Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 10 06

10 neįtikėtinų faktų apie šunis: ar žinojote, kad prakaituoja per letenas?

Augintinių „tėveliai“ žino toli gražu ne viską apie savo šunis. Štai keli smagūs faktai apie geriausią žmogaus draugą, kurie įrodo, kad šunys yra gerokai ypatingesni, nei manome.
Šuo rudenį
Šuo rudenį / 123RF.com nuotr.

Šunys ne vien guli ant sofos ir kasa duobes; jie turi neįprastų sugebėjimų ir fantastiškus fizinius duomenis. Nuo galingos uoslės iki prakaituojančių letenų, štai 10 neįtikėtinų faktų apie šunis, rašoma petcarerx.com.

Šunys yra tokie pat protingi, kaip ir dvejų metų vaikas

Nors galbūt taip ir neatrodo, ypač kai randate sugraužtą sportbatį, arba stebite, kaip jūsų keturkojis vaikosi savo paties uodegą, šunys iš tiesų yra labai protingi padarai, jų protiniai sugebėjimai labai primena dvejų metų vaiko sugebėjimus, sako šunų tyrėjas dr. Stanley Corenas.

Atlikęs ne vieną tyrimą, jis pamatė, kad šunys supranta iki 250 žodžių/gestų, moka skaičiuoti iki 5, atlikti paprastus skaičiavimus bei tyčia apgauti kitus šunis ar žmones. Tad nepraraskite budrumo!

Šunys moka skaityti mūsų emocijas

Kai šuo žiūri jums į veidą, jis ne visada bando atkreipti jūsų dėmesį ar išprašyti skanėsto. Kartais jie skaito jūsų emocijas. Pasak Linkolno universiteto mokslininkų, šunys yra vieninteliai gyvūnai, kurie akimirksniu pamato, esame laimingi, liūdni ar pikti.

Šunys žiūri į dešiniąją žmogaus veido pusę, kuri tiksliau už kairiąją parodo emocijas.

Šunys nejaučia kaltės

Kai šunys yra pričiumpami darant ką nors, ko daryti jie neturėtų, jie kartais parodo kažką panašaus į kaltės išraišką – nuleista galva, liūdnos akys. Galite pagalvoti, kad jūsų šuo demonstruoja gėdą ir prašo atleidimo, tačiau gyvūnų elgesio specialistai praneša, kad šunys nejaučia kaltės jausmo.

Ta „nusikaltusio“ išraiška greičiausiai yra tiesiog atsakas į piktą šeimininko reakciją.

Šuns uoslė nuo 10 000 iki 100 000 kartų stipresnė už mūsiškę

Visi žino, kad šunys turi nuostabią uoslę, tačiau ar žinojote, kad ji nuo 10 000 iki 100 000 kartų stipresnė už mūsiškę? Vienas šunų tyrėjas šuns uoslę sulygino su gebėjimu aptikti vieną supuvusį obuolį tarp 2 milijonų statinių.

Šunų uoslė tokia puiki dėl 300 milijonų kvapo receptorių, esančių jų nosyse (žmonės jų turi vos 6 milijonus), o jų smegenų dalis, atsakinga už kvapų analizę, yra 40 kartų didesnė už mūsiškę.

Šunys yra įspūdingai skirtingi

Pasak tyrimo, publikuoto žurnale „The American Naturalist“, šunys yra viena daugiausia įvairovės turinčių gyvūnų rūšių, kalbant apie jų kaukolės formą. Skirtingų veislių šunų kaukolės skiriasi taip pat, kaip ir tarp skirtingų gyvūnų rūšių. Tad, pavyzdžiui, vokiečių aviganio kaukolė taip pat skiriasi nuo auksaspalvio retriverio, kaip ir katės kaukolė skiriasi nuo meškos.

Skirtingai vizginama uodega reiškia skirtingus dalykus

Dauguma augintinių „tėvelių“ mano, jog vizginama uodega reiškia, kad šuo yra laimingas. Tačiau tiesa tokia, kad uodegos vizginimas yra sudėtinga kalba, o skirtingas uodegos vizginimas reiškia skirtingus dalykus. „Psychology Today“ publikuotame straipsnyje, Stanley Corenas aiškina, kad „Uodegos pozicija – o tiksliau, aukštis, kuriame uodega yra laikoma – gali būti laikoma kaip savotiškas emocijų matuoklis.“

Šunys mato kai kurias spalvas

Jau seniai manoma, kad šunys mato tik pilkus atspalvius. Iš tiesų šunys mato spalvas, tačiau ne tokias ryškias ir mažiau, nei jų mato žmonės. „Psychology Today“ praneša, kad šunys pasaulį mato geltonomis, mėlynomis ir pilkomis spalvomis. Tai paaiškina, kodėl kartais šuo nemato savo raudono kamuolio, įkritusio į žolę.

123RF.com nuotr./Šuo vienas namuose
123RF.com nuotr./Šuo vienas namuose

Šunys sapnuoja kaip ir žmonės

Ar esate kada nors matę savo šunį krūptelint, urzgiant, ar „bėgant“ miego metu? Pasak šunų tyrėjo Stanley Coreno, šuns smegenų bangų modelis miego metu yra panašus į žmonių, o tai leidžia daryti prielaidą, kad šunys, kaip ir žmonės, sapnuoja.

„Taip pat yra įrodymų, kad jie sapnuoja apie įprastas šuniškas veiklas“, - sako S.Corenas.

Šunys gali padėti žmonėms, turintiems sveikatos problemų

Turintiems sveikatos problemų, šunys gali labai padėti. Juos galima išmokyti padėti turintiems fizinių, regėjimo ar klausos sutrikimų, palaikyti turinčius potrauminio streso sutrikimą ir nerimą, priminti globojamiesiems išgerti vaistus, padėti autistams atliekant kasdienes užduotis bei aptikti tam tikras sveikatos problemas, tokias kaip žemas cukraus kiekį kraujyje pas žmones, sergančius diabetu. Kai kurių tyrimų metu, šunys užuodė net vėžį.

Šunys prakaituoja per letenas

Priešingai nei žmonės, kurie prakaito liaukas turi beveik visur, kur yra oda, dauguma šunų prakaito liaukų yra jų letenose. Perkaitęs šuo gali palikti šlapių letenų pėdsakus ant grindų ar šaligatvio – tai ženklas, rodantis, kad laikas padėti savo draugui atsivėsinti.

Nors šunys prakaituoja per letenas, pagrindinis jų būdas atsivėsinti yra greitas kvėpavimas. Tai leidžia išgaruoti drėgmei nuo liežuvio ir plaučių paviršiaus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius