Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Svarsto, ar leisti greičiau atgauti pažymėjimą, jei įkliuvę neblaivūs vairuotojai įsirengtų alkoblokus

Seime svarstoma idėja papildyti Saugaus eismo automobilių keliais įstatymą bei Administracinių nusižengimų kodeksą punktu, apibrėžiančiu, kad neblaivus vairavęs ir už tai nubaustas vairuotojas galėtų pasirinkti, ar nori mokėti baudą ir netekti teisės vairuoti ilgesniam laikui, ar trumpesniam su sąlyga, kad savame automobilyje įsirengs vadinamąjį alkobloką bei gaus naują vairuotojo pažymėjimą su specialia žyma.
Marius Anusauskas
Alkoblokas. Asociatyvinė nuotr. / Žilvino Pekarsko / 15min nuotr.

Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo ir Administracinių nusižengimų kodekso pataisas pristatė susisiekimo viceministras Paulius Martinkus. Pataisomis siūloma įteisinti antialkoholinius variklio užraktus. Pagrindinė šių elektroninių prietaisų funkcija – neleisti užvesti transporto priemonės variklio, jei vairuotojas sėda prie vairo neblaivus.

Pažeidėjas rinksis

Numatoma, kad teisėsaugos institucijos galės spręsti, kurią iš dviejų administracinio poveikio priemonių skirti asmeniui, kuris vairavo transporto priemonę neblaivus. Pats pažeidėjas taip pat turės teisę pasirinkti, ar sumoka skirtą baudą su teisės vairuoti atėmimu ilgesniam laikotarpiui, ar netenka teisės vairuoti trumpesniam laikui, bet su sąlyga, kad atgavęs vairuotojo pažymėjimą tam tikrą laiką negalės vairuoti automobilio be jame įrengto antialkoholinio variklio užrakto.

Kaip pažymima dokumento aiškinamajame rašte, vairuotojui, kuris pasirinks vairuoti automobilį su privalomai įrengtu antialkoholiniu variklio užraktu, pagal naują tvarką bus privaloma įgyti vairuotojo pažymėjimą su apribojimo kodu „69“. Šis žymuo reikštų, kad prasižengęs vairuotojas galės vairuoti tik transporto priemones su jose įmontuotais antialkoholiniais variklio užraktais.

Dauguma balsavo „už“

Antialkoholinio variklio užrakto veikimas pagrįstas paprastu principu. Įsėdęs į automobilį vairuotojas į jį papučia, įranga fiksuoja, kad asmuo blaivus, ir tada automobilio variklis užvedamas įprastu būdu. Jei vairuotojas bus apsvaigęs nuo alkoholio, automobiliu jis iš vietos nepajudės. Užvedęs variklį vairuotojas dar privalės pūsti į alkoholio matuoklį nustatytais laiko intervalais.

Po pristatymo už teisės aktų pakeitimus balsavo 75 Seimo nariai, prieš – 2, susilaikė 9 parlamentarai. Pritarus projektams po pateikimo, toliau jie bus svarstomi pagrindiniu paskirtame Teisės ir teisėtvarkos komitete. Prie šio klausimo svarstymo Seimo posėdyje planuojama grįžti birželio 21 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius