Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Policija dviratininkus Kaune ir Panevėžyje ragino dėvėti šalmus

Siekdami atkreipti gyventojų dėmesį į važiavimo dviračiu pavojus ir galimybes jų išvengti, Lietuvos kelių policijos tarnyba kartu su draudimo bendrove „ERGO Lietuva“ savaitgalį Kaune ir Panevėžyje surengė draugiškus reidus.
Reidas Panevėžyje
Reidas Panevėžyje

Draugiško reido metu buvo stabdomi be šalmų važiuojantys dviratininkai, jiems primintos kelių eismo taisyklės bei rekomendacijos dėvėti šalmą. Iš viso draugiškų reidų metu Kaune sustabdyti 47 be šalmo važiavę dviratininkai, o Panevėžyje – 34. Taip pat dviratininkams išdalinti ir keli šimtai atšvaitų.

Dviratininkui šalmas yra viena efektyviausių apsaugos priemonių, kuri padeda ne tik išvengti rimtų sužalojimų, tačiau gali išgelbėti gyvybę. Draugiškų reidų metu sustabdytiems dviratininkams priminta, kad net ir trumpa kelionė dviračiu yra kupina pavojų, todėl reikėtų vadovautis ne tik privalomomis taisyklėmis, tačiau ir rekomendacija dėvėti šalmą. Juolab, kad ir atlikti tyrimai rodo, jog šalmų naudojimas padėtų 50 proc. sumažinti dviratininkų žūčių eismo įvykiuose skaičių.

Lietuvoje dėvėti šalmą galbūt dar nėra taip populiaru kaip kitose, labiau pažengusią dviračių kultūrą turinčiose šalyse

Policijos reido metu sustabdytas 25 metų amžiaus kaunietis Gintaras sakė esant palankiems orams dviračiu minantis beveik kasdien ir, nors pripažino, kad avarinių situacijų pasitaiko ne taip jau retai, tačiau iki šiol apie galimybę papildomai apsisaugoti dėvint šalmą jis nesusimąstydavo. Be šalmų dviračiais važinėja ir visi jaunuolio draugai.

„Lietuvoje dėvėti šalmą galbūt dar nėra taip populiaru kaip kitose, labiau pažengusią dviračių kultūrą turinčiose šalyse. Vis tik, manau, kad ir Lietuvoje su laiku dviratininkai daugiau dėmesio skirs savo saugumui. Iš tiesų, išklausius policijos argumentų ir patarimų, negali su jais nesutikti, todėl tikrai pasvarstysiu apie galimybę artimiausiu metu įsigyti šalmą“, – sakė kaunietis.

Jei tik yra galimybė, dviratininkai privalo važiuoti dviračių taku, jų dviračiai privalo būti techniškai tvarkingi, turėti gale pritvirtintą raudonos spalvos atšvaitą ar žibintą, iš abiejų transporto priemonės pusių privalo būti pritaisyti oranžinės spalvos atšvaitai. Važiuojant keliu privalu dėvėti ryškiaspalvę, šviesą atspindinčią liemenę arba įsijungti baltos spalvos žibintą priekyje ir raudonos spalvos gale. Važiuojant tamsiu paros metu ar esant blogoms oro sąlygoms reikalaujama ir dėvėti šviesą atspindinčią liemenę, ir įsijungti žibintus.

Pareigūnai galėjo pasidžiaugti, kad vis daugiau tėvų atsakingai pažvelgia ir į savo vaikų saugumą. Nemažai su vaikais sustabdytų dviratininkų savo vaikus buvo aprūpinę reikiama įranga. Remiantis kelių eismo taisyklėmis, visi keliu važiuojantys nepilnamečiai dviratininkai ir jaunesni nei 18 metų amžiaus keleiviai privalo dėvėti šalmus.

Reido metu pabrėžta, kad visuomet svarbu dviračiu važiuoti atsargiai, nesiblaškant ir koncentruojat dėmesį į kelią ir įvykius jame. Nelaimės neaplenkia net ir labiausiai patyrusių dviratininkų, o nuo netikėtumų nėra apsaugotas nei vienas eismo dalyvis.

Policijos ir ERGO akcija, kurios metu vykdomi dėmesį į dviratininkų saugumą atkreipiantys reidai, nuo liepos 14 d. vyksta visoje Lietuvoje. Ji bus tęsiama iki pat didžiausio šalyje dviračių entuziastams skirto renginio „Velomaratonas“ pradžios rugpjūčio 21 d.

Šiemet Lietuvoje eismo įvykiuose nukentėjo daugiau kaip 120 dviratininkų, penki neteko gyvybės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius