Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Susidūrus su besimokančiu vairuoti dažniausiai kaltas lieka vairuotojas

Pamačius kelyje vairavimo mokyklos automobilį reikėtų laikytis nuo jo saugaus atstumo arba lėtais ir apgalvotais manevrais jį apvažiuoti, pataria draudikai. Pasak Europos bendrovės „ERGO Insurance“ Lietuvoje, net 9 iš 10 incidentų, į kuriuos pakliūna besimokantys vairuotojai, nutinka dėl per staigaus stabdymo.
Jaunieji vairuotojai aikštelėje dar kartą prisiminė egzaminus Regitros kieme.
Vairavimo mokyklos automobilis / A.Kripaitės nuotr.

Tačiau pagal kelių eismo taisykles, tokiu atveju atsakomybė tenka ne mokomojo automobilio, o iš galo važiavusiam vairuotojui.

„Susidūrimus su mokomaisiais automobiliais dažnai lydi patyrusių vairuotojų apmaudas dėl besimokančiųjų vairuoti klaidų. Nepasitenkinimą didina ir tai, kad dažniausios avarijos nutinka dėl staigaus stabdymo, o tokiu atveju kaltu pripažįstami yra būtent vairuotojai, kurie nesilaikė saugaus atstumo nuo važiuojančio priekyje. Kita situacija, kuri erzina vairuotojus – tai pernelyg lėtas važiavimas, kuris atrodo saugesnis besimokančiajam, bet gali sukelti avarines situacijas. Tačiau vairuojantys ne pirmus metus turėtų atsiminti, kad mokymosi procesas yra neišvengiamas ir važiuojant iš paskos mokomojo automobilio reikia tiesiog būti atidiems ir kantriems“, – pataria Europos bendrovės „ERGO Insurance“ Lietuvoje žalų administravimo departamento direktorius Audrius Pilčicas.

Kasvykstakaune.lt nuotr./Avarija Kaune
Kasvykstakaune.lt nuotr./Avarija Kaune

Pasak vairavimo instruktorių, pasitaiko ir tokių situacijų, kai įniršę vairuotojai privažiuoja prie mokinių ir atsidarę langą juos aprėkia arba siūlo važiuoti vairavimo mokytis į mišką.

Nors vairavimo instruktorius turi papildomus pedalus, veidrodėlius, reikiamą kvalifikaciją ir patirtį, tačiau tai ne visada padeda išvengti nelaimingų atsitikimų. Be staigaus stabdymo kitos lemiamos nepatyrusių vairuotojų klaidos yra pedalų sumaišymas, ženklų nepastebėjimas arba sankryžoje įvažiavimas į netinkamą juostą.

Dažnas vairuotojas pamiršta, kaip pats prieš dešimtmetį ar daugiau mokėsi vairuoti.

Vairavimo mokyklos „RIGVEDA“ instruktoriaus Dariaus Zakarausko nuomone, avarijų kaltininkais kelyje kartais tampa ne tik patys mokiniai, bet ir patyrę vairuotojai, kuriems pritrūksta kantrybės ar tiesiog dėmesingumo.

„Žmonės prieš sukdami pamiršta du kartus pažiūrėti į kitą pusę, išsuka iš šalutinio kelio nepristabdę arba įjungia posūkius jau pabaigę manevrą. Tačiau didžiausia bėda – tolerancijos trūkumas. Dažnas vairuotojas pamiršta, kaip pats prieš dešimtmetį ar daugiau mokėsi vairuoti. Norint persirikiuoti mokiniams tenka ilgai laukti, kol atsiranda automobilis, kuris sustoja ir praleidžia mokomąjį, o užgesus prie sankryžos iškart pasigirsta raginimo signalai, kurie tik dar labiau išblaško“, – teigia D.Zakarauskas. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius