-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2013 06 27

Parfė – tobulas vasaros desertas

Parfė („parfait“) – tai prancūziškas šaldytas desertas, kurio pavadinimas, verčiant iš prancūzų kalbos, reiškia „puikus“, „tobulas“.
Parfė – tobulas vasaros desertas
Parfė – tobulas vasaros desertas / Fotolia nuotr.

Šis desertas gaminamas iš kiaušinių trynių, cukraus, plaktos grietinėlės, dažniausiai pagardinamas vaisiais, kartais likeriu, romu ar kitais alkoholiniais gėrimais. Jame galima aptikti ir ledų su vaisių ar morengų sluoksniais. Desertas būna minkštas, bet gana tirštos konsistencijos. Paprastai tiekiamas aukštoje taurėje, kuri prieš serviravimą atšaldoma.

Amerikoje parfė – tai sluoksniuotas desertas, paruoštas iš vaisių, ledų, biskvito, papuoštas plaktos grietinėlės viršūnėle ir patiekiamas aukštoje parfė taurėje, iš kurios ir yra labiausiai atpažįstamas. Pagrindinis ingredientas – ledai, tačiau naudojamas ir šerbetas, jogurtas bei daugybė kitų priedų. Amerikietiškasis variantas labai panašus į paprasčiausius grietininius ledus, užpiltus sirupu, su vaisiais, riešutais, grietinėle, traškiais dribsniais su medumi (granola), želė gabaliukais ir panašiais desertams įprastais priedais. Japonai šiuo terminu taip pat apibūdina desertą, visiškai atitinkantį amerikietiškuosius ledus su saldžiais priedais: nuo vaisių, uogų ar smulkintų riešutų iki karšto šokolado.

Na, o sveikos mitybos šalininkai išpopuliarino desertą, pagamintą jogurto pagrindu. Toks patiekalas, pagardintas vaisiais ir saldžiais kepintais dribsniais (granola), valgomas ne tik kaip desertas, bet ir kaip sotus, sveikas pusryčių valgis.

Labai paprastai galite paruošti uogų parfė. Pertrinkite per sietelį norimas uogas ir pagardinkite cukrumi. Riebią grietinėlę išplakite iki tirštų putų, atsargiai sumaišykite su uogomis ir sudėkite į gražias stiklines taures, kuriose jau būsite paruošusios uogų želė pagrindą. Prieš patiekdamos, įdėkite kelioms valandoms į šaldymo kamerą. Arba paruoškite želė, ant kurios dėkite vanilinio pudingo sluoksnį. Sušaldykite ir, prieš patiekdamos, papuoškite uogomis.

Kavos skonio parfė paruošite išplakusios 240 g grietinėlės (prieš plakdamos, palaikykite ją šaldytuve) su šaukštu vanilinio cukraus. Atskirai suplakite 4 kiaušinius, o plakdamos atsargiai po truputį įmaišykite iš anksto pasiruoštą cukraus sirupą (apie 120 g). Įpilkite arbatinį šaukštelį kavos ekstrakto ir įmaišykite visus produktus į grietinėlės masę. Įmeskite cukruje pakepintų riešutų ir atsargiai padalykite desertą į 6 taures. Uždenkite ir šaldykite maždaug 4 val. prieš patiekdamos. Papuoškite viršų savo nuožiūra.

Shutterstock nuotr. / Parfė  tobulas vasaros desertas
Shutterstock nuotr. / Parfė – tobulas vasaros desertas

Kreminei parfė konsistencijai išgauti tiks plakta grietinėlė, jogurtas, pudingas, plikytas kremas, citrininis kremas ir dar daugybė kitų priedų, kuriuos galite derinti su mėgstamais ingredientais. O tarp minkštų sluoksnių gali slėptis ir sausainių ar pyrago gabalėliai, kurie permirks ir desertas taps panašus į tiramisą. Pasitelkite fantaziją!

Terminu „parfė“ vadinami ne tik saldūs, bet ir pikantiški patiekalai. Galima sutikti parfė su jūrų gėrybėmis, brokoliniais kopūstais ir netgi žąsų kepenėlėmis, o visiems jiems bendra yra kreminė konsistencija ir patiekimas stikliniame inde.

Tai puikus patiekalas vakarėliams, galintis pasitarnauti ir kaip užkandis, ir kaip desertas, o gal net ir kaip pagrindinis patiekalas. Amerikiečiai nesiskundžia fantazijos trūkumu ir kai kuriose greitojo maisto užkandinėse netgi siūlo „barbekiu parfė“, paruoštą iš bulvių košės, kepsnių padažo ir ant grotelių apkeptos mėsos gabalėlių. Na, o jūs galite negąsdinti prancūzų, per daug nenutolti nuo originalo ir pagaminti šaltą desertą, puikiai tiksiantį šiltoms vasaros popietėms, kai norisi kažko saldaus, tačiau orkaitės link visiškai netraukia.

Tekstas Linos Tuskėnaitės

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius