-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 04 14

10 būdų, kaip mus nepastebimai gydo mūsų augintiniai

Ne vienas tyrimas atskleidžia, kad gyvūnai teigiamai veikia mūsų savijautą. Keturkojai draugai jau natūraliai mus priverčia daugiau judėti, o štai murkiančios katės dovanoja tikrą harmoniją po sunkios darbo dienos. Kaip dar gyvūnai gali padėti pasijausti geriau?
Šuo
Šuo / Vida Press nuotr.

Gyvūnai gerina nuotaiką

Užtenka pasigėrėti kad ir žuvytėmis akvariume, kad pasijaustume geriau. Būnant su gyvūnais organizme vyksta fiziologiniai pokyčiai, dėl kurių gerėja nuotaika ir sveikata: sumažėja streso hormono kortizolio, padaugėja laimės hormono serotonino. Palaipsniui tampate ramesni, gerėja fizinė savijauta, rašoma goodhouse.ru.

Reguliuojamas kraujo spaudimas

Žinoma, šiuo atveju labai svarbus mūsų gyvenimo būdas, svoris bei mityba, tačiau kai kurie tyrimai atskleidžia, jog laikantys naminius gyvūnus rečiau kenčia nuo padidėjusio kraujospūdžio ir padažnėjusio pulso.

Padeda sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje

Teigiama, kad laikantys naminius gyvūnus žmonės rečiau kenčia nuo padidėjusio cholesterolio kiekio kraujyje. Tai gali būti susiję su tuo, jog augintinius turintys žmonės praktikuoja aktyvų gyvenimo būdą.

Katės ir šunys gydo širdį

Tyrimo, kuris truko daugiau kaip 20 metų, metu buvo nustatyta, jog kačių šeimininkams net 20 proc. sumažėja infarkto rizika, o šunų savininkai greičiau atsigauna po patirto širdies smūgio. Mirtingumas dėl širdies priepuolių sumažėja daugiau kaip tris kartus.

Kitas tyrimas parodė, kad žmonės, turintys šunis, linkę būti fiziškai aktyvesni, ir jų kraujo spaudimas yra žemesnis. Šis tyrimas, publikuotas žurnale „Scientific Reports“, papildo gausybę tyrimų, ypač apie širdies ir kraujagysių sistemos ligas – žudiką numeris vienas pasauliniu mastu, įskaitant ir JAV.

Padeda kovoti su depresija

Psichologai ir psichoterapeutai tikina, kad augintinis gali sušvelninti depresijos, nerimo požymius ir padėti pasijausti geriau. Augintiniai – geriausi draugai, kurie yra visada šalia. O ir kenčiantiems nuo blogos savijautos tampa geriau, kai žino, kad kažkam, šiuo atveju augintiniui, reikalinga jų priežiūra, globa ir dėmesys.

„Fotolia“ nuotr./Šuniukas ir kačiukai
„Fotolia“ nuotr./Šuniukas ir kačiukai

Padeda palaikyti fizinę formą

Šunų augintojai žino, kad pasivaikščiojimai – tai būtinybė, kuri gali tapti labai maloni ir naudinga jūsų figūrai. Kasdien ryte ir vakare su augintiniu praleisdami bent po 15 minučių, jūs būsite fiziškai aktyvūs minimalų rekomenduojamą laiką, kad palaikytumėte gerą savijautą ir formas.

Sumažina insulto riziką

Kačių savininkai rečiau kenčia nuo insultų – tikinama, kad tai gali būti susiję su tuo, kad katės ramina, padeda atsipalaiduoti.

Padeda bendrauti

Vienas iš svarbiausių sveikos psichologinės savijautos aspektų – bendravimas. Bendraminčiai dažniau atranda bendrų pomėgių, kadangi juos suvedę augintiniai tampa viena pagrindinių pokalbių temų.

Stiprina imunitetą, padeda kovoti su alerginėmis reakcijomis

Tyrimai teigia, kad šeimose, kuriose laikomi tokie augintiniai šunys ir katės, vaikai rečiau kenčia nuo alergijos. Taip pat kontaktas su gyvūnais stiprina tiek vaikų, tiek suaugusiųjų imunitetą.

Mažina lėtinius skausmus

Kačių murkimas stiprina kaulus! Tai susiję su murkimo dažnio vibracijomis. Tos pačios murkimo vibracijos gydo įvairias infekcijas, patinimus. Katės tikrai padės atsigauti, jeigu kamuoja raumenų, sausgyslių, raiščių pažeidimai. Puslapyje WebMD pateikiami ir dar kiti kačių auginimo privalumai. Pavyzdžiui, Alzheimerio liga sergantys ligoniai daug rečiau patiria nerimo priepuolių, jeigu namuose laiko gyvūną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius