Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Policija atsisako masinių vairuotojų blaivumo tikrinimo reidų: gaudys po vieną

Nors vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė, įsigaliojus karantinui, sakė, kad policijos pareigūnai vairuotojų blaivumui tikrinti naudos bekontakčius prietaisus, tikrovė šiek tiek kitokia. Policijos generalinis komisaras Renatas Požėla informavo, kad šiuo metu policija yra apribojusi reidus, kurių metu įvairiais alkoholio matuokliais tikrinami vairuotojai.

Kaip pakomentavo Policijos departamento komunikacijos skyriaus vedėjas Ramūnas Matonis, policija masinių reidų atsisakė saugumo sumetimais – mažindama užsikrėtimo riziką.

Tačiau, pasak specialisto, tai nereiškia, kad policija apskritai netikrins vairuotojų blaivumo. Vairuotojai bus tikrinami atsitiktine tvarka, pamačius įtartinai važiuojantį automobilį arba gavus kitų eismo dalyvių pranešimą.

Šiemet iki kovo 31 d. išaiškinta 2000 neblaivių vairuotojų. 930-čiai jų – nustatyta virš 1,5 prom. girtumas.

Ar bekontakčiai matuokliai tikrai tinka?

Kaip veikia ministrės minėti bekontakčiai matuokliai? Na, jei kalbėti labai tiksliai, tai yra ne matuokliai, o detektoriai. Kuo jie skiriasi nuo įprastų alkoholio matuoklių?

Šie prietaisai skiriasi nuo įprastinių alkotesterių tuo, kad tikrinant blaivumą nenaudojami vienkartiniai antgaliai, į juos pučiama per atstumą, tai trunka tik dvi sekundes.

Promilės tikrinant alkoholio detektoriumi nerodomos, nes šie prietaisai yra skirti preliminariam blaivumo patikrinimui, kurių per minutę, priklausomai nuo modelio, galima atlikti net iki 12.

Promilės tikrinant alkoholio detektoriumi nerodomos.

Alkoholio detektoriai nustato faktą – yra alkoholio iškvėptame ore, ar nėra. Kiek promilių buvo tiksliai? Tai galima sužinoti įtarimą sukėlusį asmenį patikrinus įprastiniu alkotesteriu. Arba nusiuntus į medicinos įstaigą. Taigi detektorius promilių nerodo.

Alkoholio detektoriai efektyviai veikia, kai reikia greitai patikrinti daug žmonių, pvz., rytinio piko metu į darbą atvykstančius darbuotojus, ar didelį srautą vairuotojų blaivumo patikrinimo reido metu. Tikrinant alkoholio detektoriumi reido metu patikrinama žymiai daugiau vairuotojų, taupomas vairuotojų ir pareigūnų laikas, sumažėja automobilių spūstys.

TAIP PAT SKAITYKITE: Ar galima automobilyje užmaskuoti alkotesterį?

Daugiau dėmesio ir laiko skiriama tik tiems vairuotojams, kuriuos tikrinant alkoholio detektoriumi buvo aptikta alkoholio. Šių vairuotojų patikrinimas įprastiniais alkotesteriais vyksta visiems jau įprasta, alkotesterio instrukcijose nustatyta tvarka, naudojami vienkartiniai antgaliai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius