Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Stabdymas ant šlapios dangos priklauso nuo padangų būklės ir vairuotojo patirties

Rudenėjant Lietuvos keliai dažnai būna šlapi ar drėgni, todėl vairuotojams ne retai tenka važiuoti tokia danga. Šį kartą ralio lenktynininkas Dominykas Butvilas pataria, kaip teisingai įvertinti kelio dangą ir kaip šlapiame kelyje stabdyti automobilį.
Magistralė
Magistralė

Automobilio stabdymas ant šlapios kelio dangos ženkliai nesiskiria nuo stabdymo bet kur kitur. Jūs spaudžiate stabdžio pedalą ir automobilis lėtėja. Visi šiuolaikiniai automobiliai turi ABS sistemas, todėl ratų užblokuoti neįmanoma.

Manau, galite nustebti, kiek daug sukibimo mašina turi net ir ant šlapios dangos

„Žinoma, ant šlapio asfalto padangos turi šiek tiek mažiau sukibimo ir, ko gero, nelabai žinote kiek. Net ir lenktynėse tai labai sunku apskaičiuoti. Taigi, smalsuoliams patariu paekspermentuoti. Kelyje įsitikinę, kad už jūsų nevažiuoja joks kitas automobilis keletą kartu stipriai pastabdykite. Manau, galite nustebti, kiek daug sukibimo mašina turi net ir ant šlapios dangos“, – drąsina vairuotojus Dominykas Butvilas.

Bene svarbiausias kriterijus – automobilio padangos. Jei jos senos, nusidėvėjusios, šlapias asfaltas stabdant gali tapti pakankamai pavojingu reiškiniu.

„Subaru Poland Rally Team“ komandos nuotr./Dominykas Butvilas
„Subaru Poland Rally Team“ komandos nuotr./Dominykas Butvilas

„Kelio būklę gerai įvertinti saugiai eksperimentuojant, tada įgausite patirties sukibimui nustatyti vien tik „užmetus akį“. Bendra taisyklė tokia – kuo blizgiau, tuo slidžiau. Asfaltas kuris yra tamsus, sausomis sąlygomis yra labai kibus, tačiau palijus gali būti išties slidus. Taigi, atkreipkite dėmesį ir į spalvą“ , – saugaus vairavimo tiesas primena Dominykas Butvilas.

Kauno rajono savivaldybės nuotr./Kauno rajonas
Kauno rajono savivaldybės nuotr./Šlapias kelias

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius