Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 16

10 patarimų norintiems įsigyti mažos veislės šunį

Maži šunys – ištikimi žmogaus draugai ir palydovai, džiuginę dar imperatorius bei rūmų damas, padėję jiems medžioklėje ir ūkyje. Šie gyvūnai lydi mus tiek kasdienybėje, tiek įvairiuose nuotykiuose, suteikdami begalę džiaugsmo visiems šeimos nariams. Tačiau kūno smulkumas ir būdo mielumas – dar ne viskas. Kiekvienai veislei būdingas specifinis temperamentas, skiriasi auginimo, dresūros ir sveikatos priežiūros ypatybės, kurias reikia apmąstyti prieš įsigyjant augintinį.
10 patarimų norintiems įsigyti mažos veislės šunį
10 patarimų norintiems įsigyti mažos veislės šunį / Partnerio nuotr.
Temos: 2 Šuo Gyvūnai

Ogmios mieste įsikūrusios gyvūnų prekių parduotuvės „Akvazoo“ specialistai dalinasi 10-ties patarimų rinkiniu, praversiančiu renkantis ir auginant mažos veislės šunį.

1 PATARIMAS. Pasirinkite tinkamą veislę.

Atidžiai išstudijuokite kiekvienai veislei būdingas savybes. Mažoms veislėms priskiriami šunys, kurių aukštis ties ketera siekia daugiausiai 45 cm., o svoris – iki 9 kg. Taigi, jiems priklauso daug Britų salose išveistų terjerų veislių, tokių kaip Jorkšyro terjerai, Vakarų Škotijos baltieji terjerai, Leiklendo terjerai, Džeko Raselo terjerai, Parsono Raselo terjerai, Norfolko terjerai, Bedlingtono terjerai, Valų terjerai ir kt. Taip pat, čichuachua, Ši Cu, mopsai, prancūzų buldogai, mažieji pudeliai, nykštukiniai pinčeriai, įvairių veislių taksai, spanieliai, bišonai, toiterjerai, išvesti Azijos, Šiaurės ir Pietų Amerikos bei Europos šalyse. Tačiau net įsigilinus į bendrus aprašymus, tikėtina, kad jūsų išsirinktas šunelis nebūtinai turės visas veislei būdingas savybes, tad pažinkite konkretų išsirinktą gyvūną.

Partnerio nuotr./10 patarimų norintiems įsigyti mažos veislės šunį
Partnerio nuotr./10 patarimų norintiems įsigyti mažos veislės šunį

2 PATARIMAS. Atidžiai pasirinkite veislyną.

Norint susipažinti su Lietuvoje veikiančiais veislynais galite apsilankyti šunų parodoje. Čia gyvai apžiūrėsite geriausius norimos veislės atstovus ir jų veisėjus. Abipusis žmogiškasis ryšys – be galo svarbus, nes nuoširdūs ir sąžiningi veisėjai stengiasi bendrauti su visų savo išaugintų šunų šeimininkais. Kilus abejonėms ar nesklandumams, šie žmonės padeda, dalindamiesi ilgamete sukaupta patirtimi.

3 PATARIMAS. Užtikrinkite tinkamą mitybą.

Daugelis mažų veislių šunų turi stiprų polinkį nutukti, todėl šeimininkų užduotis – reguliariai ir normuotai juos šerti. Pašarų pobūdis, granulių dydis ir porcija priklauso nuo šuns veislės, amžiaus, sveikatos būklės ir aktyvumo.

Mapsai dažnai pasižymi įvairiomis alergijomis ir virškinimo sutrikimais, o dauguma Jorkšyro terjerų – dantų problemomis. Tad „Akvazoo“ parduotuvėje stengiamės parinkti ir tokiems atvejams tinkančius pašarus. Pavyzdžiui, RETORN „Semi Moist Dog“ pusiau drėgni pašarai, sukurti specialiai mažų veislių šunims, yra gaminami su natūraliais ingredientais: kalakutiena, lašiša ir ryžiais. Šios linijos pašarų gabalėliai – minkštesni ir drėgnesni už įprastų pašarų. Sudėtyje esantis jukos ekstraktas padeda sumažinti nemalonų šlapimo ir išmatų kvapą, o jūros dumbliai turi Omega 3, mineralų ir natūralių antioksidantų, stiprinančių imuninę sistemą.

Taip pat, venkite šunis šerti žmonėms skirtu maistu. Kąsnelių dalinimas įpratina šunis nuolat kaulyti, tad vos sėdus prie stalo, jie ima loti, inkšti, brautis ant kelių. Svarbu ir tai, jog mes vartojame tokių produktų, kurie yra itin kenksmingi šunims: vynuogių, avokadų, svogūnų, česnakų, šokolado ir kitų saldumynų. Dauguma šunų netoleruoja ir laktozės.

Šunims skirti skanėstai turėtų būti duodami saikingai, juk pagrindinė skanėsto funkcija – paskatinti. Jei skanėstų duosite per daug, jūsų šuo lengvai priaugs papildomo svorio. Atminkite: antsvoris turi neigiamos įtakos šunų sąnariams, kaulams, bendrai sveikatai ir gyvenimo trukmei.

Partnerio nuotr./10 patarimų norintiems įsigyti mažos veislės šunį
Partnerio nuotr./10 patarimų norintiems įsigyti mažos veislės šunį

Žinoma, gyvūnui visada turi būti pasiekiamas švarus vanduo. Pasitaiko ir tokių atvejų, kai šunys negeria vandens, ir tai tampa tikru galvosūkiu šeimininkams. „Akvazoo“ siūlome pasitelkti mažą gudrybę ir į kasdienį racioną įtraukti konservuoto ėdalo, pavyzdžiui, RETORN „Dog Mousse“ – natūralios sudėties putėsius, kurių tekstūra – minkšta ir puri. Svarbu, kad putėsiuose gausu buljono (70–80% drėgmės), tad gyvūnas papildomai gaus būtinų skysčių. Be to, RETORN produkcija – draugiška aplinkai, todėl tunas, kaip žaliava, gaunama laikantis tausojančios žvejybos principų.

4 PATARIMAS. Užtikrinkite individualų patogumą.

Atsižvelgiant į konkrečios veislės šunų poreikius, kuriami specialiai mažiesiems skirti produktai. Pavyzdžiui, petnešos šunims. „Akvazoo“ turime greitai užsegamų petnešų, skirtų vietoje nenustygstantiems keturkojams, taip pat plonyčių ir lengvų petnešų, skirtų terjerams bei panašių veislių šunims. O mopsams ir prancūzų buldogams gaminamos specialios formos petnešos, kurios netrina, prilaiko ties krūtine, tačiau netrukdo kvėpuoti.

Augintinius, neturinčius poplaukio, vėsiu ar drėgnu oru reikėtų apvilkti saugančiais ir šildančiais drabužiais. Tokiu atveju gelbsti striukės, paltukai ir megztiniai šunims. Jei kelionė lauke gali užtrukti, itin verta išbandyti nešiokles, kuriose augintiniui – šilta ir saugu.

Taip pat, nuo mažens šuniukas turėtų būti mokomas, kur yra jo vieta, taip parodant saugų prieglobstį, kuriame gyvūnas galėtų netrukdomas pailsėti ir, prireikus, pasislėpti. Šuns guolis tam idealiai tinka.

Partnerio nuotr./10 patarimų norintiems įsigyti mažos veislės šunį
Partnerio nuotr./10 patarimų norintiems įsigyti mažos veislės šunį

5 PATARIMAS. Reguliariai lankykitės pas veterinarijos gydytoją.

Mažų veislių šunys yra trapesni ir dažniau patiria įvairių traumų: siausdami su vaikais, nušokę ar nukritę nuo laiptų ir kitose panašiose situacijose. Nutikus panašiam incidentui, neatidėliokite apsilankymo pas veterinarą. Taip pat, gydytojas, atsižvelgdamas į jūsų pasirinktą veislę, informuos apie būdingiausias ligas ir jų prevenciją.

6 PATARIMAS. Ženklinkite ir registruokite gyvūną.

Pasirūpinkite savo augintinio saugumu. Jei įsigyjate augintinį iš atsakingo veisėjo, jis padės užtikrinti teisingą šuniuko ženklinimą ir registraciją. Ši procedūra atliekama veterinarijos klinikoje ir užtrunka vos kelias minutes.

Rekomenduojame pasirūpinti ir papildomomis saugumo priemonėmis. Tam skirti „Max&Molly“ antkakliai šunims. Prie kiekvieno antkaklio nemokamai pridedamas išmanus ID ženklelis, padedantis surasti pasimetusio gyvūno šeimininkus. Gamintojai sukūrė specialų internetinį puslapį, kuriame tereikia užregistruoti savo šuns ID kodą.

Partnerio nuotr./10 patarimų norintiems įsigyti mažos veislės šunį
Partnerio nuotr./10 patarimų norintiems įsigyti mažos veislės šunį

7 PATARIMAS. Užtikrinkite reguliarią higieną.

Rinkdamiesi veislę atsižvelkite į tai, kiek laiko ir lėšų galėsite skirti kailio priežiūrai. Kai kurie mažų veislių šunys turi būti kerpami dažniau už kitus, pavyzdžiui, špicai ar Maltos bišonai. Taip pat, šuns nerekomenduojama maudyti dažniau nei kartą per mėnesį, išskyrus tuos atvejus, kai jis stipriai išsipurvina.

Įpratinkite augintinį prie pėdučių, ausų ir dantų apžiūros bei valymo, nagų kirpimo, nes tai būtinos procedūros, patinkančios tikrai ne visiems šunims. Žinodamas, kad procedūra nekelia pavojaus ar skausmo, augintinis ramiau elgsis ir veterinaro kabinete.

Jei dėl įvairių priežasčių šuo negali būti išvestas į lauką ir ten atlikti gamtinių reikalų, tokiais atvejais siūloma išeitis – vienkartinės palos. Maži šuniukai lengvai įpranta eiti į tam paskirtą vietą ir tvarkingai išsituštinti. „Akvazoo“ siūlome ir „Pet Pad Plus“ palas su anglimi, kurios ne tik greitai sugeria drėgmę, bet ir naikina bakterijas bei blogą kvapą.

Dar viena problema – šlapimo nelaikymas, atsirandantis dėl įvairių inkstų ar šlapimo pūslės ligų, atliktų operacijų, senatvės. Tokiu atveju gelbsti specialios sauskelnės šunims, kurių galima įsigyti be kurioje gyvūnų parduotuvėje.

Partnerio nuotr./10 patarimų norintiems įsigyti mažos veislės šunį
Partnerio nuotr./10 patarimų norintiems įsigyti mažos veislės šunį

8 PATARIMAS. Dresuokite gyvūną.

Požiūris, kad mažam šuniui dresūra nereikalinga, yra ydingas. Juk dažnai mažų veislių šunys yra itin aktyvūs. Norėdami, kad pasivaikščiojimai teiktų malonumą, turite treniruotis: užmegzti abipusį ryšį, sudominti šuniuką ir pamažu išmokyti jį pagrindinių paklusnumo komandų.

Lietuvoje yra pakankamai patyrusių specialistų, išmanančių kiekvienos veislės ypatybes ir atsižvelgiančių į šuns individualų charakterį. Jie patars, kaip sutvirtinti abipusį ryšį ir sudominti šunį komandų mokymusi. Turėkite omenyje, kad šuniui per dieną reikės mažiausiai 30 min. aktyvios veiklos kartu su jumis: ieškoti paslėptų žaislų, traukti virvę, įveikti kliūtis, mokytis paklusnumo ir atidumo komandų, ir, esant galimybei, žaisti kartu su kitais šunimis.

9 PATARIMAS. Sudarykite sąlygas socializacijai.

Naujai įsigytam gyvūnui svarbu padėti tinkamai reaguoti į naują aplinką, žmones ir kitus gyvūnus. Augintinis dažnai parodo agresiją tik dėl patiriamo išgąsčio, tokiu būdu sukeldamas pavojų sau, kitiems šunims, nepažįstamiesiems ar net vaikams. Baimė ir kitos stiprios neigiamos emocijos sukelia stresą.

Rekomenduojame šuniukus, kurie jau yra vakcinuotus privalomaisiais skiepais, pamažu pradėti pratinti prie naujų erdvių, ilginant pasivaikščiojimus ir supažindinant su aplinka. Nevenkite ir viešumos – parkų, gatvių. Kiti šunys, triukšmas ir įvairūs dirgikliai tikrai įveikiami, kai nuo mažens augintinis mokomas juos priimti. Ir, žinoma, visada stebėkite vaikų elgesį su šunimis, nes juk ir jiems reikia išmokti draugauti, atminti, kad net apkabinti reikia labai švelniai.

10 PATARIMAS. Stiprinkite ryšį.

Mažų veislių šunims tiesiog būtinas stiprus ryšys su savo šeimininkais. Žaidimas, pasivaikščiojimai, dresūra itin džiugina šunį, tik ir laukiantį jūsų komandos. Nustatyta, kad žaidžiant, glostant ar kitaip švelniai bendraujant su augintiniu, tiek šuniui, tiek šeimininkui išsiskiria hormonas oksitocinas, dėl kurio abu jaučiasi ramūs ir laimingi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius