tikrą atstumą. Jį atspėti – užduotis pradinukams. Numanomą automobilio sustojimo vietą ženklinančių vaikų nuomonės labai išsiskyrė. Kai kurie eksperimento dalyviai pernelyg optimistiškai vertino technikos galimybes. 

Automobilio stabdymo bandymus pratęsė ekskursija po Šiaulių techninės apžiūros centrą. Jo atstovai pradinukams papasakojo ir parodė, kaip, kokiais tikslais bei prietaisais tikrinami stabdžiai, žibintai, išmetamosios dujos ir kiti transporto priemonių techninės būklės parametrai. 

Šiaulių techninės apžiūros centre su pradinukais bendravęs kelių policijos pareigūnų pagalbininkas „Amsius“  vaikus palydėjo į pamoką. Joje komisarė A.Dijokaitė žaisminga forma išdėstė saugaus elgesio pagrindus, atskleidė keliuose tykančius pavojus ir priminė, kaip jų išvengti. Atsisveikindami mažieji pažadėjo visada valgyti sriubą ir nešioti atšvaitus, o dviratį minti tik užsidėjus šalmą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius