Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Susidūrimas su laukiniu gyvūnu: geriau nulėkti nuo kelio nei sukti prieš eismą

Gyvūno pasirodymas kelyje dažnai būna netikėtas. Vairuotojams praktiškai nelieka laiko apgalvoti, kaip išvengti susidūrimo. Nieko nedaryti ir rėžtis tiesiai į gyvūną nėra pati geriausia išeitis. Ypač jei jūsų kelyje pasirodė miško karalius briedis.

Saugaus eismo ekspertai pirmiausia pastebi, kad daugelis vairuotojų ignoruoja kelio ženklus, informuojančius apie tai, kad kelyje gali pasirodyti gyvūnai. Kai kelyje įvyksta akistata su gyvūnu, laiko delsti nėra ir protingiausią sprendimą reikia priimti refleksiškai.

Panevėžio darbo rinkos mokymo centro Vairuotojų praktinio mokymo vadovas Vytautas Šakėnas akcentuoja, kad išvydęs gyvūną pirmiausia vairuotojas turėtų stabdyti.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Įvykio vietoje
Tomo Markelevičiaus nuotr./Įvykio vietoje

„Paprastai gyvūnas tamsoje išbėga gana arti automobilio ir dažnai išvengti susidūrimo jau yra nebeįmanoma. Tik stabdymas padės sumažinti greitį ir sušvelninti susidūrimą. Į kurią pusę sukti – priklauso nuo kelio. Tačiau visada yra geriau sukti į dešinę pusę negu į kairę. Apie tai byloja ir tragiškų automobilių kaktomušų pavyzdžiai.

Tik stabdymas padės sumažinti greitį ir sušvelninti susidūrimą.

Kad ir tragedija, kur žuvo ugniagesio šeima. Jei vairuotojas būtų vengęs susidūrimo su visureigiu nuvažiuojant nuo kelio dešinėje, tikėtina, kad net ir apsivertus automobiliui būtų buvę gyvų. Dabar įvyko kaktomuša. Taip pat ir su gyvūnais. Jei jau vengiate susidūrimo, sukite į griovį, lėkite nuo kelio, galų gale apsiverskite, bet nevažiuokite į priešpriešinę eismo juostą kur yra kaktomušos tikimybė su kitu automobiliu“, – pasakoja Vytautas Šakėnas.

Tačiau Vytautas Šakėnas primena, kad vairuotojai, vengdami kontakto su gyvūnais, turėtų vadovautis protingumu. 

„Jei kelyje pasirodė koks mažas padaras, nepateisinamas dalykas būtų nulėkti nuo kelio, trenktis į stulpą ir sužaloti savo keleivius. Nepaaiškinsi tuomet niekam, kad pagailėjai katino, bet ne savo automobilyje važiavusių žmonių.

Lygiai taip pat ir su smūgiais į kitų automobilių galą. Jau geriau atsitrenkti ten, nei į iš priekio atvažiuojantį automobilį“, – pasakojo specialistas.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Įvykio vietoje
Tomo Markelevičiaus nuotr./Įvykio vietoje

Panevėžio apskrities VPK Kelių policijos biuro Veiklos organizavimo ir prevencijos poskyrio viršininkas Erikas Klimas sako, kad ženklai keliuose pastatyti ne dėl grožio ir vairuotojai jais turėtų vadovautis.

Reikia pasirinkti saugų greitį ir būti pasiruošusiam galimai akistatai su gyvūnu.

„Ženklai statomi tose vietose, kur vyksta intensyvi gyvūnų migracija ir yra tikimybė susidurti su gyvūnu. Vairuotojai negali ignoruoti ženklų. Net ir matydami prie miško esančias tvoras vairuotojai turi būti atidūs, nes kai kada gyvūnų nesulaiko net tvoros.

Vienintelis dalykas, kuris gali padėti išvengti avarijos ir skaudžių pasėkmių – mažesnis greitis. Reikia pasirinkti saugų greitį ir būti pasiruošusiam galimai akistatai su gyvūnu“, – tvirtina E.Klimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius