-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sniego seniai kelyje – kodėl vairuotojai rytais nenuvalo automobilio?

Jums prieš akis važiuoja automobilis, ant kurio stogo kalnas sniego. Užtenka net ir vidutinio greičio ir atrodo, kad važiuojate per pūgą – automobilio vairuotojas jums blogina matomumą vien dėl to, kad ryte patingėjo nusivalyti visą automobilį. Pažįstama situacija?
„Sniego seniai“ kelyje
„Sniego seniai“ kelyje / Dainiaus Cuberos / 15min nuotr.

O jei kalnas sniego liko ant jūsų paties transporto priemonės kapoto, kuris užgrius priekinį stiklą vos įsibėgėjus šiek tiek greičiau? Net neabejojame, kad kiekvienas su savimi vežiojasi šluotelę, skirtą sniegui pavalyti, tačiau pasinaudoti ja tinkamai ir švariai nuvalyti automobilį laiko atranda ne kiekvienas.

Žiemą reikia ne tik vairuoti lėčiau, atsakingiau ir atsargiau, bet nepamiršti ir tokių smulkmenų, kurios gali gerokai pabloginti eismo sąlygas kitiems eismo dalyviams.

Policijos dėmesys

Policijos atstovai jau ne kartą kreipėsi į vairuotojus primindami, kad šie vairuoja ne tanką, o automobilį, tad tinkamai nusivalyti automobilio kėbulą yra būtina.

Pareigūnai primena, kad švariai nuvalyti automobilį nepakanka – kaip ir visais metų laikais, taip ir žiemą, reikia pasirūpinti, kad valstybinio numerio ženklai būtų gerai matomi, tinkamai apšviesti. Taip pat visada su savimi rekomenduojama vežiotis ledo grandiklį, valymo šepetį ir pasirūpinti, kad langų apiplovimo bakelyje būtų užtektai žiemai pritaikyto langų skysčio. Reikėtų nepamiršti laiku keisti valytuvų šluoteles.

Dainiaus Cuberos / 15min nuotr./„Sniego seniai“ kelyje
Dainiaus Cuberos / 15min nuotr./„Sniego seniai“ kelyje

Estijos pareigūnų kreipimasis

Portale 15min anksčiau buvo publikuotas viešas Estijos pareigūno kreipimasis į vairuotojus. Laiške komisaras vairuotojų retoriškai klausia – ar vairuojate automobilį, ar tanką?

Komisaras rašo:

Vairuotojai, jūs vairuojate tanką ar automobilį?

Gerbiamieji vairuotojai!

Man ir mano kolegoms, anksti ryte važiuojantiems į darbą, kaskart krinta į akis tai, jog kai kurie vairuotojai aplink mus visai nesirūpina eismo saugumu. Tokios mintys kyla dėl to, jog nei nuo priekinių, nei nuo šoninių automobilio stiklų nebūna nugrandytas per naktį užsitraukęs šerkšnas. Iš automobilio vairuotojai tik užmeta akį į kelią, o ne žiūri į jį. Ši situacija sumažina apžvalgos lauką ir didina avarijų galimybes.

Vairuojant automobilį eismo saugumui didelę įtaką daro matomumas ir automobilio techninė būklė. Matomumui didelę įtaką turi gerai sureguliuoti automobilio žibintai ir stiklų skaidrumas.

Štai todėl policija nuolat atkreipia dėmesį ne tik į automobilių techninę būklę, bet ir į jų išvaizdą, švarą. Nešvarūs priekiniai žibintai mažina matomumą ir atsiradus kliūčiai kelyje vairuotojams ne visada pavyksta išvengti susidūrimo.

Primename, kad kategoriškai draudžiama tamsinti priekinius šoninius automobilio langus, kadangi tai irgi mažina matomumą. Jau minėjome, kad kuo blogesnis matomumas, tuo labiau didėja galimybės patekti į avariją.

Taip pat atkreipiame vairuotojų dėmesį, kad automobiliuose draudžiama montuoti žibintus, kurie nenumatyti gamintojo. Netinkamai sumontuoti ir sureguliuoti žibintai akina priešais važiuojančių automobilių vairuotojus ir dėl to kelyje kyla pavojingų bei avarinių situacijų.

Policija visiems linki saugaus kelio!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius