Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 07 08

Šalta sriuba karštai dienai

Vėsios, gaivinančios, spalvingos, paruoštos iš sezoninių vaisių bei daržovių šaltos sriubos yra puikus būdas nugalėti ne tik alkį, bet ir karštį. O taip pat ir puiki alternatyva salotoms – kad ir kokios gardžios bebūtų, jos vistiek gali pabosti.
Šalta sriuba karštai dienai
Šalta sriuba karštai dienai / Shutterstock nuotr.

Dažniausiai šaltas sriubas pagaminti neužtrunka ilgai, paprastais jos būna trintos, o kartais joms net nereikia terminio apdorojimo – sumetei produktus į virtuvinį kombainą ir vos po minutėlės sriuba jau paruošta. Svarbu į tokią vasarišką sriubą įdėti ne tik daržovių ir žalumynų. Turtingą skonį ir puikią tekstūrą suteiks baltymingi produktai, pavyzdžiui, pupelės arba pieno produktai (grietinėlė, jogurtas ir pan.). Taip pat praturtinkite savo sriubą ir sveikais riebalais – alyvų aliejumi, riešutais arba avokadais. Maistinę vertę pakels ir kruopos, sėklos bei grūdai.

Svarbu žinoti

Jei norite paruošti tikrai puikią šaltą sriubą, reikia atkreipti dėmesį į keletą dalykų. Pirmiausia spalvą – ji tikrai turėtų būti ryškesnė ir maloniau nuteikianti, nei pilki ar rusvi atspalviai, būdingi šiltoms rudens vakarų sriuboms. Tad troškindami daržoves puode stebėkite jų spalvą ir neleiskite joms ten užsibūti per ilgai. Jei ruošiate raudonų daržovių sriubą, spalvą paryškinti ir išlaikyti jums padės natūrali rūgštis. Tačiau citrinos ir kitokių rūgščių produktų venkite, jei ruošiate žalios spalvos sriubą.

`alta sriuba karatai dienai
Fotolia nuotr. / Šalta sriuba karštai dienai

Šaltos trintos sriubos tekstūra turėtų būti glotni, it šilkinė. Na nebent jūs sąmoningai norite palikti kramtomų gabalėlių, pavyzdžiui, ruošdami gaspačą. Tačiau paprastai valgydami tokią sriubą nesame nusiteikę kramtyti. Tokią tekstūrą išgauti jums padės trintuvas. Malonų švelnumo pojūtį sukels ir jogurtas, grietinėlė ar pasukos, priklausomai nuo to, ką pasirinksite savo sriubos pagrindui.

Tačiau sriuba neprivalo būti švelni ir savo skoniu. Priešingai – savo švelnia tekstūra ji tarsi prašyte prašosi trupučio aštrumo. Šiek tiek gyvumo suteiks pasukos, o jei norisi daugiau gaivos, galite naudoti įprastos ar žaliosios citrinos sultis. Pavyzdžiui, pomidorų sriuba tokio gyvumo turės pati, tad jai papildomos rūgšties jau nereikės, tačiau galite pridėti aštrumo – čili pipirai tiks puikiai.

Kokią sriubą ruošti?

Ką dar gaminti, be šaltibarščių ir garsiojo gaspačo? Jei nusibodo tradicinis gaspačo variantas, kiek neįprastą paruošite su arbūzu ir agurkais. Sutrinkite trintuvu arbūzo gabalėlius kartu su nuluptais agurkais, raudonaja paprika, raudonuoju svogūnu, šlakeliu pomidorų sulčių. Pagardinkite druska, pipirais, alyvuogių aliejumi, chereso actu, taip pat šią gaivią sriubą labai pagyvins truputėlis čili pipirų. Patiekite su fetos sūriu ir juodosiomis Kalamata alyvuogėmis.

Ne mažiau puikų ir neįprastai žalią gaspačą paruošite iš žaliųjų pomidorų ir agurkų. Gardinkite druska, pipirais, Tabasco padažu, česnaku, raudonojo vyno actu, alyvų aliejumi, o patiekdami įberkite baltos duonos skrebučių.

Jei esate „Kruvinosios Meri“ kokteilio gerbėjai, jums reikės pomidorų (šviežių arba konservuotų), salierų stiebų, svogūno, šiek tiek česnako, Vusterio (Worcestershire) padažo ir nesunkiai galite paruošti šio skonio sriubą. Na tik, žinoma, be alkoholio. Ne mažiau nei gaspačas žinoma ir Vichyssoise sriuba, ruošiama iš porų, svogūnų, bulvių, grietinėlės ir vištienos. Ji gali būti patiekiama ir karšta ir šalta.

Ruoškite atvėsintą pupelių sriubą. Arba derinkite avokadą ir špinatus. Jei norisi sočiau, į ruošiamą sriubą pridėkite vištienos arba krevečių.

Nepamirškite, kad šaltos sriubos nebūtinai turi būti pikantiškos, jos gali būti ir saldžios. Puikią sezonišką sriubą paruošite iš neriebios grietinėlės, šviežių braškių, graikiško jogurto ir apelsinų sulčių. Trintuvu sumaišykite braškes, grietinėlę, jogurtą, apelsinų sultis, įdėkite šiek tiek cukraus.  Atšaldykite ir patiekite papuošę mėtos lapeliu. Braškes galite keisti mėlynėmis ar kitomis uogomis.

`alta sriuba karatai dienai
Fotolia nuotr. / Šalta sriuba karštai dienai

Atvėsinkite ir mėgaukitės

Tas gaivinančias šaltas sriubas dažnai vis dėl to tenka tenka gaminti prie karštos viryklės. Tad nors joms paruošti nereikia daug laiko, tačiau joms būtinai reikia pakankamai laiko gerai atvėsti. Keletu minutėlių sutrumpinsite šį laiką, jei įmesite ledo gabalėlių, tačiau jie sriubą praskies, tad geriau skirkite laiko ir sriubą atvėsinkite. Arba tiesiog laiką susiplanuokite taip, kad sriubą paruoštumėte ryte, o patiektumėte vakare, nes drungna tokia sriuba malonumo nesuteiks. Ji turi būti šaltut šaltutėlė, kad jau po pirmųjų šaukštų pamirštumėte dienos vargus.

Įvertinkite visus tokių sriubų privalumus. Jos greitai paruošiamos, aišku, jei turite trintuvą. Jos pilnos vitaminų ir maistingųjų medžiagų, juk yra paruoštos iš šviežių prisirpusių žalumynų. Jos puikiai papildo jūsų dienos racioną daržovėmis, kurias tokiu būdu galima lengvai įsiūlyti net vaikams – juk niekas neišduos, kas įeina į spalvingos tyrės sudėtį. Na ir, žinoma, jos yra be galo gardžios!

Nesirinkite sudėtingų receptų, pasitelkite sezonines daržoves, vaisius ar uogas, ir pasigaminkite gaivinantį užkandį, o galbūt net pagrindinį karštos dienos patiekalą. Ypač jei patieksite su skrebučiu, česnakine duonele ar į sriubą įdėsite sotesnių priedų.

Tekstas Linos Tuskėnaitės

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius