Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujasis „Seat Leon“: kur dingo emocijos?

Anksčiau SEAT automobilių gamintojų šūkis buvo „auto emocion“ – ispanai gyrėsi, kad kuria automobilius, kurie kelia emocijas. Taip tikrai buvo – galiu patvirtinti, nes pats jau šešerius metus vairuoju ankstesnės kartos „Leon“ modelį. Tad kai tik nauja karta pasiekė Lietuvą, išbandžiau naują modelį, turėdamas labai daug vilčių. Deja, ne visos jos išsipildė...
„SEAT Leon“
„SEAT Leon“

Dabar SEAT šūkis pasidarė labiau vokiškas – „Enjoyneering“. Jį galima išversti kaip „džiaugsmą kelianti inžinerija“.

Emocijas pakeitė matematika

Kadangi vokiečių valdoma SEAT kompanija vis dar patiria didelius nuostolius, emocionalų ispanų požiūrį į darbą vis labiau keičia vokiškas išskaičiavimas. Štai ir naujasis „Leon“ darosi vis panašesnis į vokiškąjį pusbrolį „Golf“. Neabejoju, kad tai padės kompanijai padidinti pardavimus. Naujas produktas jau įrodė savo potencialą – kai kurių leidinių Ispanijoje ir Didžiojoje Britanijoje paskelbtas metų automobiliu. Tačiau kokia prasmė pirkti „Leon“, jeigu yra „Golf“? Visgi, apsimoka. Ir štai kodėl.

Gerosios naujienos

Naujasis „Leon“ modelis pasirodė praėjusiais metais, tačiau iki Lietuvos važiavo beveik metus. Tai jau trečioji šio modelio karta ir neabejotinai pati progresyviausia. Nemažai dalykų kompaktinėje klasėje atsirado pirmą kartą būtent šiame „Leon“. Svarbiausias – tai LED priekiniai žibintai. Ne tos gražiai šveičiančios juostelės – LED technologija naudojama ir trumpųjų bei ilgųjų šviesų žibintuose. Vakarais žiūrint į šį automobilį tiesiog kvapą gniaužia. Anksčiau tokius žibintus galėjo užsisakyti tik kai kurių brangiausių automobilių savininkai, dabar „Leon“ modelyje jie kainuos vos porą tūkstančių litų, už kuriuos gausite ir galinius LED žibintus.

SEAT Leon
„SEAT Leon“

Automobilis gaminamas ant naujos VW koncerno MQB platformos. Jos pagrindu gaminama daug VW grupės kompaktinės klasės automobilių, tačiau „Leon“ yra arčiausias „Golfui“. Tai reiškia, kad „Leon“ puikiai valdomas ir itin komfortiškas. Pernai „Golf“ į vienus vartus laimėjo ir Europos, ir Lietuvos metų automobilio rinkimus. Šiemet tai gali padaryti ispaniškasis jo variantas.

Apie interjero medžiagas ir surinkimo kokybę nėra net ką kalbėti – naujas ir senas modeliai vienas nuo kito nutolę per šviesmečius.

Naujasis „Leon“ yra maždaug penkiais centimetrais trumpesnis už savo pirmtaką, tačiau jo ratų bazė net 6 cm ilgesnė. Tai reiškia, kad naujasis modelis yra kur kas erdvesnis viduje. Didžioji dalis erdvės atiteko galiniams keleiviams, bet 40 litrų padidėjo ir bagažinės tūris.

Automobilio išvaizda atitinka naują SEAT išorės dizaino kryptį – jis kur kas aštresnis ir brutalesnis, turintis panašumo į mažesnį „Ibiza“.

Lietuvoje esantis baltas „Leon“ slepia 1,6 l TDI variklį, kuris yra vienas ekonomiškiausių ir ekologiškiausių automobilių savo klasėje. Ko gero, tai bus ir vienas populiariausių agregatų, montuojamų į šį modelį. Toks automobilis išvysto 105 AG ir 280 Nm sukimo momentą. Tiesa, mano bandytas modelis turėjo penkių pavarų mechaninę greičių dėžę – norėtųsi šešių, kurios siūlomos versijose su galingesniais varikliais. Automobiliai komplektuojami ir su automatinėmis dėžėmis.

„Leon“ visai neseniai gavo maksimalų penkių žvaigždučių saugumo įvertinimą.

Pakaba identiška „Golf“ modeliams – variantuose iki 150 AG gale montuojama pusiau priklausoma su skersine svirtimi, o galingesniuose – daugiasvirtė nepriklausoma. Priekyje – „McPherson“ tipo. Mano bandytas elgėsi visai kaip „Golf“ – silpnesnysis variantas orientuotas labiau į komfortą, nei į sportiškumą. Jeigu kas nors jus pavežtų užrištomis akimis, skirtumą su vokiškuoju broleliu vargu ar pajaustumėt.

SEAT Leon
„SEAT Leon“

Blogos naujienos

Blogos naujienos kol kas – tik konkurentams, nes blogų naujienų tiesiog nėra.

Potencialiai pavojingos vietos patikimumo prasme buvo patobulintos, kaip ir vokiškuose automobiliuose.

Automatinei pavarų dėžei su dviguba sankaba DSG vokiečiai (atsiprašau, ispanai) kai kuriose rinkose pratęsė garantiją, tad anksčiau priekaištų dėl nepatikimumo sulaukę agregatai turėtų būti patikimesni.

Vartotojai priekaištaudavo ir 1,4 l TSI benzininiams varikliams. Anksčiau jie turėjo paskirstymo grandinę, kuri lyg ir nereikalauja priežiūros, tačiau kai kuriais atvejais (pavyzdžiui, užgesintam automobiliui stovint įjungus pirmą pavarą ir jam pariedėjus atgal) grandinė prasisukdavo ir savininkams tai grėsė brangiais „piniginiais“ nemalonumais. Dabartiniuose varikliuose montuojamas diržas. Taip, jį reikės keisti laiku, tačiau tai keleriopai pigiau, nei variklio remontas prasisukus grandinei.

Kelyje – ramybė ir tyla

Nuo pat pardavimų pradžios „Leon“ modeliams siūloma itin plati variklių gama, kuria ankstesnės kartos automobiliai negalėjo pasigirti: nuo benzininio 1,2 l vos 86 AG iki galingiausios FR versijos su dyzeliniu 2,0 l TDI, kuris pasiekia net 183 AG. Kitais metais debiutuos dar galingesnės sportiškos „Cupra“ versijos, galingiausia jų turėtų išvystyti netoli 300 AG.

Mano bandytas 1,6 l TDI priklauso silpnesniųjų kategorijai – jis išvysto 105 AG, tačiau nedidelę galią kompensuoja nemažas sukimo momentas (250 Nm), tad protingai „makaluojant“ pavarų svirtimi šį automobilį galima paversti pakankamai dinamišku.

SEAT Leon
„SEAT Leon“

Naujasis „Leon“, palyginus su seneliu, yra beveik centneriu lengvesnis ir tai jaučiasi jo elgsenoje – automobilis tapo dar judresnis, o į vairo pasukimus reaguoja tiesiog žaibiškai. Užmiestyje tokia agresyvoka reakcija truputį vargina – nuo kelio akių geriau neatitraukti.

Standartinė silpnesniųjų versijų pakaba reguliuota ramiam važiavimui. Kelyje automobilis elgiasi kaip klase aukštesnė mašina – puikiai sugeria nelygumus, veikia gan tyliai ir šiek tiek siūbuoja posūkiuose.

Salone – vokiška kokybė

Ne paslaptis, kad ankstesni „Leon“ modeliai susilaukdavo begalės priekaištų dėl prastos kokybės interjero medžiagų – ant jų buvo galima malkas kapoti – tokia kieta plastmasė buvo naudojama.

Naujajame modelyje viskas kardinaliai kitaip – didelė dalis medžiagų yra unifikuotos su kitais koncerno modeliais ir prie jų prikibti ganėtinai sunku. Viduje esančios plastmasės minkštos ir liesti jas malonu, o medžiagos surinktos nepriekaištingai. Panašu, kad ispanus vokiečiai galų gale išmokė rinkti automobilius – mat toje pat gamykloje gaminami ir kai kurie „Audi“ modeliai. Tiesa, palyginus su ankstesnės kartos „Leon“, naujojo viduje nepalieka jausmas, kad čia tuštoka. Daugumos funkcijų valdymas perkeltas į lietimui jautrų ekraną, jos gali būti dubliuojamos ir mygtukų ant vairo pagalba. Taigi, mygtukų ir funkcijų nesumažėjo, jie tik išdėstyti koncentruotai.

Prabangesnės komplektacijos automobiliuose montuojama identiška „Golf“ modeliams pramoginė-informacinė sistema su lietimui jautriu ekranu. Tačiau paprastesnėse versijose, kurią teko bandyti ir man, lietimui jautrus ekranas mažesnis ir ne toks malonus naudotis – prastoka grafika.

Užtat garso aparatūros skambesys – šviesmečiais pranašesnis už pirmtako. Jeigu pirmtako radijas grojo lyg iš kibiro, tai dabartinio modelio aparatūra skamba labai solidžiai.

SEAT Leon
„SEAT Leon“

„Leon“ ar „Golf“?

Kadangi visa mechaninė šių automobilių dalis yra daugiau ar mažiau identiška, belieka tik kainos bei aptarnavimo kaštų (blaiviapročiams) ir dizaino bei emocijų (aistringiems) kriterijai.

„Golf“ modelis yra konservatyvumo viršūnė. Automobilio dizainas nesikeičia, iš kartos į kartą išlieka toks pat, keičiasi tik niuansai ir detalės. „Leon“ – visiška priešingybė. Kiekvienos kartos automobilis – tarsi šviežio oro gūsis mūsų gatvėse. Naujasis modelis – ne išimtis. Jis priverčia atsigręžti bet kurį, kuris bent šiek tiek nusimano, kad automobiliai gali skirtis ne tik kėbulo spalva. Aštrios linijos, agresyvus dizainas – visiška priešingybė užapvalintam ankstesniajam modeliui. Taigi, aistringiesiems pasirinkimas aiškus.

Neabejotinas „Leon“ privalumas – LED žibintai „Golf“ savininkai apie tokius gali tik pasvajoti. Tačiau viskas šiame gyvenime galų gale vis tiek susiveda į kainą. Taigi, ką pasirinkti blaiviai mąstantiems?

Turintiems snobiškumo, ko gero SEAT automobilių markė netaps pasigėrėjimo objektu. Reikia būti objektyviam ir dar vienu atžvilgiu – naudoti VW turi didesnę vertę ir juos lengviau parduoti negu SEAT. Užtat pagal pradinę kainą persvara „Leon“ pusėje – šie automobiliai maždaug 5–7 procentais pigesni.

Bet kokiu atveju panašu, kad šios kartos „Leon“ taps perkamiausiu ir populiariausiu visų laikų SEAT modeliu.

Techniniai „SEAT Leon 1.6 TDI Style“ duomenys

Variklis: keturių cilindrų dyzelinis su turbina

Darbinis tūris: 1598 kub. cm.

Maksimali galia: 105 AG esant 3000-4000 aps/min

Maksimalus sukimo momentas: 250 Nm esant 1500-2750 aps/min

Maksimalus greitis: 191 km/h

Įsibėgėjimas iki 100 km/h: per 10,7 sek.

Degalų suvartojimas: mieste/užmiestyje/vidutiniškai 5,2/3,5/4,1 l/100 km

Pavarų dėžė: 5 pav. mechaninė

Ilgis/plotis/aukštis: 4263/1816/1459 mm

Ratų bazė: 2636 mm

Bagažinės talpa: 380 l

Masė: 1280 kg

Kaina: 62569 Lt. (bazinė versija – nuo 52764 Lt.)

SEAT Leon
„SEAT Leon“

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius