Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

2019 05 22

Ašarojančios šuns akys ir nevalingas kasymasis – alergijos signalas: ką darote ne taip?

Ašarojančios akys, odos niežulys, sutrikęs virškinimas ir pilvo pūtimas – tai tik dalis dažniausiai pasitaikančių gyvūnų alergijos požymių. Tačiau dažnai norėdami pagelbėti augintiniui, ne tik kad nešaliname alergijos priežasties, bet dar labiau ją stipriname – neatlaikę „to prašančio žvilgsnio“ pavaišiname kokiu nors skanėstu nuo stalo...
Katė ir šuo
Katė ir šuo / „PetCity“ nuotr.

Tačiau tokie skanėstai ir yra viena dažniausių atsiradusios alergijos priežasčių. Kaip ir netinkamas maistas apskritai – galbūt laikas pakeisti pašarą?

Priežastys – ne tik mityboje

Pasak „PetCity“ veterinarijos klinikos gydytojo-kardiologo Laimučio Paulausko, kone visi alergijų simptomai kyla dėl sutrikusio virškinimo trakto arba būna susiję su odos problemomis.

Sutrikus virškinimui gyvūnas dažniausiai vemia ir/arba viduriuoja, jei alergizuoja odą – jis ima kasytis, niežti odą, ima ašaroti akys, jos, kaip ir ausys, parausta. Kartais dėl netinkamos mitybos, ypač balto kalio šunų kailis ima ruduoti, šuo pradeda laižytis tarpupirščius, atsiranda ausų uždegimas-otitas.

Kiti alergijos simptomai – kosulys, dusimas, tinimai (edemos). Įtaką kartais daro ir žiedadulkės, nors skirtingai nei žmonės, turintys šienligę, gyvūnai dėl alergijų čiaudi rečiau. „Gyvūnams čiaudulys dažniau siejamas su nosies ertmės infekcijomis svetmikūniais“, – tikino veterinaras L.Paulauskas.

„PetCity“ nuotr./„PetCity“ klinikos veterinaras Laimutis Paulauskas
„PetCity“ nuotr./„PetCity“ klinikos veterinaras Laimutis Paulauskas

Pasak jo, dažniausi alergenai šunims – jautiena, pienas ir pieno produktai, kviečiai, paukštiena, katėms – jautiena, pienas ir pieno produktai, žuvis. „Kartais alergenais gali būti ir kvapiosios medžiagos, esančios maisto sudėtyje, arba įeinančios į tokių produktų sudėtį kaip tabletės nuo kirminų, erkių, blusų, vitaminai, įvairūs papildai, dantų higienos priemonės. Gyvūnai, kaip ir žmonės, gali būti alergiški ir vabzdžių įgėlimams, o pabėgiojus po aukštą žolę gali atsirasti papilvės paraudimai“, – sakė jis.

„PetCity“ atstovas sako, kad gyvūnams alergiją gali kelti nebūtinai netinkamas maistas, jo sveikatai įtakos gali turėti namuose atliekami remonto darbai, naudojami sintetiniai ar vilnoniai pluoštai, tam tikros sudėties namų higienos reikmenys, buitinė chemija. Todėl svarbu stebėti gyvūną ir bandyti palaipsniui suprasti, kas jam tinka, o kas – ne.

Tačiau vis dėlto nuo maisto labiausiai priklauso gyvūno sveikata. Todėl jei dėl kokių nors produktų keturkojui atsirado alergijos požymių, svarbu imtis priemonių jai šalinti.

„PetCity“ nuotr./Šuo
„PetCity“ nuotr./Šuo

Geriausias gydymas – eliminacija

Pasak veterinaro, geriausias alergijos gydymas – prevencija, kitaip dar vadinama eliminacija. Tai esą padeda alergiją sumažinti net 95 proc. Kitaip tariant, reiktų išsiaiškinti, kam gyvūnas yra alergiškas ir tų produktų sąmoningai vengti.

„Kam tiksliai gyvūnas alergiškas, tiksliausiai nustatyti gali jo šeimininkai. Dažniausiai laikantis eliminacijos dietos alergijos simptomai dingsta per 4–8 savaites, o kam konkrečiai augintinis alergiškas, išsiaiškinti trunka ilgiau – net 2–6 mėnesius“, – 15min sakė L.Paulauskas.

Gydytojas išskiria kelis skirtingus dietos metodus. Vienas jų – gaminti augintiniui ėdalą namuose pačiam vienu metu naudojant tik vienos rūšies baltimų ir vienos rūšies angliavandenių šaltinį. Kitas, mažiau varginantis būdas – jau paruoštos dietos – kai gyvūną šerti rekomenduojama sausu hipoalerginiu ėdalu, kuriame visi esantys baltymai yra taip apdoroti (hidrolizuoti), jog imunitetas neatpažįsta jo kaip alergeno.

„Galima atlikti kraujo tyrimus ir pagal juos nustatyti, kam tiksliai šuo alergizuoja. Tačiau šie tyrimai brangūs ir nėra tokie patikimi, kaip gali atrodyti – dažnai jie nepateisina lūkesčių ir šeimininkams vis tiek tenka rinktis eliminacijos dietą“, – kalbėjo L.Paulauskas.

Pašnekovo teigimu, šeriant gyvūną subalansuotu pašaru, nereiktų rūpintis, kaip gauti reikalingą tam tikrų maistinių medžiagų kiekį. Keturkojams, priešingai nei žmonėms, maisto įvairovė nėra būtina, užtenka vos kartais palepinti augintinį kokiu nors šunišku skanėstu.

„Kartais šeimininkai, norėdami įnešti daugiau įvairovės į augintinio mitybos racioną, nusprendžia kaitalioti maistą. Keičia pašaro skonį, o kartais net gamintoją. Tačiau taip kaitaliojant racioną rizika alerginiam susirgimui tik padidėja“, – patikino veterinaras.

Kalbėdamas apie tinkamo raciono pasirinkimą, jis išskyrė pagrindinius kriterijus: svarbu, kad gyvūnas maistą noriai ėstų, kad jis jam būtų skanus, kad maistas nesukeltų jokių virškinamojo trakto sutrikimų tokių kaip vėmimas, viduriavimas, ir kad maistas nekeltų alergijos, kuri dažniausiai pasireiškia odos niežulio, traiškanojančių akių problemomis.

„PetCity“ nuotr./Katė
„PetCity“ nuotr./Katė

Prie naujo pašaro – palaipsniui

Tačiau jeigu vis dėlto maistą dėl kokių nors priežasčių tenka pakeisti, svarbu prie naujo pašaro pereiti palaipsniui, rekomenduojama – per 4–5 paras, ankstesnįjį maistą palaipsniui vis didesnėmis proporcijomis maišant su naujuoju.

Apie tai, kad svarbu, jog gyvūnas turėtų kasdien ėsti tą patį maistą, pasisako ir kiti „PetCity“ klinikos specialistai. Taisyklė čia paprasta – kuo mažiau maisto produktų įeina į gyvūno mitybos racioną, tuo mažesnė tikimybės, kad gyvūnas taps kam nors alergiškas.

„Šerdami augintinį „Premium“ ir „Super premium“ klasės sausu ėdalu galėsite būti ramūs – augintinio mityba bus tinkamai subalansuota“, – sako L.Paulauskas.

Eliminacinei dietai „PetCity“ parduotuvėse galima rasti įvairaus, alergiškiems šunims skirto, pašaro, kurių populiariausi – „Fish4Dogs“, „Aatu“, „Leader“. „PetCity“ klinikose taip pat prekiaujama ir specialia, itin jautriems gyvūnams skirta pašaro linija „Hill‘s Pet Nutrition Z/D“. O, kad šeiminininkai nepasimestų gausiame augintinių maisto pasirinkime, L.Paulauskas rekomenduoja pasikonsultuoti su specialistais „PetCity“ klinikose ar parduotuvėse, kur atsižvelgiant į augintinio poreikius bei sveikatos būklę bus parinktas tinkamiausios sudėties ėdalas.

„PetCity“ nuotr./Šuo
„PetCity“ nuotr./Šuo

Plačiau apie pašarus

Fish4Dogs ir Fish4Cats: visavertis, 100 proc. natūralus, hipoalerginis ir begrūdis ėdalas su vandenyno žuvimi idealiai tinka jautrią virškinimo sistemą turintiems keturkojams. Sudėtyje gausu „Omega-3“ riebalų rūgščių, kurios padeda palaikyti gražų augintinio kailio blizgesį, sveiką odos būklę ir sąnarių paslankumą.

Žuvies baltymai – lengvai virškinami, todėl žuvies pagrindu pagamintas sausas maistas puikiai tinka jaunų augintinių besivystančioms virškinimo sistemoms. Šis pašaras gerai įsisavinamas, jame gausu natūralių antioksidantų bei žuvų kremzlių, kurios yra puikus gliukozamino ir chondroitino šaltinis.

„Aatu“: subalansuotas ėdalas šunims ir katėms be grūdų, baltųjų bulvių ir gliuteno. Speciali „Aatu“ sudėtis pasižymi 80/20 formule, nurodančia, kad 80 proc. pašaro sudaro mėsa ar žuvis, o 20 proc. – daržovės, vaisiai, žolelės, augaliniai ekstraktai. Jautrų virškinimo traktą turintiems šunims rekomenduojama rinktis „Aatu Salmon & Herring”.

„Leader Sensitive“: visavertis, 100 proc. natūralios sudėties ėdalas su ėriena, padedantis sumažinti odos sudirgimą bei virškinamo trakto sutrikimus. Kruopščiai subalansuotas ir švelnus pašaro receptas papildytas „Omega-3“ riebalų rūgštimis ir aukštos kokybės baltymais, kurie atitinka svarbiausius mitybos poreikius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius