Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nepatyrę vairuotojai eismo įvykius sukelia ir dėl baimės vairuoti

Kas kelia didesnį pavojų – drąsus ir savo jėgas pervertinantis jaunasis vairuotojas ar visko bijantis „klevo lapas“. Į šį klausimą atsakymo GAZAS.LT ieško pas Panevėžio darbo rinkos mokymo centro Vairuotojų praktinio mokymo vadovą Vytautą Šakėną.
Vairuotojas
Vairuotojas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Bijantys vairuoti vengia intensyvaus eismo

Vytautas Šakėnas sako, kad baimė sėsti prie vairo kur kas dažnesnė tarp vyresnio amžiaus vairuotojų, kurie neseniai gavo vairuotojo pažymėjimą.

Specialistas prisimena, kad viena moteris, gavusi teises, į darbą važiuodavo valanda anksčiau vien todėl, nes bijodavo važiuoti, kai aplink daug automobilių.

Jeigu jau bijai taip, kad tikrai net rankos ir kojos dreba, tai geriau nevairuok.

„Žinau moterį, kuri išsilaikė teises ir jai reikėdavo į darbą iš namų atvažiuoti aštuntą valandą. Tai ji iš namų išvažiuodavo septintą ryte, nors kelio iki darbo – vos dešimt minučių. Šitaip ji atvažiuodavo ramiai ir be streso.

Dar viena situacija – prekybos centro aikštelėje. Vairuotoja nesibrauna į parkavimo vietas kuo arčiau įėjimo, o kaip tik pasistato kuo nuošaliau, kur mažiau kitų automobilių.

Moteris supranta, kad ji dar neturi daug patirties, todėl pati imasi saugumo priemonių. Tai ne tik baimė, bet ir atsargumas. Žinoma, jeigu jau bijai taip, kad tikrai net rankos ir kojos dreba, tai geriau nevairuok. Aišku, kuo daugiau praktikos, tuo daugiau šansų, kad baimė dings“, – pasakoja Vytautas Šakėnas.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Vairuotojas
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Vairuotojas

Iš baimės nieko nebeprisimena

Pašnekovas sako, kad visko aplink bijantis vairuotojas yra tiesiog nepasiruošęs vairavimui ir apskritai tampa nebeaišku, kaip jis gavo vairuotojo pažymėjimą. Per egzaminą streso ir baimės juk būna kur kas daugiau.

Kad baimė vairuotojus išmuša iš vėžių V.Šakėnas teigia pastebintis gana dažnai. Žmonės net neprisimena, ką veikė prie vairo.

„Būna žmogus neišlaiko egzamino ir pas mus ateina lankyti papildomų pamokų. Aš klausiu, ką padarei blogai. Jis sako, kad nežino, neatsimena. Tuomet klausiu, ar vairuodamas aikštelėje, ar mieste suklydai. Žmogus nepamena net to. Klausiu, ar apskritai iš aikštelės išvažiavo, o jis sako, kad neatsimena. Stresas žmogų labai stipriai veikia“, – sako V.Šakėnas.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Konkurso akimirka
Tomo Markelevičiaus nuotr./V.Šakėnas

Blogiau už baimę gali būti tik per didelis pasitikėjimas

Perdėtas pasitikėjimas savo vairavimo sugebėjimais avarijų priežastimi tampa kur kas dažniau nei baimė. O ir šių įvykių padariniai dažnai būna gerokai skaudesni.

Baimė dažniau lydi vyresnio amžiaus nepatyrusius vairuotojus, o per didelis pasitikėjimas savo jėgomis kiša koją jauno amžiaus žmonėms.

„Pastebiu, kad vairuotojo pažymėjimą gavę jaunuoliai pirmus metus dar važinėja atsargiai ir ramiai. Taip pavažinėję vienerius metus ir pamatę, kad jiems puikiai sekasi, ima per daug pasitikėti savo sugebėjimais.

Tuomet ir pasipila eismo įvykiai. Gaila, bet dažnai su skaudžiomis baigtimis. Taigi, galima teigti, kad baimė yra mažiau pavojingas faktorius nei nepasvertas užtikrintumas“, – pasakoja V.Šakėnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius