2018 12 21

Ar tikrai „kaime šunys ėda viską“ ir kuo palepinti augintinį per šventes?

„Na, vieną kąsnelį, tik vienutėlį“, – maldauja hipnotizuojančios rudos akys iš po staltiesės. Prisipažinkime – tai tikrai sunku atlaikyti. Ir dažnai neatlaikome. Augintinio nasruose akimirksniu pradingsta saujelė kūčiukų, žuvies gabaliukas, vištos kaulas, tarsi netyčia nukrenta pusė saldainio... Padauginus tai iš sėdinčiųjų už stalo skaičiaus, gaunasi įspūdinga porcija.
Augintinis
Augintinis / 123RF.com nuotr.
Temos: 1 Augintinis

Šventinės „vaišės“ palieka savo pasekmes

„PetCity“ klinikos veterinarijos gydytojos Liepos Krūminytės teigimu, tiek švenčių metu, tiek ir po jų, veterinarijos klinikose, kaip taisyklė, padažnėja atvejų susijusių su virškinamojo trakto problemomis, apsinuodijimais. Dažnai gyvūnų savininkai kreipiasi pastebėjus tokius simptomus – vėmimas, viduriavimas ar atvirkščiai, apsunkintas tuštinimasis, nepraeinamumas, apatija, apetito stoka.

Nemažą sumaištį į kasdienį gyvūnų gyvenimą atneša ir į namus sugužėję svečiai, norintys įsiteikti ne tik šeimininkams, bet ir jų augintiams. Anot specialistės, derėtų nesikuklinti ir svečius įspėti, kad neduotų maisto nuo stalo, kuris yra paskanintas įvairiais prieskoniais, riebus ir visiškai netinkantis gyvūnuI. Net ir menkiausias kąsnelis, kuris yra naujas įprastame ir subalansuotame augintinio racione, gali turėti rimtų pasekmių.

Tiesa, nemalonius simptomus iššaukti gali skirtingos priežastys, ne tik nuo stalo byrantys žmogiško maisto kąsneliai.

„Šventiniu laikotarpiu namuose daugėja blizgančių, šnarančių naujų daiktų, smulkių dekoracijų, girliandų, įskaitant ir augalus, kas augintiniams yra nauja ir kelia ypatingą susidomėjimą, o šeimininkams – padidintą pavojų dėl gyvūnų sveikatos sutrikimų. Reta katė ar šuo nėra paragavę eglės spyglių, nepalaižę dirbtinio sniego, neparagavę Kalėdine žvaigžde vadinamos gėlės ar praėję pro šalį ignoruodami ir nesusidomėję šnarančia girlianda, kabančiais žaisliukais, kaspinais, puošiančiais supakuotas dovanas. Šiuos naujus daiktus, atsiradusius namuose, augintiniai gali draskyti, plėšyti ir netgi bandyti ėsti“, – pasakoja gydytoja.

Kai kurie mūsų skanėstai – didžiausias nuodas gyvūnams

„PetCity“ veterinarė vardija daugybę maisto produktų ir gėrimų, kurie kelia pavojų mūsų augintinių sveikatai – tai saldainiai, kramtomoji guma, įvairūs kepiniai, dietiniai maistai, kuriuose vietoje cukraus naudojamas dirbtinis saldiklis ksilitolis. Pavojingi avokadai, svogūnai ir česnakai, razinos ir vynuogės, makadamijos riešutai, persimonai ir persikai, mielinės tešlos kepiniai, šokoladas, alkoholis, kava ir arbatos, daug cukraus turintys gėrimai ir t.t.

„Apsinuodijimas šiais produktais gali sukelti vėmimą, viduriavimą, padidėjusį troškulį, suintensyvėjusį šlapinimąsi, silpnumą, depresiją, karščiavimą, pilvo skausmus ar virškinimo sistemos liaukų sutrikimus, kraujo sudėties pakitimus, sutrikusią koordinaciją, centrinės nervų sistemos pažeidimus, apsunkintą kvėpavimą, traukulius, net komą ir mirtį“, – perspėja L.Krūminytė.

Specialistė pataria vengti šunis lepinti kaulais, kurių maistinė vertė yra nulinė, o tokie „gardumynai“ gali padaryti didelės žalos gyvūno virškinamajam traktui. Ypač pavojingi trapūs paukštienos kaulai, kurie, skildami į aštrias atplaišas, gali pažeisti gyvūno gerklas ar virškinamąjį traktą, apsunkinti tuštinimąsi ar išvis, kaip ir svetimkūniai, sudaryti nepraeinamumą.

123RF.com nuotr./Augintinis
123RF.com nuotr./Augintinis

Kuo šerti mišrūną, o kuo – veislinį?

Ne veislinius šunis auginantys žmonės dažnai nesureikšmina augintinio mitybos ir dažnai pažeria argumentą, atseit, šunys kaime ėda viską ir nemiršta. Tačiau, anot veterinarės, mišrūnų mitybai turi būti skiriamas ne mažesnis dėmesys, atsižvelgiant į šuns dydį, amžių, aktyvumą, sveikatos būklę ir individualius poreikius, sveikatos sutrikimus, aplinkos sąlygas.

„Nesvarbu, šuo yra veislinis ar mišrūnas, jų visų virškinamasis traktas yra toks pats, t.y. pritaikytas įsisavinti maisto medžiagas iš mėsos, pieno bei augalinės kilmės produktų. Kalbant apie veislinius šunis, daugelis jų turi tam tikrus veislei būdingus sveikatos sutrikimus, todėl jų mityba nukreipta šių problemų atsiradimo rizikai sumažinti (sąnarių, odos ir kailio ligos, šlapimo sistemos, periodonto bei virškinamojo trakto susirgimai, nutukimo rizikos mažinimas ir kt.)“, – įsitikinusi specialistė.

Tad kaip į jus maldaujančiai bežiūrėtų augintinis, L.Krūminytė pataria atsilaikyti prieš jo hipnotizuojantį žvilgsnį.

„Nerekomenduoju duoti šunims maisto likučių nuo stalo, kad ir kokiomis alkanomis akimis šuo prašo ir į mus žiūri. Nors ir nekaltas gabalėlis netinkamo maisto mūsų augintiniui gali sukelti rimtų sveikatos sutrikimų. Pripratinus jauną šuniuką prašinėti maisto nuo stalo, ateityje tikrai kils papildomų problemų dėl elgesio. Nereikėtų pamiršti, kad dažnas lepinimas skanėstais, likučiais nuo stalo, skatina gyvūnus tapti išrankiais, neėsti įprastai duodamo pašaro“, – tikina pašnekovė.

O kad šuo neprašinėtų maisto, derėtų jį tinkamai auklėti nuo mažumės ir, visų pirma, išsiugdyti ir savo valią. Galbūt pašerti augintinį dar prieš tai, kai patys sėdame prie stalo, pratinti jį būti savo vietoje, kuomet valgome arba apskritai, išprašyti jį į kitą patalpą.

Tačiau Kalėdos – šventė mūsų namuose ir neišvengiamai norisi palepinti savo augintinius. Kas tai galėtų būti, kad nepakenktume?

„Skanėstai – tai priemonės gyvūnui paskantinti, apdovanoti už gerą elgesį, atliktą komandą. Kai kada tai gali atlikti maisto papildo ar dėmesio nukreipimo funkciją. Renkantis jau pagamintus specializuotose parduotuvėse augintiniams skirtus skanėstus, rekomenduojame rinktis kuo natūralesnius, be dirbtinių priedų, stiprinančius organizmo imunitetą ir praturtintus vitaminais ir mineralais“, – pataria L.Krūminytė ir linki visiems gražių ir jaukių švenčių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius