Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nauja baudžiamųjų bylų girtiems vairuotojams tvarka privertė kraujo tyrėjus pasiraitoti rankoves

Dėl naujos baudžiamųjų bylų tvarkos girtiems vairuotojams centrinėje laboratorijoje ištiriama apie 25 proc. daugiau kraujo ėminių.
Kraujo tyrimas
Asociatyvi iliustracija: kraujo tyrimas / Organizatorių nuotr.

Valstybinės teismo medicinos tarnybos (VTMT) direktorius Romas Raudys antradienį 15min informavo, kad jau galima prognozuoti šįmet padidėjusį darbo krūvį, susijusį su nauja baudžiamųjų bylų tvarka girtiems vairuotojams.

Paprastai VTMT Toksikologijos laboratorijoje per metus ištiriama apie 12 000 kraujo mėginių. „Prognozuojame, kad šįmet šis skaičius padidės maždaug 3 000 atvejų iki 15 000. Vadinasi, tyrimų skaičius išaugo apytikriai ketvirtadaliu“, – sakė R.Raudys.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Kraujas tiriamas tik tuomet, kai nustatoma per 1,5 promilės ir gresia baudžiamoji atsakomybė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Kraujas tiriamas tik tuomet, kai nustatoma per 1,5 promilės ir gresia baudžiamoji atsakomybė

Kaip žinoma, nuo 2017 m. sausio 1 dienos įsigaliojus naujajam Administracinių nusižengimų kodeksui, dalis jame iki šiol buvusių pažeidimų buvo perkelti į Baudžiamąjį kodeksą ir už juos jau gresia baudžiamoji atsakomybė. Vienas iš tokių pažeidimų – vairavimas neblaiviam su daugiau kaip pusantros promilės alkoholio girtumu.

Baudžiamojo kodekso 281-ojo straipsnio naujasis 7-asis punktas numato: Tas, kas vairavo kelių transporto priemonę arba mokė praktinio vairavimo būdamas apsvaigęs nuo alkoholio, kai jo kraujyje buvo daugiau negu 1,5 promilės alkoholio, baudžiamas bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki vienų metų.

Kaskart, norėdami pristatyti teismui patikimus ikiteisminio tyrimo duomenis, pareigūnai privalomai siekia patvirtinti didesnį nei 1,5 promilės „įpūtimą“ kraujo tyrimu.

Visi mėginiai tiriami Vilniuje. Net atsižvelgiant į maksimalius Lietuvoje galimus atstumus, maždaug 3 kelionės valandos nėra tas laikas, per kurį kraujas gali kažkaip sugesti.

Visi tokie ėminių ištyrimai atliekami būtent sostinėje, Valstybinės teismo medicinos tarnybos laboratorijoje. Kaip kraujas iš visos Lietuvos „suplaukia“ į Vilnių?

Tarnybos vadovas R.Raudys 15min pasakojo, kad ėminiai pasiekia laboratoriją trimis kanalais: dalį jų atveža patys policijos pareigūnai, dalį – medikai, o dar dalį VTMT darbuotojai atsiveža patys (kuomet kraujo iš vairuotojų yra imama būtent Tarnybos padaliniuose).

Kiekviena įstaiga mėginių vežiojimą organizuoja pagal savo nustatytą tvarką. „Vieni veža pagal tam tikrą grafiką, kiti laukia, kol susikaups tam tikras ėminių skaičius“, – pasakojo tarnybos vadovas.

Ar kraujo tyrėjus spaudžia laikas, kitais tariant, ar ėminys gali „sugesti“ ir tapti nebetinkamas ištyrimui?

„Iki išgabenimo mėginiai paprastai laikomi buitinį šaldytuvą primenančiomis sąlygomis, +4 laipsnių temperatūroje. Po to mes juos gabename vadinamosiose šaltdėžėse. Bet kokiu atveju, net atsižvelgiant į maksimalius Lietuvoje galimus atstumus nuo medicinos įstaigų iki mūsų laboratorijos Vilniuje, maždaug 3 valandos nėra tas laikas, per kurį ėminys gali kažkaip pasikeisti“, – aiškino VTMT direktorius.

Šiuo metu yra nustatytas 3 darbo dienų terminas, per kurį kraujo ėminiai iš įvairių punktų turi pasiekti centrinę laboratoriją. Tarnybos vadovas minėjo, kad ateityje ruošiamasi dar tiksliau reglamentuoti tvarką, kaip ir per kiek laiko turi būti pervežami vairuotojų kraujo mėginiai tyrimams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius