Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pavasario pavojai keliuose: išgelbės saugus greitis ir kokybiškos padangos

Nors žiema buvo švelni, o kalendoriuje jau pavasaris – vairuotojai neturėtų atsipalaiduoti. Kaip pasakojo 15min kalbinta sinoptikė Vida Ralienė, po šaltos nakties kelią padengiantis ledukas – pavasario bruožas. Vairavimo instruktorius Tadas Puidokas paaiškino, kad slidžiame kelyje būsime saugesni pasirinkę tinkamą greitį ir naudodami kokybiškas padangas.
Automobiliai slydo nuo kelio
Automobiliai slydo nuo kelio

Apšarmoję keliai – pavasario rytų bruožas

15min kalbinta sinoptikė V.Ralienė teigė, kad nors kalendoriuose jau pavasaris – vairuotojai atsipūsti tikrai neturėtų. Kovo–balandžio mėnesiais temperatūrai nukritus žemiau nulio keliai neretai apšarmoja, galimas plikledis. Vis dėlto, stebėtis nereikėtų. Anot pašnekovės, tai pavasario pradžiai būdingi reiškiniai.

Paklausta, kada šalnos turėtų baigtis, sinoptikė paaiškino, kad labai tiksliai pasakyti negalima, nes sniego ir šaltų naktų pasitaiko net ir gegužę. Būtent taip nutiko ir prieš kelerius metus, 2017-aisiais.

Kol dar šalnos, tai pavėsinguose kelio ruožuose, taip pat ant tiltų ar viadukų gali susidaryti plikledis.

„Kol dar šalnos, tai pavėsinguose kelio ruožuose, taip pat ant tiltų ar viadukų gali susidaryti plikledis. Pavasario pradžiai tai įprasta. Gegužę jau prasideda vasarai būdingesni reiškiniai, pavyzdžiui, važiuojant automobilį gali smarkiai pūstelėti vėjas, būna smarkių liūčių. Užsikimšus vandens nuotekų sistemoms keliai gali būti apsemti, tai aktualu miestų gyventojams“, – kalbėjo 15min kalbinta sinoptikė V.Ralienė.

Paklausus, šiemet reikėtų laukti ramaus ar audringo pavasario, pašnekovė paaiškino, kad visam sezonui prognozės nesudarinėjamos, tačiau pridūrė, kad gyvenant šioje klimato juostoje galima tikėtis visko, tad nei vėju, nei lietumi ar vasariškai šiltais orais nereikėtų stebėtis.

Tinkamas greitis, geros padangos ir saugos sistemos

Vairavimo instruktorius T.Puidokas pastebėjo, kad tikrai ne kiekvienas įvertina pasikeitusias eismo sąlygas ir priminė, kad ypač atidūs turėtume būti rytais, kai naktį paspaudus šalčiui kelio danga pasidaro slidi. Pasak pašnekovo, ne visada ir ne visur kelininkai spėja nubarstyti, todėl vairuotojai turėtų patys elgtis atsakingai, visų pirma – pasirinkdami saugų greitį.

Pavojingiausios sąlygos, kaip paaiškino jis, būdingos tiltams, viadukams, miškingoms vietoms. Be to, anot vairavimo instruktoriaus, rudenį, nors pasitaiko ir pavasarį, papildomą riziką gali kelti nukritę apšalę lapai.

Paklaustas, ką kiekvienas vairuotojas galėtų padaryti, kad kelionės būtų saugesnės, T.Puidokas dar kartą pabrėžė saugaus greičio reikšmę. Be to, pasak jo, vieni iš svarbiausių dalykų – geros padangos ir automobilio saugos sistemos.

„Šiuolaikiniuose automobiliuose įdiegtos apsauginės sistemos, pavyzdžiui, ABS ar praslydimo kontrolės sistema, – paaiškino jis, – užfiksuoja slidžią dangą ir perspėja. Vairuotojams tai labai padeda.“

Perkant naudotas padangas ragina pasidomėti

„O taip pat rytais jokiu būdu negalima važiuoti lange nugremžus tik mažą lopinėlį, pro kurį nelabai kas matosi. Geriau kelias minutes palaukti, bet užsitikrinti gerą matomumą“, – pabrėžė jis.

Vairavimo instruktoriaus T.Puidoko teigimu, kartais net iš pažiūros neblogai atrodančios padangos naudojimui jau nėra tinkamos. Anot pašnekovo, saugumo sąskaita taupyti tikrai neverta.

Saugumo sąskaita taupyti tikrai neverta.

„Blogai, kad perkame senas padangas vien tam, kad nenubaustų policijos pareigūnai, nors jos pasenusios ir neatlieka savo funkcijos“, – paaiškino jis.

15min pašnekovas pabrėžė, kad naudotų padangų kokybę dažniausiai išduoda kaina, tačiau taip pat svarbu pasidomėti gamintoju, pardavėju, gamybos data. Daugelis vairuotojų po balandžio 1 dienos pasikeičia padangas, tačiau kiti ir visus metus naudoja žiemines, arba atvirkščiai – vasarines užsideda per anksti. Pasak T.Puidoko, nei vienas, nei kitas pasirinkimas nėra geras – reikėtų suprasti, kad padangų sezoniškumas turi prasmę.

Vis dėlto, kaip pastebėjo instruktorius, atsakingų vairuotojų keliuose daugėja ir prie to ženkliai prisidėjo įstatymų pokyčiai, pavyzdžiui, sugriežtinta tvarka, kai dėl žiemą naudojamų vasarinių padangų imta naikinti techninės apžiūros galiojimą.

Brangink gyvybę. Rinkis saugų greitį

Skiltis Saugukelyje.lt rengiama kartu su Lietuvos automobilių kelių direkcija prie Susisiekimo ministerijos

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius