-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Specialistas patarė: kaip padidėjus automobilių srautui išvengti nemalonumų keliuose

Atėjus rudeniui didžiųjų miestų gatves užlieja naujų, dažnai nepatyrusių vairuotojų srautas ir pasipila avarijos. Kaip vairuoti ir elgtis kelyje, kad išvengtumėte nemalonumų, baudų, o gal ir automobilio apgadinimų, pataria ilgametis vairavimo mokyklos „Dorkanas“ instruktorius Darius Kanapinskas.
Spūstys prie Vilniaus Edukologijos universiteto žiedinės sankryžos
Spūstys prie Vilniaus Edukologijos universiteto žiedinės sankryžos / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Instruktorius tiek savo mokiniams, tiek ir kitiems eismo dalyviams visų pirma siūlo gatvėmis nevažiuoti iš atminties, o sekti kelio ženklus.

D.Kanapinsko teigimu, jeigu žmogus atvažiuoja ir bando atsiminti, kur čia kas būdavo, tai daro nedovanotiną klaidą, nes miestuose eismo tvarka dažnai keičiama, todėl labai svarbu sekti kelio ženklus ir vadovautis būtent jais.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Spūstis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Spūstis

Antra – nesiblaškykite!

Jeigu pirmas žingsnis įvykdytas, žmogus nesiblaško ir nesikuičia atminty, galvodamas „kur čia kas kaip buvo“, bet vadovaujasi kelio ženklais, labai svarbu nereaguoti į aplinkinių spaudimą paskubėti.

Instruktorius teigė, kad nerekomenduoja reaguoti į garso signalus iš kitų eismo dalyvių, reikia susikaupti į savo tikslą. Specialistas pastebėjo, jog žmogus, išgirdęs garsinį signalą, dažniausiai išsigąsta, išsiblaško, spaudžia greičio pedalą, pamiršta sekti kelio ženklus ir aplinką. Jam atrodo, kad jis trukdo kitiems, maišosi, bet iš tiesų juk važiuoja leistinu greičiu, pagal visas kelių eismo taisykles, tad kam jaudintis?

„Kai žmogus susijaudina, rizika suklysti ir padaryti avarija padidėja keleriopai“, – patirtimi dalijosi pašnekovas.

Patarimas jaunimui – nesivykite srauto

„Dažnai jaunimas nenori likti eilės gale ir paspaudžia greičiau, kad važiuotų su srautu. O srautas juk sudarytas iš miesto eismo ypatumus atmintinai žinančių vairuotojų, kurie jau puikiai orientuojasi keliuose ir žino, kur kada pristabdyti, kur koks posūkis arba svarbi sankryža ir klaidų nedaro. Tačiau jauniems vairuotojams gali nepavykti taip greitai susiorientuoti, kur pasukti ir kaip važiuoti per sudėtingas sankryžas ir žiedus.

O ką daryti, jei jau įlėkei su srautu ir nežinai, ką daryti? Užklumpa panika ir įvyksta avarijos.

O ką daryti, jei jau įlėkei su srautu ir nežinai ką daryti? Užklumpa panika ir įvyksta avarijos. Tad saugodami savo turtą ir save – neskubėkite ir nesivykite lekiančių“, – mokė vairavimo „Dorkanas“ instruktorius D.Kanapinskas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Didelė spūstis Vilniuje
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Didelė spūstis Vilniuje

Navigacija – tik akių lygyje

D.Kanapinskas sutiko, kad navigacija mieste tikrai padeda ir sutaupyti laiko, ir nepasiklysti, tačiau perspėja, kad ja naudotis taip pat reikia vadovaujantis tam tikromis taisyklėmis.

„Navigacija, važiuojant mieste, nedideliais atstumais vienareikšmiškai padeda, bet taip pat neišvengiamai blaško vairuotojų dėmesį.

Svarbu tvirtinti navigaciją akių lygyje, kad vairuotojui nereikėtų nukreipti žvilgsnio į prietaisų skydelį ir dar kur nors. Žvilgsnis turi būt nukreiptas į kelią. Taip tikrai bus lengviau orientuotis ir išvengti bereikalingo streso“, – patarė D.Kanapinskas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Spūstis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Spūstis

Suklydai – nepanikuok

Ilgametę vairavimo patirtį turinčio instruktoriaus teigimu, padarius klaidą ar ne ten pasukus – svarbu nepanikuoti ir nepažeidinėti kelių eismo taisyklių.

„Na apsižioplino žmogus, nuvažiavo ar pasuko ne ten – nereikia išsigąsti ir pulti blaškytis, bandyti apsisukti, kirsti ištisinių juostų ir panašiai. Pavažiuokite tiesiai, kol susiorientuosite, arba sustokite, jei yra kur, perorganizuokite maršrutą ir važiuokite.

Sugaišite 5 ar 15 minučių ilgiau, bet išvengsite baudų ar didesnių nemalonumų“, – teigė D.Kanapinskas.

Planuokite savo maršrutus

Vairavimo specialistas teigė, jog atvykdami į miestą žmonės dažniausiai turi tikslus, kur turi nuvykti, todėl prieš kelionę labai naudinga būtų peržiūrėti visus maršrutus, kas lauks ir ko jie gali tikėtis. Tada bus lengviau laiku susiorientuoti, kur ir kaip reikia pasukti.

„Svarbiausia, niekada neskubėti, viską daryti apgalvojus, nepasiduoti stresui ir aplinkinių spaudimui ir vadovautis kelio ženklais, – savo patarimus apibendrino D.Kanapinskas ir pridūrė, – jei jaunuoliai atvykstantys studijuoti viską darys su protu ir vadovaudamiesi šių patarimų, į eismą įsilies vos per porą savaičių, tad būkime tolerantiški vieni kitiems ir išvengsime nelaimių ir bėdų“, – apibendrino instruktorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius