Dabar populiaru

Naujausios

Publikuota: 2013 birželio 19d. 13:00

Skanaujame šviežių gražgarsčių

Skanaujame šviežių gražgarsčių
Fotolia nuotr. / Skanaujame šviežių gražgarsčių

Įvairių rūšių skirtingos išvaizdos gražgarstės išsiskiria savitu pikantišku aromatu ir skoniu, kiek primenančiu garstyčias ir šiek tiek riešutus.

Pasak patyrusių kulinarų, nereikia laukti, kol šie žalumynai kaip reikiant ūgtelės – valgius geriau ruošti iš smulkučių sultingų jaunų gražgarsčių lapelių bei kotelių, nes jie turi itin daug įvairių vitaminų bei mineralų. Peraugusios gražgarstės būna stipriai karstelėjusios, todėl jų skonis dažnai užgožia kitų produktų skonį.

Gražgarstės ypač tinka įvairioms šviežių lapinių daržovių salotoms ir garnyrams paįvairinti (labai dera su špinatais, įvairių rūšių salotomis). Šie žalumynai pikantiškumo suteikia karštoms ir šaltoms sriuboms, košėms, padažams, picai, daržovių apkepams. Beje, į bet kokį karštą padažą gražgarsčių patartina dėti labai saikingai, nes, termiškai apdorojant šiuos lapelius, jų skonis ir aromatas suintensyvėja.

Ruošiant salotas, ne pro šalį prisiminti, kad gražgarstės ypač dera su ožkų pieno sūriu, mocarela, figomis, vytinta jautiena, šaltai rūkytomis ar sūdytomis lašišomis.

Verta žinoti

♦ Į salotas ar padažus dedamas gražgarstes patartina iki 3 min. pamirkyti vos užvirusiame vandenyje, tada sušvelnėja specifinis jų aromatas.

♦ Pienišku ar grietinėlės padažu su gražgarstėmis ypač tinka skaninti makaronų valgius.

♦ Maistui gaminti tinkamos ir šių žalumynų sėklos, atstojančios garstyčias.

♦ Gražgarstes drąsiai galite tiekti užkandžiui su švelnaus skonio baltųjų pelėsių sūriais. Puikus užkandis išrankiausiam smaguriui – sūdytų lašišų suktinukai su gražgarstėmis ir špinatais.

♦ Nutarėte gražgarstes smulkinti? Plėšykite lapelius pirštais. Jeigu naudositės peiliu, pjūvio vietos negražiai patamsės. 

Paskanaukite!

Receptai
Receptas: Įdarytos bulvės su gražgarstėmis ir sūriais
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.3 / 12
Kaip gaminti

1. Gerai šepetėliu po tekančiu vandeniu nušveistas bulves išvirkite su lupenomis, tada per vidurį įpjaukite (bet neperpjaukite iki galo), praskleiskite ir išdėliokite karščiui atsparioje, riebalais išteptoje skardoje.

2. Kambario temperatūroje palaikytą sviestą iki vientisos masės išsukite su kapotais bazilikais ir trintais česnakais. Žalumynų sviestą pagal skonį pasūdykite.

3. Bulvių viduriukus ištepkite paruoštu žalumynų sviestu. 

4. Į kiekvieną bulvę dėkite po kelis griežinėlius įvairių rūšių sūrių, ant viršaus berkite po truputį tarkuoto brandinto sūrio.

5. Bulves pašaukite į karštą orkaitę ir kepkite apie 15 min., iki sūriai pradės lydytis.

6. Tiekite su gražgarstės lapeliais, ant kiekvienos užbarsčiusi sausoje keptuvėje skrudintų graikinių riešutų.

Ingredientai
Bulvės: 4.00 vnt. (didelių)
Baltųjų pelėsių sūris 150.00 g
Varškės sūris: 200.00 g (riebaus)
Sūris: 100.00 g (brandinto)
Graikiniai riešutai: 50.00 g (saujelė)
Sviestas: 100.00 g
Česnakai: 3.00 skiltelės
Bazilikai: 2.00 valg. š. (kapotų šviežių)
Gražgarstės: 30.00 g (kelios saujelės)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Paukštienos salotos su gražgarstėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
2.3 / 4
Kaip gaminti

1. Paukštienos krūtinėlę supjaustykite šiaudeliais, užberkite prieskonių, šiek tiek druskos ir kepkite (geriausia kepti visiškai be aliejaus).

2. Kai mėsytė apskrunda, suberkite moliūgų sėklas ir viską kartu pakepinkite.

3. Tuomet belieka supjaustyti pekino kopūstą ar salotas, gražgarstės salotas, perpjauti vynuoges (jei jos su kauliukais ir pastaruosius tiesiog pašalinti), paskaninti priekoniais salotoms ir visus ingredientus sumaišyti su majonezu.

Skaniausia mišrainė būna, kai šiek pastovi šaldytuve. Lengva ir subtilaus skonio mišrainė. Gražgarstė patiekalui suteikia išskirtinumo ir subtilaus skonio. Sveika ir skanu!

Receptą atsiuntė Edita Aleksandravičienė

Ingredientai
Vištiena: 500.00 g (paukštienos (vištienos ar kalakutienos) krūtinėlės)
Salotos: 300.00 g (Pekino arba bet kokių kietesnių salotų)
Gražgarstės: 100.00 g
Vynuogės: 300.00 g
Moliūgo sėklos: 200.00 g (lukštentų)
Prieskoniai paukštienai 1.00 žiupsnelis
Prieskoniai salotoms (dėkite tokius kokius mėgstate) 1.00 žiupsnelis
Majonezas: 100.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Rytietiška vištiena su gražgarstėmis
3 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
2.8 / 6
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Vištiena: 500.00 g (viščiukų krūtinėlių filė)
Gražgarstės: 50.00 g (lapų)
Pomidorai: 6.00 vnt. (vyšniniai)
Sojų padažas: 3.00 valg. š. (tamsaus)
Ryžių actas 3.00 valg. š.
Rudasis cukrus: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Saldžiųjų paprikų padažas 1.00 valg. š.
Sultys: 1.00 valg. š. (citrinų)
Kaip gaminti

1. Viščiukų krūtinėles nuplaukite, supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais ir šiek tiek patroškinkite garuose.

2. Rudąjį cukrų pakepinkite svieste, supilkite sojų, saldžiųjų paprikų padažą, citrinų sultis, ryžių actą ir pakaitinkite.

3. Sumeskite vištienos gabaliukus, juos trumpai pavoliokite padaže ir išgriebusi suverkite ant vandenyje išmirkytų medinių iešmelių. Vėrinukus kepkite ant grotelių.

4. Tiekite su gražgarsčių lapais ir vyšniniais pomidorais.

Receptai
Receptas: Pica su gražgarstėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.7 / 11
Kaip gaminti

1. Miltus suberkite į dubenį, viduryje padarykite duobutę, į ją sudėkite trupintas mieles, suberkite cukrų ir druską, įpilkite 4 šaukštus šilto vandens. Mielių masę lengvai ištrinkite, tada ant viršaus berkite miltų, dubenį uždenkite drobiniu rankšluostėliu ir palikite šiltoje vietoje apie 45 min. – tešla turi pakilti.

2. Į pakilusią tešlą supilkite apie pusę stiklinės vandens, šaukštą aliejaus, virtuvės kombainu užmaišykite vientisą tešlą, aptepkite ją aliejumi ir dar dviem valandoms palikite pakilti.

3. Iš paruoštos tešlos iškočiokite norimo dydžio nestorus papločius. Kiekvieną jų aptepkite aliejumi, ant viršaus dėkite plonyčių svogūnų griežinėlių, vytinto kumpio gabalėlių, smulkintų česnakų ir alyvuogių puselių. Berkite pagal skonį druskos, pipirų, raudonėlių.

4. Picą kepkite iki 220 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 25 min. Tiekite ant kiekvienos uždėjusi po saujelę gerai nusausintų gražgarsčių.

Pagaminsite per 40 min. (neskaičiuojant tešlos kildinimo laiko).

Ingredientai
Miltai: 250.00 g
Mielės: 20.00 g (apie pusė pakelio)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Cukrus: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Raudonasis svogūnas: 2.00 vnt.
Česnakai: 4.00 skiltelės
Alyvuogės: 50.00 g (saujelė juodųjų alyvuogių be kauliukų)
Kumpis: 2.00 riekės (vytintas)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (šviežiai maltų)
Raudonėliai: 1.00 arbat. š.
Gražgarstės: 20.00 g (kelios saujelės šviežių)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Gražgarsčių su avokadais ir mocarela salotos
4 asmenims
Pagaminsite per 35 min.
4.3 / 43
Kaip gaminti

1. Gražgarstes nuplaukite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Nuplautus avokadus perpjaukite per pusę, išimkite kaulus, išilgai supjaustykite plonomis riekelėmis.

2. Nuplautus pomidorus ir mocarelą supjaustykite riekelėmis. Vieną granatą išlukštenkite. Į serviravimo dubenį suberkite gražgarstes, ant viršaus išdėliokite pomidorų, mocarelos ir avokadų riekeles. Viršų apibarstykite granatų sėklomis.

3. Paruoškite užpilą: dviejų granatų sėklas suberkite į dubenėlį, sugrūskite mediniu grūstuvu. Sukrėskite į švarią marlę ir išspauskite sultis.

4. Sumaišykite su obuolių sultimis, aliejumi, agavų sirupu. Pagal skonį pasūdykite, įberkite maltų juodųjų pipirų ir dar sykį išmaišykite. Apliekite salotas.  

Ingredientai
Gražgarstės: 100.00 g (6 saujos)
Avokadai: 2.00 vnt.
Pomidorai: 2.00 vnt.
Mocarelos sūris: 250.00 g
Granatas: 3.00 vnt.
Sultys: 80.00 ml (obuolių - užpilui)
Agavų sirupas: arba skystas medus - užpilui 2.00 valg. š.
Aliejus: 1.00 valg. š. (vynuogių sėklų - užpilui)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Gražgarsčių salotos su gervuogėmis
2 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
0.0 / 0
Kaip gaminti
  1. Jaunas gražgarstes nuplaukite, gerai nuvarvinkite ir luktelėkite, kol nudžius.
  2. Paskleiskite lėkštėje ir apšlakstykite bet kokiomis rūgščiomis sultimis (apelsinų, citrinų, svarainių ar kt.).
  3. Apibarstykite gervuogėmis ir avietėmis, tada apšlakstykite padažu, paruoštu iš skysto medaus, aliejaus, maltų juodųjų pipirų ir žiupsnio druskos.
  4. Tiekdami į stalą, galite užbarstykite tarkuoto parmezano. 
Ingredientai
Gražgarstės: 2.00 sauja
Sultys: 1.00 valg. š. (apelsinų, citrinų, svarainių)
Gervuogės: 50.00 g
Avietės: 50.00 g
Kumpis: 4.00 riekės (rūkyto, plonai pjaustytų juostelių)
Druska: 1.00 žiupsnelis (padažui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti - padažui)
Medus: 1.00 valg. š. (skysto - padažui)
Aliejus: 2.00 valg. š. (padažui)
Parmezano sūris: 1.00 sauja (tarkuoto - nebūtina)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Gražgarsčių ir sūrio salotos
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
2.0 / 3
Kaip gaminti

1. Nuplautas ir gerai nuvarvintas gražgarstes ir sudėti į salotinę.

2. Minkštesnį sūrį sutrupinti, kietesnį supjaustyti kubeliais.

3. Riešutus sukapoti, vynuoges kruopščiai nuplauti, didesnes perpjauti pusiau.

4. Persiką arba nektariną supjaustyti skiltelėmis, sudėti ant gražgarsčių.

5. Aliejų sumaišyti su cukrumi, pipirais, pasūdyti. Padažą užpilti ant salotų ir apibarstyti sūriu bei riešutais.

Ingredientai
Gražgarstės: 100.00 g
Sūris: 100.00 g (kelių rūšių)
Persikai: 1.00 vnt. (arba nektarinas)
Vynuogės: 6.00 vnt.
Graikiniai riešutai: 3.00 valg. š. (smulkinti)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š. (maišytas su šlakeliu citrinų sulčių)
Cukrus: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (baltieji)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Žurnalas „JI“
Pažymėkite klaidą tekste pele, paspaudę kairįjį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Pasaulis kišenėje

Bičių magija: kam šviežio medaus, o kam – prigulti ant dūzgiančių avilių

Tiesiogiai Sportas

Vokietija – Švedija: ar drąsiai svajojantys švedai leis čempionams išsiplauti suteptą mundurą?

24sek

„Raptors“ pasiūlymą atmetęs Š.Jasikevičius apsisprendė: lieka „Žalgiryje“

Gyvenimas

Santaros klinikų šviesuolio titulą gavusio vaikino rankose – žmonių likimai

Sportas

Meksika toliau žingsniuoja pergalingai – įveikta ir Pietų Korėja

Kultūra

Kauno modernizmas: ateičiai ar praeičiai?

Aktualu

Aleksoto aerodrome sudužo akrobatinio skraidymo čempionės pilotuojamas lėktuvas

Tik 15min Pasaulis kišenėje

Kitokia Panama. Salos, kuriose vyrai trokšta būti moterimis

Vardai

Škotijos pilyje susituokė „Sostų karų“ žvaigždės Kitas Haringtonas ir Rose Leslie

Aktualu

Sosnovskio barščiai toliau veši Vilniuje – žydi prie parduotuvės ir daugiabučio

Aktualu

Paulius Jurkevičius: Užmušti vakarienę

Vardai

Švėkšnoje susituokė „Ryto“ krepšininkas Arnas Butkevičius ir Laurita Vilkaitė: porą sužavėjo bažnyčia

Vardai

Dviguba šventė V.Pranckiečio šeimoje: Tytuvėnuose – dukros vestuvės ir anūko Jono krikštynos

Aktualu

Lazdijuose gausios ugniagesių pajėgos kovojo su ugnimi parduotuvėje „Aibė“

Vardai

Kim Kardashian nugalėjo savo baimę: po 2 metų nuo ginkluoto apiplėšimo grįžo į Paryžių

Maistas

Lietuvio širdžiai artima bulvių, krapų ir agurkų mišrainė

Gyvenimas

Kūdikiai gimdoje verkia – ir dar 18 įspūdingų faktų, kuriuos sužinojau, tapęs tėčiu

Verslas

Rusija ir kiti nepriklausomi naftos gamintojai palaikė OPEC planus padidinti gavybą

Aktualu

S.Paltanavičius: ar dar nepamiršote, kaip reikia pagerbti varduvininką Joną?

Naujienos

Pasaulis kišenėje

Bičių magija: kam šviežio medaus, o kam – prigulti ant dūzgiančių avilių

Tiesiogiai Sportas

Vokietija – Švedija: pasaulio čempionai pasiųsti į nokdauną

24sek

„Raptors“ pasiūlymą atmetęs Š.Jasikevičius apsisprendė: lieka „Žalgiryje“

Gyvenimas

Santaros klinikų šviesuolio titulą gavusio vaikino rankose – žmonių likimai

Vardai

Dviguba šventė V.Pranckiečio šeimoje: Tytuvėnuose – dukros vestuvės ir anūko Jono krikštynos

Gyvenimas

Kas yra maca ir ar ji tikrai pagerina lytinį potraukį?

Aktualu

Aleksoto aerodrome sudužo akrobatinio skraidymo čempionės pilotuojamas lėktuvas

Kultūra

Kauno modernizmas: ateičiai ar praeičiai?

Vardai

Švėkšnoje susituokė „Ryto“ krepšininkas Arnas Butkevičius ir Laurita Vilkaitė: porą sužavėjo bažnyčia

Tik 15min Pasaulis kišenėje

Kitokia Panama. Salos, kuriose vyrai trokšta būti moterimis

Sportas

Meksika toliau žingsniuoja pergalingai – įveikta ir Pietų Korėja

Aktualu

Sosnovskio barščiai toliau veši Vilniuje – žydi prie parduotuvės ir daugiabučio

Vardai

Škotijos pilyje susituokė „Sostų karų“ žvaigždės Kitas Haringtonas ir Rose Leslie

Aktualu

Paulius Jurkevičius: Užmušti vakarienę

Aktualu

Lazdijuose gausios ugniagesių pajėgos kovojo su ugnimi parduotuvėje „Aibė“

Maistas

Lietuvio širdžiai artima bulvių, krapų ir agurkų mišrainė

Gyvenimas

Kūdikiai gimdoje verkia – ir dar 18 įspūdingų faktų, kuriuos sužinojau, tapęs tėčiu

Verslas

Rusija ir kiti nepriklausomi naftos gamintojai palaikė OPEC planus padidinti gavybą

Vardai

Kim Kardashian nugalėjo savo baimę: po 2 metų nuo ginkluoto apiplėšimo grįžo į Paryžių

Vardai

Idėjos savaitgaliui

Video

Maudymosi kostiumėlių tendencijos

Pinigai mano ateičiai

30 geriausių restoranų

Remontas be nervų

Sveikata

Svajonių virtuvė

Parašykite atsiliepimą apie GYVENIMO rubriką