Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Perspėjo „winterbeater'ių“ savininkus: už slidinėjimą gatvėje – teisės vairuoti atėmimas

Iškritęs sniegas pradžiugino manevringo vairavimo mėgėjus. Šie žiemos pramogoms skirtus automobilius vadina „winterbeater'iais“, ir šis žodis dažniausiai reiškia galiniais ratais varomus automobilius, kurie skirti pasilinksminimams ant sniego.
Vilnių užklojo sniegas
Vilnių užklojo sniegas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Visgi, pastebi Panevėžio policijos pareigūnai, vietų, kur galima išmėginti slydimą legaliai, nėra, todėl dažniausiai adrenalino mėgėjai nevengia taip manevruoti ištuštėjusiose miesto gatvėse ar užmiesčio keliuose.

Toks vairavimas – chuliganiškas

Policija primena, kad visus tokius paslidinėjimus traktuoja kaip chuliganišką vairavimą, už kurį gresia baudos.

Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos tarnybos viršininkas Virginijus Mačėnas teigia, kad Panevėžyje vietų, kur toks vairavimas būtų leistinas, nėra. Aikštelėse, nors daugelis mano priešingai, taip vairuoti automobilį draudžiama, nes sąvoka „aikštelė“ atitinka sąvoką „kelias“, o visuose keliuose galioja Kelių eismo taisyklės (KET).

Šonaslydžio mėgėjai rizikuoja užsitraukti atsakomybę, kuri numatyta Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 420 str. („Pavojingas ir chuliganiškas vairavimas, Kelių eismo taisyklėse nustatyto draudimo lenkti ar įvažiuoti į priešpriešinio eismo juostą pažeidimas“). Chuliganiškas vairavimas, t. y. pavojų eismo saugumui arba savo ar kitų žmonių saugumui keliantis Kelių eismo taisyklių pažeidimas dėl chuliganiškų paskatų, užtraukia baudą vairuotojams nuo 450 iki 550 eurų ir neturintiems teisės vairuoti transporto priemones asmenims – nuo 750 iki 1 000 eurų.

Piniginė bauda – nėra skaudžiausia bausmė, už tokį KET pažeidimą. Už šį administracinį nusižengimą privaloma skirti teisės vairuoti transporto priemones atėmimą nuo vienerių iki dvejų metų.

VIDEO: Policijos pareigūnai paaiškino, kas yra chuliganiškas vairavimas

Slystelėjimas – nedraudžiamas

Visgi ne visas slidinėjimas gatvėse traktuojamas vienodai. Savaitės pradžioje socialiniuose tinkluose išplito vaizdo įrašas, kuriame buvo matyti, kaip sostinės policijos pareigūnų ekipažas važiuoja aikštelėje ir, blokuodamas tarnybinio automobilio galinius ratus, grakščiai iščiuožia iš žiedo.

VIDEO: Vilniuje užfiksuotas policijos pareigūnų automobilis, slystantis šonu

Toks vaizdas sukėlė žaibišką pasipiktinimo bangą ir, gavusių perspėjimus, baudas ar net praradusius teisę vairuoti dėl analogiškų atvejų, įtūžį. Anot internautų, keista, kad pareigūnai gali gatvėje už analogišką veiksmą sustabdyti vairuotoją ir jį nubausti, tačiau patys elgiasi taip pat.

Ramūnas Matonis, Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vedėjas, 15min sakė, kad už tokį veiksmą joks vairuotojas nebūtų baudžiamas.

„Visų pirma, net nėra aišku, ar tai rankinio užtraukimas, ar tai slystelėjimas. O net jei tai yra rankinio užtraukimas, tai nėra chuliganiškas vairavimas“, – akcentavo R.Matonis.

Pasak jo, tokio veiksmo toli gražu negalima lyginti su atvejais, kai vairuotojai rankinį traukia ir šonu slysta tuščiose stovėjimo aikštelėse. Tokie atvejai, anot R.Matonio, traktuotini kaip chuliganiškas vairavimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius