Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 06 10

Ar žinote, kaip apsaugoti augintinį nuo vasaros karščio?

Termometro stulpeliui kopiant vis aukštyn ir fiksuojant naujas karščio aukštumas, saulė palengva ima varginti ne tik poilsiautojus, bet ir jų augintinius. Šunų mylėtojai jau neįsivaizduoja dienos be kondicionieriaus, bet kaip gi palengvinti augintinio kasdienybę?
Vėsinančios priemonės augintiniui
Vėsinančios priemonės augintiniui / PetCity nuotr.

„PetCity“ Klaipėda parduotuvės vadovė Gintarė Burokė sako, kad tai laikas, kai reiktų traukti gyvūnus vėsinančius kilimėlius, kelionines gertuves ir skėčius, garantuosiančius augintiniui pavėsį ne tik per atostogas, bet ir kiekvieną dieną.

Apie ką dar turėtų pagalvoti šunų augintojai, užklupus vasaros kaitrai, pataria dešimtmetį šioje srityje dirbanti G. Burokė.

Atėjus išlauktai šilumai gyvūnų prekių industrijoje siūloma nemažai priemonių, galinčių padėti palengvinti gyvūno kasdienybę jį vėsinant. Tai ir šaldantys kilimėliai, ir vėsinantys antkakliai, ir žaislai ir t.t.

Daugeliui laikančių gyvūnus kyla natūralus klausimas, kas iš jų mylimam augintiniui būtiniausia? Ką vertėtų įsigyti, o svarbiausia, kad tai tiktų ir tarnautų ne tik šią vasarą?

Augintiniui vėsintis – 100 ir 1 būdas

„PetCity“ Klaipėda parduotuvės vadovė G.Burokė sako, kad vėsinantys kilimėliai yra viena populiariausių ir veiksmingiausių priemonių gelbstinčių augintinius per kaitrą.

Naudotis jais itin paprasta: tam nereikia elektros energijos ar vandens, o įprastą gyvūno temperatūrą kilimėlis palaiko net keletą valandų.

PetCity nuotr./Vėsinančios priemonės augintiniui
PetCity nuotr./Vėsinančios priemonės augintiniui

Ant iš specialaus gelio pagaminto kilimėlio prigulęs gyvūnas jaus gerokai žemesnę temperatūrą. Nemažai gyvūnų augintojų jau ankstesnėmis vasaros pastebėjo, kad įdėjus tokį kilimėlį į šaldymo kamerą, šis keturkojį draugą atvėsina dar efektyviau.

Kilimėlis tinkamas ir šunims, ir katėms, tad, jei tuose pačiuose namuose glaudžiasi net keli gyvūnai, jie galės vėsinančia priemone pasidalinti.

Na, o jei augintinis transportuojamas, kilimėlis gali keliauti drauge: jis neužims daug vietos ir nesvers daug, todėl lengvai pasiimsite jį į automobilį.

Vasaromis ne mažiau populiarūs ir augintinius vėsinantys žaislai bei liemenės. Aprengus šunį tokia liemene, galima nebijoti saulės ar šiluminio smūgio, nes ji vėsins augintinio kūną, neleisdama perkaisti ne tik pajūryje, bet ir vasarojant namuose.

O jei prieš aprengdami augintinį vėsinančia liemene dar pamirkytumėte ją vandenyje, tuomet išgręžę ją apvilktumėte, garuodamas vanduo vėsintų augintinį ir padėtų ilgiau išlikti neperkaitusiam.

PetCity nuotr./Vėsinančios priemonės augintiniui
PetCity nuotr./Vėsinančios priemonės augintiniui

Tą pačią techniką galima taikyti ir vėsinantiems žaislams, į juos pripylus vandens ir užšaldžius šaldymo kameroje - augintinis malonumą jaus ir vėsinsis karštą vasaros dieną.

Vėsinančių prekių asortimente kasmet graibstomi ir ventiliatoriai, kurie tvirtinasi prie transportavimo boksų ar aptvaro. Didžiajai daliai gyvūnų, ypač trumpų ir bukų snukučių savininkams bei mažesnių veislių atstovams, šios priemonės kone gyvybiškai būtinos.

Nors vis dar pasitaiko gyvūnų augintojų, negirdėjusių apie vėsinančias priemones karštuoju metų laiku, pašnekovės teigimu, Lietuvoje jos nebe naujiena daugiau nei kelerius metus.

Atsivėsinti malonu tiek žmogui, tiek ir augintiniui

Kaip žinoti, kada jau reikėtų dairytis vėsinančios pagalbos augintiniams?

Pasak G.Burokės, tai, matyt, priklausys ir nuo augintinio veislės, ir nuo jo aktyvumo bei plaukuotumo.

„Vėsinančias ir šaldančias priemones pasitelkti reikėtų, kai jau matote, kad gyvūnas dėl karščio lauke, o kartais ir namuose, neranda sau vietos: lekuoja, patankėja jo kvėpavimas“, pataria parduotuvės vadovė.

Pasirūpinti galimybe gyvūną vėsinti verta ir vykstant į kelionę ar einant į lauką, taip pat suplanavus savo atostogas be augintinio, jei jį paliksite prižiūrėti kaimynams, seneliams ar draugams.

Tinkamais patarimais instruktuoti ir laikini augintinių globėjai galės tinkamai jais pasirūpinti. Didžioji dalis vėsinančių priemonių sukurtos taip, kad tarnautų ilgiau nei vieną sezoną, žinoma, jei jos nebus pažeistos mechaniškai.

PetCity nuotr./Vėsinančios priemonės augintiniui
PetCity nuotr./Vėsinančios priemonės augintiniui

Dar nemėginę vėsinančių priemonių gyvūnų augintojai, matyt, svarsto, kaip į jas reaguoja patys augintiniais?

„Gyvūnams jausti vėsą, kai kankina vasaros kaitra, malonu, kaip ir žmogui. Tai leidžia ne tik neperkaisti, bet ir užtikrina komfortišką jauseną“, padrąsina G.Burokė.

Apsaugos reikalauja ir mažos pėdutės

Plieskiant kaitriai vasaros saulei, o asfalto dangai vis labiau įkaistant, verta pagalvoti ir apie augintinio pėdučių priežiūrą. Jos nuo vasaros kaitros sausėja ir skilinėja, todėl rekomenduotina jas patepti specialiu kremu.

Keturkojo augintojo vasaros kraitį turėtų papildyti ir dar vienas svarbus pirkinys, tai yra augintiniams skirta gertuvė. Ji užtikrins pakankamą skysčių kiekį jo organizme ir leis augintiniui neperkaisti būnant lauke.

O gal verta pagalvoti ir apie vėsinančius dubenėlius? Pagaminti iš specialios medžiagos, vėsų vandenį augintiniui jie „pasaugos“ ilgą laiką. Žinoma, pasiruošti kaitrai, įžvalgūs šeimininkai gali ir iš vakaro užšaldydami augintiniams skirto sultinio.

Na, ir paskutinis ekspertų patarimas būtų prieš einant su gyvūnu į lauką pasiimti skėtį, kad prireikus lepesniam gyvūnui būtų galima sukurti pavėsį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius