Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šalmas – atributas, kurį dažnai dviratininkai ignoruoja

„Velomaratone“ startuosiantiems dalyviams dviratininko šalmas yra privalomas. Tačiau kasdieniame kelyje dažnai sutinkama dviratininkų, kurie į keliones leidžiasi nesirūpindami savo saugumu. Susisiekimo ministerija bei profesionalai dviratininkai rekomenduoja dviračių maratono dalyvius pasirūpinti savo saugumu ne tik renginio metu, bet šalmą dėvėti kasdien.
Tomas Vaitkus
Tomas Vaitkus / Mariaus Bendzelausko nuotr.

Pasak Susisiekimo ministro Rimanto Sinkevičiaus, šalmai turėtų būti dviratininko atributas ne tik „Velomaratono“ metu, bet ir kaskart užsėdus ant dviračio.

„Kelių eismo taisyklėse pažymėta, kad šalmus užsisegti privalo nepilnamečiai dviratininkai. Nors suaugusiesiems toks reikalavimas nėra keliamas, tačiau žmonės savo saugumu turėtų rūpintis, ne tik vadovaudamiesi įstatymu, bet vadovaujantis savo sveika nuovoka“, – sakė ministras Rimantas Sinkevičius.

Lietuvoje gerai žinomo dviratininko Tomo Vaitkaus teigimu, išvažiuodamas į gatvę su dviračiu niekada nepamiršta užsidėti šalmo.

Mano nuomone, keliuose važiuojantys dviratininkai su šalmais parodo savo išmintį bei supratingumą, kad kasdieniame eisme yra ir kitų eismo dalyvių, kurių elgesio negali prognozuoti

„Man dviratininko šalmas  – kaip būtinybė. Suprantu jo teikiamą naudą. Esu turėjęs ne vieną atvejį, kurių metu jeigu ne šalmas – nežinia kaip būtų pasibaigę. Tad yra labai keista matyti dviratininkus, kurie sostinės gatvėmis drąsiai nardo be jokių saugumo priemonių – be šalmo, atšvaitų ir netgi žibintų. Kartais užtenka net mažo kritimo, kuris gali kainuoti gyvybę “, – sakė Tomas Vaitkus.

Tuo tarpu „Velomaratono“ organizatorius Benediktas Vanagas teigia, kad į šalmą reikėtų žiūrėti ne kaip į nepatogumą, bet profesionalumą. 

„Profesionaliame dviračių sporte nematome nė vieno dviratininko, važiuojančio be šalmo. Mano nuomone, keliuose važiuojantys dviratininkai su šalmais parodo savo išmintį bei supratingumą, kad kasdieniame eisme yra ir kitų eismo dalyvių, kurių elgesio negali prognozuoti“, – teigė B. Vanagas.

Dviračių bei jų aksesuarų parduotuvių specialistai rekomenduoja rinktis šalmus atitinkančius tiek Europos, tiek Amerikos standartų reikalavimus. Dauguma Lietuvoje prekiaujamų šalmų atitinka Europos standartus. Pasak jų, gerai prižiūrami šalmai gali tarnauti 5 – 6 metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius