Pasak patyrusių kulinarų, nereikia laukti, kol šie žalumynai kaip reikiant ūgtelės – valgius geriau ruošti iš smulkučių sultingų jaunų gražgarsčių lapelių bei kotelių, nes jie turi itin daug įvairių vitaminų bei mineralų. Peraugusios gražgarstės būna stipriai karstelėjusios, todėl jų skonis dažnai užgožia kitų produktų skonį.
Gražgarstės ypač tinka įvairioms šviežių lapinių daržovių salotoms ir garnyrams paįvairinti (labai dera su špinatais, įvairių rūšių salotomis). Šie žalumynai pikantiškumo suteikia karštoms ir šaltoms sriuboms, košėms, padažams, picai, daržovių apkepams. Beje, į bet kokį karštą padažą gražgarsčių patartina dėti labai saikingai, nes, termiškai apdorojant šiuos lapelius, jų skonis ir aromatas suintensyvėja.
Ruošiant salotas, ne pro šalį prisiminti, kad gražgarstės ypač dera su ožkų pieno sūriu, mocarela, figomis, vytinta jautiena, šaltai rūkytomis ar sūdytomis lašišomis.
Verta žinoti
♦ Į salotas ar padažus dedamas gražgarstes patartina iki 3 min. pamirkyti vos užvirusiame vandenyje, tada sušvelnėja specifinis jų aromatas.
♦ Pienišku ar grietinėlės padažu su gražgarstėmis ypač tinka skaninti makaronų valgius.
♦ Maistui gaminti tinkamos ir šių žalumynų sėklos, atstojančios garstyčias.
♦ Gražgarstes drąsiai galite tiekti užkandžiui su švelnaus skonio baltųjų pelėsių sūriais. Puikus užkandis išrankiausiam smaguriui – sūdytų lašišų suktinukai su gražgarstėmis ir špinatais.
♦ Nutarėte gražgarstes smulkinti? Plėšykite lapelius pirštais. Jeigu naudositės peiliu, pjūvio vietos negražiai patamsės.
Paskanaukite!
1. Gerai šepetėliu po tekančiu vandeniu nušveistas bulves išvirkite su lupenomis, tada per vidurį įpjaukite (bet neperpjaukite iki galo), praskleiskite ir išdėliokite karščiui atsparioje, riebalais išteptoje skardoje.
2. Kambario temperatūroje palaikytą sviestą iki vientisos masės išsukite su kapotais bazilikais ir trintais česnakais. Žalumynų sviestą pagal skonį pasūdykite.
3. Bulvių viduriukus ištepkite paruoštu žalumynų sviestu.
4. Į kiekvieną bulvę dėkite po kelis griežinėlius įvairių rūšių sūrių, ant viršaus berkite po truputį tarkuoto brandinto sūrio.
5. Bulves pašaukite į karštą orkaitę ir kepkite apie 15 min., iki sūriai pradės lydytis.
6. Tiekite su gražgarstės lapeliais, ant kiekvienos užbarsčiusi sausoje keptuvėje skrudintų graikinių riešutų.
1. Paukštienos krūtinėlę supjaustykite šiaudeliais, užberkite prieskonių, šiek tiek druskos ir kepkite (geriausia kepti visiškai be aliejaus).
2. Kai mėsytė apskrunda, suberkite moliūgų sėklas ir viską kartu pakepinkite.
3. Tuomet belieka supjaustyti pekino kopūstą ar salotas, gražgarstės salotas, perpjauti vynuoges (jei jos su kauliukais ir pastaruosius tiesiog pašalinti), paskaninti priekoniais salotoms ir visus ingredientus sumaišyti su majonezu.
Skaniausia mišrainė būna, kai šiek pastovi šaldytuve. Lengva ir subtilaus skonio mišrainė. Gražgarstė patiekalui suteikia išskirtinumo ir subtilaus skonio. Sveika ir skanu!
Receptą atsiuntė Edita Aleksandravičienė
1. Viščiukų krūtinėles nuplaukite, supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais ir šiek tiek patroškinkite garuose.
2. Rudąjį cukrų pakepinkite svieste, supilkite sojų, saldžiųjų paprikų padažą, citrinų sultis, ryžių actą ir pakaitinkite.
3. Sumeskite vištienos gabaliukus, juos trumpai pavoliokite padaže ir išgriebusi suverkite ant vandenyje išmirkytų medinių iešmelių. Vėrinukus kepkite ant grotelių.
4. Tiekite su gražgarsčių lapais ir vyšniniais pomidorais.
1. Miltus suberkite į dubenį, viduryje padarykite duobutę, į ją sudėkite trupintas mieles, suberkite cukrų ir druską, įpilkite 4 šaukštus šilto vandens. Mielių masę lengvai ištrinkite, tada ant viršaus berkite miltų, dubenį uždenkite drobiniu rankšluostėliu ir palikite šiltoje vietoje apie 45 min. – tešla turi pakilti.
2. Į pakilusią tešlą supilkite apie pusę stiklinės vandens, šaukštą aliejaus, virtuvės kombainu užmaišykite vientisą tešlą, aptepkite ją aliejumi ir dar dviem valandoms palikite pakilti.
3. Iš paruoštos tešlos iškočiokite norimo dydžio nestorus papločius. Kiekvieną jų aptepkite aliejumi, ant viršaus dėkite plonyčių svogūnų griežinėlių, vytinto kumpio gabalėlių, smulkintų česnakų ir alyvuogių puselių. Berkite pagal skonį druskos, pipirų, raudonėlių.
4. Picą kepkite iki 220 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 25 min. Tiekite ant kiekvienos uždėjusi po saujelę gerai nusausintų gražgarsčių.
Pagaminsite per 40 min. (neskaičiuojant tešlos kildinimo laiko).
1. Gražgarstes nuplaukite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Nuplautus avokadus perpjaukite per pusę, išimkite kaulus, išilgai supjaustykite plonomis riekelėmis.
2. Nuplautus pomidorus ir mocarelą supjaustykite riekelėmis. Vieną granatą išlukštenkite. Į serviravimo dubenį suberkite gražgarstes, ant viršaus išdėliokite pomidorų, mocarelos ir avokadų riekeles. Viršų apibarstykite granatų sėklomis.
3. Paruoškite užpilą: dviejų granatų sėklas suberkite į dubenėlį, sugrūskite mediniu grūstuvu. Sukrėskite į švarią marlę ir išspauskite sultis.
4. Sumaišykite su obuolių sultimis, aliejumi, agavų sirupu. Pagal skonį pasūdykite, įberkite maltų juodųjų pipirų ir dar sykį išmaišykite. Apliekite salotas.
- Jaunas gražgarstes nuplaukite, gerai nuvarvinkite ir luktelėkite, kol nudžius.
- Paskleiskite lėkštėje ir apšlakstykite bet kokiomis rūgščiomis sultimis (apelsinų, citrinų, svarainių ar kt.).
- Apibarstykite gervuogėmis ir avietėmis, tada apšlakstykite padažu, paruoštu iš skysto medaus, aliejaus, maltų juodųjų pipirų ir žiupsnio druskos.
- Tiekdami į stalą, galite užbarstykite tarkuoto parmezano.
1. Nuplautas ir gerai nuvarvintas gražgarstes ir sudėti į salotinę.
2. Minkštesnį sūrį sutrupinti, kietesnį supjaustyti kubeliais.
3. Riešutus sukapoti, vynuoges kruopščiai nuplauti, didesnes perpjauti pusiau.
4. Persiką arba nektariną supjaustyti skiltelėmis, sudėti ant gražgarsčių.
5. Aliejų sumaišyti su cukrumi, pipirais, pasūdyti. Padažą užpilti ant salotų ir apibarstyti sūriu bei riešutais.