-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Senjorams išduos specialius vairuotojo pažymėjimus: kol kas – ne Lietuvoje

Japonijos vyriausybė planuoja 75-erių metų ir vyresniems vairuotojams išduoti specialius pažymėjimus, leidžiančius vairuoti tik tas transporto priemones, kuriose būtų įrengti elektroniniai „pagalbininkai“, tarkim tokie, kaip ekstremalaus stabdymo sistemos.
Senjorė prie vairo
Senjorė prie vairo

Valdžia tokių priemonių planuoja imtis smarkiai išaugus senjorų sukeliamų eismo įvykių skaičiui, rašo Trucker. Paaiškėjo, kad nemažai vyresnio amžiaus žmonių painioja paminas arba per vėlai reaguoja į pokyčius keliuose. Iš pradžių tokios licencijos bus dalinamos geranoriškumo pagrindu. Privalomos jos gali tapti tik tuomet, kai automobilių pramonė dar labiau patobulins apsaugos sistemas, o šios taps pigesnės.

Tam Japonijos valdžia planuoja susitikti su vienos automobilių gamintojais ir aptarti galimybes, kaip gaminamus modelius „praturtinti“ dar didesniu pagalbinių sistemų kiekiu ir atpiginti pačias sistemas, nes, kol kas, jos yra ganėtinai brangios.

Vyresnio amžiaus vairuotojams brangiau kainuoja draudimas, tačiau specialių pažymėjimų turėtojai gali tikėtis tam tikrų nuolaidų, tad valdžia tikisi, kad tai taps papildomu pažymėjimų keitimo stimulu.

Beje, praėjusiais metais šalies keliuose žuvo tik 3 500 žmonių. Tai – žemiausias rodiklis nuo pat 1948-ųjų, kai tokia statistika renkama. Nepaisant gerėjančios situacijos, Japonijos policijai nerimą kelia kita aplinkybė – daugiau kaip pusę eismo įvykių sukėlė 65-erių metų ir vyresni vairuotojai. Įvertinus tai, kad šalis sensta ir pensininkų skaičius auga, tikėtina, problema tik gilės.

Nuo 2017-ųjų šalyje galioja tvarka, pagal kurią 75-erių ir vyresni vairuotojai kasmet turi tikrintis sveikatą. Ypatingai griežti reikalavimai taikomi tiems, kas tapo eismo įvykių kaltininkais. Net jeigu medikai neužfiksuoja jokių nukrypimų nuo normos, tokie asmenys įtraukiami į rizikos grupę ir sveikatą turi tikrintis dažniau.

Praėjusiais metais geranoriškai savo pažymėjimus grąžino maždaug 400 000 japonų, vyresnių negu 65-eri.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius