Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Pavojus lyjant lietui – akvaplanavimas

Naujos padangos gali išstumti iki 30 l vandens vos per vieną sekundę, kai važiuojama 80 km/val. greičiu. Tuo metu padangos, kurių protektoriaus gylis siekia tik minimalų reikalaujamą 1,6 mm gylį, pašalina net dvigubai mažiau vandens.
Automobilis važiuoja per balą
Automobilis važiuoja per balą

„Continental“ atlikti bandymai su skirtingų tipų padangomis atskleidė, kad tos padangos, kurių protektoriaus gylis siekė 3 mm, užtikrino iki 80 proc. naujos padangos vandens pašalinimo savybių. Atlikti bandymai parodė, kad, mažėjant protektoriaus gyliui, visų tipų padangos nebepajėgdavo pašalinti didelio vandens kiekio, todėl specialistai rekomenduoja jas keisti naujomis, kai tik protektoriaus gylis pasiekia 3 milimetrus.

Kad būtų lengviau įvertinti šį rekomenduojamą gylį, tokie padangų gamintojai kaip „Continental“ ir „Uniroyal“ turi specialius žymėjimus protektoriaus grioveliuose. Būdami 3 mm aukštyje, jie yra matomi tarp protektoriaus blokelių ir, jei protektorius nudilo iki šios ribos, tai reiškia, kad visų eismo dalyvių saugumo labui laikas keisti padangas.

Padangų sukibimas su šlapiu asfaltu
Padangų sukibimas su šlapiu asfaltu

Esant šlapiai kelio dangai, važiuodamas automobiliu tiek su naujomis, tiek ir ne vieną tūkstantį kilometrų nuriedėjusiomis padangomis, vairuotojas visada privalo sumažinti greitį, kad išvengtų slydimo vandens paviršiumi. Bet jei visgi akvaplanavimo išvengti nepavyko ir automobilis pradėjo slysti, vairuotojas turi nedelsdamas atleisti akceleratorių, taip pat laikyti vairą tvirtai ir tiesiai, jo nesukioti ir nestabdyti.

Jei tampa akivaizdu, kad avarijos išvengti nepavyks, „Continental“ specialistai pataria nuspausti stabdžių pedalą iki galo – daugeliu atveju galiniai ratai vis dar turi pakankamai sukibimo sumažinti automobilio greitį. Ir, kai tik padangos vėl sukibs su keliu, tęsti kelionę mažesniu greičiu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius