Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ugniagesiams šįmet jau 809 kartus teko gelbėti į avarijas patekusius žmones

Lapkričio 16 dieną yra minima Pasaulinė diena žuvusiems eismo įvykiuose atminti. Ugniagesiai gelbėtojai apgailestauja, kad vis dar yra vairuotojų, kurie piktybiškai nebrangina nei savo, nei kitų gyvybių.
Gaisro vietoje Vilniuje, A.P.Kavoliuko g.
Asociatyvinė iliustracija: specialiosios tarnybos / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Kaip liudija Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) statistika, šiemet ugniagesiai transporto avarijų metu jau atliko 809 gelbėjimo darbus (pernai per tą patį laikotarpį – 631). Dažniausiai ugniagesiams gelbėtojams tenka traukti automobilyje avarijos metu prispaustus ar sužalotus žmones. Tokiose avarijose šiais metais ugniagesiai gelbėtojai išlaisvino 306 žmones, iš jų 3 vaikus. Iš sudaužytų automobilių jie ištraukė 61 žuvusį žmogų, iš jų 5 nepilnamečius vaikus.

Praėjusią naktį iškart po vidurnakčio ugniagesiai gelbėtojai skubėjo į Kazlų Rūdos savivaldybę. Kelyje Kazlų Rūda–Jūrė automobilis nuvažiavo nuo važiuojamosios kelio dalies ir apvirto. Jo viduje buvo vairuotoja, dėl užsikirtusių durų ji negalėjo išlipti. Atvykę ugniagesiai išlaisvino moterį, kuri, laimei, nenukentėjo.

Andriaus Vaitkevičiaus/15min.lt nuotr./Ugniagesiai iš automobilio vaduoja vairuotoją
Andriaus Vaitkevičiaus/15min.lt nuotr./Ugniagesiai iš automobilio vaduoja vairuotoją

Lapkričio 11 d. ugniagesiai gelbėtojai vyko į Vilniaus rajone, Nemenčinėje, įvykusią transporto avariją. Jos metu vienas žmogus buvo iškritęs ir prispaustas automobilio, o kitas žmogus buvo prispaustas automobilio viduje. Pasitelkus kraną, automobilis buvo atverstas, ugniagesiai išlaisvino prispaustus žuvusiųjų kūnus.

Tą pačią dieną buvo gautas pranešimas, kad Rietavo savivaldybėje, Lėgų kaime, po eismo įvykio automobilyje yra  prispausta moteris. Atvykę ugniagesiai gelbėtojai panaudojo plėstuvus ir, išlaužę automobilio dureles, išlaisvino moterį, kuri buvo perduota medikams. Kito automobilio vairuotojas ir 2 mažamečiai keleiviai taip pat buvo išvežti į ligoninę, pasakojama PAGD Visuomenės informavimo ir analizės skyriaus atstovų penktadienį paviešintame pranešime.

15min.lt nuotr./Avarija Lėgų kaime
15min.lt nuotr./Avarija Lėgų kaime

„Vairuotojai dažnai būna neatidūs, lenkia kitas transporto priemones vietose, kur tai daryti yra draudžiama, neretai neįvertina saugaus atstumo, neatsižvelgia į oro sąlygas ir kelio dangos būklę“, – tvirtina Vilniaus apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos 6-osios komandos viršininkas Giedrius Ruočkus. Ugniagesių patirtis rodo, kad dažniausiai skaudžios avarijos įvyksta, kai yra nesilaikoma Kelių eismo taisyklių, vairuojama neturint šios teisės, taip pat vairuotojai sėda už vairo būdami neblaivūs, apsvaigę nuo psichiką veikiančių medžiagų ar nepailsėję.

Beje, vairuotojas privalo imtis visų būtinų priemonių savo ir keleivių saugumui kelionės metu užtikrinti: nepamiršti segėti saugos diržus, o vaikus vežti vaikiškose saugos sėdynėse. Transporto priemonių vairuotojai privalo neviršyti leistino greičio ir kelyje visada elgtis taip, kad nesukeltų pavojaus kitiems eismo dalyviams bei nesudarytų kliūčių jų eismui.

Organizatorių nuotr./Atšvaitų dalijimas
Organizatorių nuotr./Atšvaitų dalijimas

Būti atidūs turėtų ne tik vairuotojai, bet ir pėstieji. Pastarieji turėtų pasirūpinti savo saugumu ir segėti atšvaitus. Juostinius atšvaitus reikia nešioti ant rankos, dviratininkai turi užsidėti ant kojos, pakabinami atšvaitai prisegami viršutinio drabužio kišenėje ir einant keliu tamsoje iš kišenės išimami arba prisegami dešinėje pusėje. Beje, atšvaitai efektyviausi, kai jie yra automobilio žibintų aukštyje. Jei atšvaitai prisegami prie rankinių, atkreipkite dėmesį, kad jie nebūtų uždengiami rankine ar pats žmogus jo neuždengtų. Atšvaitas efektyvus ir naudingas tada, kai jį gerai apšviečia transporto priemonių žibintai.

Neturintys atšvaito pėstieji privalo neštis šviečiantį žibintą ar vilkėti ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais.

Gelbėtojai kreipiasi į eismo dalyvius: Būkite atsargūs kelyje, saugokite save ir kitus. Įvykus nelaimei skambinkite bendruoju pagalbos telefonu 112.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius