Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Vilniaus Gedimino prospekte ėmė veikti šviesoforai dviratininkams

Gedimino prospekte, šviesoforais reguliuojamose sankryžose, įrengti ir pradėjo veikti dviratininkams pritaikyti šviesoforai. Šią žiemą, praneša savivaldybė, pradėta reguliariai valyti ir barstyti visus miesto dviračių takus, kad dviratininkai jais galėtų naudotis ir šaltuoju metų sezonu.
Dviratininku sviesoforas
Dviratininku sviesoforas / Vilniaus miesto savivaldybės nuotr.

„Vilniaus mieste pernai atsirado daugiau nei 12 km naujų takų, per šiuos metus norima įrengti daugiau nei 30 km. Didėja poreikis reguliuoti ne tik pėsčiųjų bei automobilių srautus, bet ir didinti pačių dviračių eismo dalyvių saugumą keliuose.

Skaičiuojama, kad šiltuoju metų laiku Gedimino prospektu pravažiuoja daugiau nei 150 dviratininkų per valandą. Šios dviračių juostos yra vienos labiausiai naudojamų dviračių trasų mieste, todėl Gedimino prospekte ir nuspręsta įrengti specialius, dviratininkams pritaikytus šviesoforus“, – teigia Vaidotas Meškauskas, SĮ „Susisiekimo paslaugos“ Bendrųjų reikalų departamento vadovas, vykdantis direktoriaus funkcijas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Naujasis dviratininkų šviesoforas Gedimino pr.
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Naujasis dviratininkų šviesoforas Gedimino pr.

Dviratininkai važiuos pirmi

Gedimino prospekte po esamais transportui skirtais šviesoforais, kurie įrengti 2,2 metrų aukštyje, montuojami mažesni šviesoforai su dviračio simboliu. Žaliasis šių mažesnių šviesoforų signalas dviratininkams jungsis atskirai – anksčiau nei kitoms motorinėms transporto priemonėms.

Taip dviratininkams bus suteikta pirmumo teisė ir jie galės startuoti bei sankryžą kirsti anksčiau nei kitos transporto priemonės. Taip pat šie pokyčiai padės dviratininkams saugiau judėti į dešinę arba į kairę sukančių motorinių transporto priemonių atžvilgiu – dviratininkai taps labiau pastebimi, taip sumažinant eismo įvykių tikimybę bei padidinant dviratininkų, kertančių Gedimino prospekto šviesoforais reguliuojamas sankryžas, saugumą.

Naujo tipo dviratininkams skirti šviesoforai Gedimino prospekte yra Vilniaus miesto savivaldybės ir SĮ „Susisiekimo paslaugos“ bandomasis projektas. Tokio tipo šviesoforai yra plačiai naudojami užsienio šalyse – Olandijoje, Danijoje, Vokietijoje, Švedijoje, tačiau Lietuvoje tai yra naujovė. Po įrengimo šie dviratininkams pritaikyti šviesoforai ir eismo situacijos pokyčiai bus vertinami eismo organizavimo ir saugumo specialistų, o įvertinus rezultatus tokius šviesoforus svarstoma įrengti ir kitose Vilniaus gatvėse, kuriose jau atidaryti dviračių takai.

​​​​​​​

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius