Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Padangų keitimo sezonas: penktadaliu brangesnės ir vis rečiau – dygliuotos

Lietuviai nebelaukia iki paskutinės dienos ir vasarines padangas keisti žieminėmis pradėjo gerokai anksčiau nei įprastai, vienu balsu teigia ir padangų pardavėjai, ir padangas keičiančių įmonių atstovai.
„Egzotika“ parduotuvėje
Žieminės padangos. / Tomo Markelevičiaus nuotr.

Jų teigimu, pagalvoti apie žiemą, slidų kelią ir galimus pavojus vairuotojus gana anksti privertė spustelėjęs šaltukas, lėmes, kad dar spalio pirmoje pusėje ne vienam teko nusigramdyti apšalusius langus. Tiesa, nors padangas pasikeisti suskubta ankstėliau, vis dar yra vairuotojų, kurie žiemą įveikti rengiasi su tik išmetimui tinkamomis padangomis.

Kas dešimtas – su netinkamom važinėti padangom

Tomas Adamovič, automobilių serviso „Dalauta“ vadovas, sakė, kad dabar – pats darbymetis, tačiau klientai, panorę vasarinęs padangas pasikeisti į žiemines, pradėjo plūsti gerokai anksčiau.

„Šiemet pastebėjome, kad padangomis žmonės susirūpino labai anksti, kone prieš mėnesį. Praėjusį sezoną taip tikrai nebuvo“, – akcentavo T. Adamovič ir pridūrė, kad tokius pokyčius lėmė atšalę orai spalio viduryje.

Maždaug kas dešimtas naudotų padangų komplektas – nebetinkamas važinėti.

Jis skaičiuoja, kad maždaug kas penktas, atvažiavęs pasikeisti padangų, atsiveža naujų komplektą. Didžioji dalis artėjančią žiemą pasirengę įveikti su važinėtomis padangomis. Tiesa, tarp šių, kaip sako pašnekovas, maždaug kas dešimtas komplektas – nebetinkamas važinėti.

„Tragedija. Nepatartume tokių net ir vasarą naudoti. Bet žmonės susigalvoja įvairiausių pasiteisinimų: tai mašina pardavimui, tai paskutinį sezoną važiuoja. Nežinau, ar čia save apgaudinėja, ar kitus, bet akivaizdu – taupoma“, – svarstė T.Adamovič.

Anot pašnekovo, nepaisant ankstyvo susirūpinimo padangų keitimu, kaip kasmet, taip ir šiemet netrūks tokių vairuotojų, kurie nespės padangų pasikeisti iki lapkričio 10 d. ir tinkamai žiemai pasiruoš tik tada, kai iškris sniegas ar apšals gatvės.

Eilės – vos pradeda kristi snaigės

Gytis Tamėnas, UAB „Melga“, turinčios automobilių servisų tinklą Lietuvoje, generalinis direktorius sutiko, kad šie metai – išskirtiniai, mat tiek įmonės, tiek pavieniai vairuotojai nusprendė pasiskubinti su padangų keitimu.

„Iki spalio 1 d. visame tinkle buvome suskaičiavę apie tūkstantį padangas pasikeitusių vairuotojų. O nuo spalio 15 d. tradiciškai prasideda pats darbymetis“, – aiškino subtilybes pašnekovas.

Visgi G.Tumėnas neslepia, jog norėtųsi, kad dar daugiau žmonių padangomis pasirūpintų iš anksto. Šiandien, skaičiuoja jis, kad iki lapkričio 13 d. visose remonto dirbtuvėse užsakymų grafikai kimšte užkimšti, be to, greta servisų driekiasi ir gyvos vairuotojų eilės.

VIDEO: Kaip paruošti automobilį žiemai: gyvybiškai svarbių sistemų patikra

„Štai dabar žiūriu pro langą ir matau, kad eilėje – trys automobiliai. Bet jeigu tik pradėtų kristi snaigės, iš kartų eilė pradėtų ilgėti“, – įsitikinęs pašnekovas.

G.Tamėnas sakė, kad spręsdami, ar naudoti jau kelis sezonus tarnavusias ir kone iki minimalios – 3 mm – ribos nudevėtas padangas, ar pirkti naujas, žmonės elgiasi sąmoniningiau. Dažnai prie to prisideda ir padangų keityklos darbuotojai, aiškindami, kad stipriai nusidėvėjusias padangas reikėtų išmesti, o ne važiuoti į kelius.

Jis apibendrina, kad dauguma renkasi žiemines padangas be dyglių, dygliuotas renkasi labai nedidelė dalis vairuotojų.

Pardavimų šuolį užfiksavo rugsėjį

Tai, kad anksčiau nei įprasta rūpinamasi žieminėmis padangomis, pastebi ir interneto parduotuvė „Pigu.lt“. Anot Giedrės Vilkės, bendrovės rinkodaros vadovės, lyginant šių metų rugsėjį su praėjusių metų rugsėju, žieminių padangų pardavimai išaugo 85 proc.

„Tai rodo, kad vairuotojai žvalgytis žieminių padangų pradėjo vos prasidėjus rudeniui“, – pastebėjo G.Vilkė.

​​​​​​​

Šiemet, skaičiavo pašnekovė, palyginti su 2016 m. rugsėju ir spaliu, kone dvigubai išaugo „premium“ ir vidutinio kainų lygmens padangų pardavimai. Ekonominių padangų segmentas šiemet ūgtelėjo, tačiau nežymiai.

„Pastebime ir tai, kad padangas perka ir labai išskirtinių automobilių savininkai. Pavyzdžiui, nupirktos padangos, kurios tinka tik “Rolls-Royce„ automobiliams, o jų Baltijos šalyse išties nedaug“, – atsleidė G.Vilkė.

Vidutinė vienai padangai skiriama suma – 40 eurų, kitaip tariant, už visas padangas sumokama apie 160 eurų. Palyginti su praėjusiais metais, ši suma išaugo kone penktadaliu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius