-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Turite atšvaitą, bet nežinote, kaip jį segėti? Specialistė papasakojo apie didžiausias klaidas

Tamsus paros metas paskatina imtis visų saugumo priemonių, tarp kurių yra puikiai žinomi atšvaitai. Ir nors šis šviesą atspindintis daiktas žmogui padeda tapti matomu, kai kurie iki šiol nežino, kaip jį tinkamai segėti. Tai išsiaiškinti padės 15min studijoje apsilankiusi Lietuvos automobilių kelių direkcijos atstovė Eglė Nemanytė, kuri papasakojo ne tik apie atšvaitus, jų tipus, bet ir atskleidė didžiausias segėjimo klaidas bei patarimus.
Lietuvos automobilių kelių direkcijos atstovė Eglė Nemanytė
Lietuvos automobilių kelių direkcijos atstovė Eglė Nemanytė / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Prieš kurį laiką 15min portale vyko apklausa apie atšvaitus – skaitytojų buvo klausiama, ar jie žino, kaip tinkamai segėti atšvaitą. Pasirodo, 18 proc. dalyvių atsakė nežinantys, kad apskritai yra tokios taisyklės. O 15 proc. respondentų pažymėjo, kad tiesiog tų taisyklių nežino.

Nerimaujantiems ir vis dar nerandantiems atsakymo į užduotus klausimus, visi atsakymai buvo pateikti15min pokalbyje su Lietuvos automobilių kelių direkcijos atstove Egle Nemanyte. Ši pabrėžė, kad atšvaitų nesegėjimo problema iki šiol išlieka aktuali.

„Pastebėjome, kad vis daugiau žmonių segi atšvaitus. Beje, vaikai kartais net drausmingesni eismo dalyviai nei suaugę. Tad dabar mes labiau kalbame apie tai, kad ne tik reikia turėti atšvaitą, bet kaip jį taisyklingai pritvirtinti, užsegti ir užsidėti. Tai svarbiausia“, – pokalbio metu kalbėjo Lietuvos automobilių kelių direkcijos atstovė.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Lietuvos automobilių kelių direkcijos atstovė Eglė Nemanytė
Lukas Balandis / BNS nuotr./Lietuvos automobilių kelių direkcijos atstovė Eglė Nemanytė

Ar tai, kad netaisyklingai segime, gali turėti įtakos eismo įvykiui? E.Nemanytės teigimu, tai priklauso ir nuo vietos, kurioje atšvaitas yra užsegamas.

„Labai dažnai matome, kad moterys atšvaitus užsideda ant rankinių rankenų. O tada rankinę užsideda ant peties ir prispaudžia atšvaitą. Tačiau jo niekas nemato. Pagrindinė atšvaito savybė – atspindėti šviesą. Vadinasi, jei žmogus nori, kad vairuotojas jį pamatytų, atšvaitas turi būti tinkamoje vietoje, kad būtų apšviestas automobilio šviesomis“, – patikino ji.

Kalbėdama apie atšvaitų svarbą ir jų segėjimo būdus, E.Nemanytė paminėjo, kad tėvai tampa vis sąmoningesni ir atšvaitus perka ne tik vaikams, bet ir sau.

„Dažnai seneliai, tėvai pamiršta save, nes galvoja, kad jiems nereikia, vis tiek neišlipa iš automobilio. Organizuojame labai daug akcijų visoje Lietuvoje – kaimiškose vietovėse, mažesniuose miesteliuose. Kalbame žmonėms apie atšvaitus, platiname juos ir aiškiname, kaip taisyklingai užsisegti. 80 proc. suaugusiųjų išklauso ir sako, kad jiems atšvaitų reikia vaikams ar anūkams. Bet mes prašome pradėti nuo savęs. Tada atsiranda daug priežasčių, kodėl jiems to atšvaito nereikia“, – pokalbio metu kalbėjo Lietuvos automobilių kelių direkcijos atstovė E.Nemanytė.

O kokie atšvaitų tipai? Kokios yra didžiausios segėjimo klaidos? Kokie patarimai pagelbėtų susigaudyti? Visus atsakymus rasite 15min pokalbyje su Lietuvos automobilių kelių direkcijos atstove E.Nemanyte.

VIDEO: 15min studijoje: atšvaitų segėjimo klaidos – ką svarbu žinoti?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius