Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 11 09

Augintinis automobilyje – iššūkiai, pavojai ir specialistų patarimai

Kas turi šunį ar katę, tikrai žino, ką reiškia kelionės su keturkojais draugais. Išvyka automobiliu reikalauja nuolatinės priežiūros ir rūpesčio augintiniu, kuomet šis yra pasiimamas drauge.
Šuo automobilyje
Šuo automobilyje / „Scanpix“ nuotr.

Bet kaip teisingai ir svarbiausia, saugiai, vykti automobiliu kartu su gyvūnu? Specialistai atskleidžia, jog svarbu ne tik nepamiršti geriamo vandens, sustojimo pertraukų, bet ir tinkamai įkurdinti augintinį.

Ką nurodo Kelių eismo taisyklės?

Jau nuo 2014 metų Kelių eismo taisyklėse (KET) nurodoma, kokių priemonių turi būti imtasi, keliaujant automobiliu kartu su augintiniu. Kaip teigia UAB „KIKA group“ savininkė ir kinologė Janita Januškauskaitė-Plungė, dažnas ir dabar nežino, kad tokios taisyklės egzistuoja.

„Keturkojai laisvai bėgioja ant galinės automobilio sėdynės, palaidi tupi bagažinėje, važiuoja sėdėdami ant kilimėlio prie priekinės sėdynės ir net ant keleivio kelių. Taip augintiniai atkreipia ne tik vairuotojo, bet ir aplinkinių dėmesį.

Tačiau Kelių eismo taisyklėse numatyta, kad augintinių šeimininkai privalo rūpintis jų saugumu ir užtikrinti, kad jie būtų vežami tokiu būdu, jog netrukdytų vairuoti, nesusižalotų ir nesužeistų transporto priemonėje esančių žmonių, jei automobilis būtų staigiai stabdomas.“

Jai antrina ir „PetCity“ veterinarijos gydytoja ir klinikos vedėja Margarita Rukštelytė. „Įstatymiškai augintinis negali lakstyti po automobilio saloną. Neteko matyti, kad kažkam būtų paskirta bauda, bet kiekvienas šeimininkas turėtų galvoti apie savo šunį ar katę, jei veža juos automobiliu, bei pasirūpinti jų saugumu“, - teigia moteris.

Augintinio saugumą automobilyje užtikrinančios priemonės

Gyvūnų priežiūros parduotuvėse yra siūloma ne viena prekė, kuria užtikrinamas augintinio saugumas ir komfortabilumas automobilyje. Bet Kaune įsikūrusios šunų dresūros mokyklos „Reksas“ instruktorius Egidijus Brazys teigia, kad pirmiausia reikia augintinį išmokyti tinkamo elgesio.

„Neužtenka tik nupirkti priemones, augintinį reikia socializuoti, auklėti ir mokyti. Nedarydami to, su šunimi turėsite bėdų ne tik keliaudami automobiliu, bet ir išvedę jį pasivaikščioti, namuose ar bet kur kitur. Lengva įsivaizduoti: automobiliu vežamas šuo puola praeinančius žmones, pravažiuojančius automobilius. Kodėl? Todėl, kad augintinis nėra įpratęs ir neišmokytas važinėti automobilyje, nežino, kaip tinkamai elgtis jame.

Augintinis laikomas ant žmogaus rankų ir yra iškišęs galvą pro langą – viena iš dažnai matomų pavojingų ir nesaugių situacijų. Tokio „pasivažinėjimo“ metu galimi du scenarijai: pirmasis – augintinis gali iškristi ir susižaloti, o antrasis – gyvūnui gresia ausų ir/ar akių uždegimai bei kitos įvairios ligos“, - tik vieną iš nesaugaus važiavimo automobiliu kartu su augintiniu situaciją apibūdina E.Brazys.

Tai kokios priemonės padėtų užtikrinti augintinio saugumą kelionėje automobiliu? Veterinarė M.Rukštelytė teigia, kad populiariausios dvi pagrindinės saugumo priemonės – prisegami specialūs diržai ir transportavimo dėžės, dar vadinamos „boksais“.

„Dažnas augintinio šeimininkas naudoja pavadėlį, kuris segasi į saugos diržo sagtį. Tokius specialius diržus rekomenduoju tvirtinti prie augintinio petnešų, bet ne prie antkaklio, nes staigaus smūgio metu gali nukentėti augintinio sprandas.

Taip pat populiaru augintinį vežti transportavimo dėžėje. Jei augintinis mažesnis, tai transportavimo dėžė laikoma ant automobilio galinės sėdynės, o jei didesnis, tuomet tokia dėžė dedama į automobilio bagažinę. Kad dėžė nejudėtų, nesivažinėtų, ją rekomenduoju prisegti automobilio saugos diržu, nepriklausomai ,ar augintinio transportavimo dėžė salone ar bagažinėje.

Yra ir speciali kėdutė, kurioje augintinis prisegamas lyg vaikas. Ji labiau orientuota į mažesnį gyvūną, kuris pripratintas būti nešiojamas ant rankų vertikalioje padėtyje.

Yra ir speciali kėdutė, kurioje augintinis prisegamas lyg vaikas. Ji labiau orientuota į mažesnį gyvūną, kuris pripratintas būti nešiojamas ant rankų vertikalioje padėtyje. Ši priemonė labai apriboja augintinio judesius, todėl daugelis gyvūnų į jas reaguoja neigiamai. Mano žiniomis, tokios kėdutės parduodamos su bandomuoju laikotarpiu, jei gyvūnui nepatinka, galima grąžinti“, - pasakoja veterinarė.

Vida Press nuotr./Šuo automobilyje
Vida Press nuotr./Šuo automobilyje

Pirma kelionė – tik susipažinus su automobiliu

Pasirinkus ir įsigijus tinkamiausią saugią priemonę, svarbu žinoti, jog negalima patalpinti augintinį ir leistis į kelią. J.Januškauskaitės-Plungės teigimu, augintiniui reikia duoti laiko priprasti ir susipažinti.

„Iš pradžių reikia leisti gyvūnui tiesiog įšokti į automobilį, pasivaikščioti ir apsiuostinėti jame, priprasti prie naujos aplinkos. Jei ruošiatės vežti transportavimo dėžėje, patariu prieš kelionę (namuose ar kitoje vietoje) augintinį į „boksą“ privilioti skanėstais bei leisti tiesiog jame patupėti. Pakartokite tai keletą kartų.

Yra augintinių, kurie dievina keliones automobiliu, tačiau yra ir tokių, kuriems priprasti sekasi sunkiau. Tokiu atveju svarbiausia išlikti kantriam. Rekomenduoju keliaujant paimti augintinio mėgstamą daiktą ar žaislą ir pasistengti sodinti gyvūną toje pačioje vietoje“, - keliavimo kartu su augintiniu patarimais dalinasi moteris.

Šunis dresuojančio Egidijaus Brazio teigimu, svarbu, kad pirma kelionė automobiliu augintiniui paliktų teigiamą įspūdį. „Jei pirmos kelionės galutiniu tikslu pasirinkta veterinarijos klinika, tai antrą kartą šuo nelips ar net įsodintas bandys pasprukti iš automobilio. Esant tokiai situacijai, transporto priemonė gyvūnui taps bloga asociacija.

Nieko gero nebus, jei šunį tik įdėsite į transportavimo dėžę, jis važiuojant stovės ir daužysis, patirs stresą. O kur dar automobilio supimas... Todėl svarbu augintinį supažindinti ir išmokyti“, - pasakoja E.Brazys.

Jei pirmos kelionės galutiniu tikslu pasirinkta veterinarijos klinika, tai antrą kartą šuo nelips ar net įsodintas bandys pasprukti iš automobilio.

Raminamosios tabletės ir antkakliai

Bet ką daryti, jei šuo ar katė ypač nervingai elgiasi automobilyje? Veterinarijos gydytoja M.Rukštelytė pasakoja, kad yra ir raminančių preparatų. „Gaminamos specialios gyvūnams stresą mažinančios tabletės. Dažniausiai jos padarytos iš žolelių, todėl nėra kenksmingos. Gyvūnas nesijaus apdujęs, bet ne taip jautriai reaguos į stresinius reiškinius, tarkim, pravažiuojančią krovininę mašiną.

Tabletės duodamos augintiniui prieš kelionę. Raminamuosius vaistus labiau rekomenduoju katėms, nes jos ypač jautriai reaguoja kelionių automobiliu metu, bet ir šunų būna visokių“, - teigia veterinarė.

J.Januškauskaitė-Plungė dar priduria, jog rinkoje galima rasti ir raminamųjų atkaklių. „Šunims ir katėms siūlomi specialūs antkakliai. Jie idealiai tinka tuomet, kai augintinis jaučia stresą. Dėl sudėtyje esančių natūralių eterinių aliejų antkaklis augintinį veikia raminamai“, - teigia moteris.

Svarbu nepamiršti vandens ir sustojimo pertraukų

Specialistai išskiria pagrindines taisykles, kuriomis rekomenduoja vadovautis keliaujant automobiliu kartu su augintiniu:

  • Niekada nepalikite gyvūno vieno automobilyje, ypač per karščius.

  • Visada turėkite geriamo vandens. Pagirdykite auginį sustojimo metu, o jei gabenate „bokse“, galima pritvirtinti specialią vandens gertuvę prie transportavimo dėžės.

  • Darykite sustojimo pertraukas. Leiskite augintiniui atlikti gamtinius reikalus, pasivaikščioti, pasimankštinti, jei netoliese yra vandens telkinys – paplaukioti.

  • Kates sudėtingiau pavedžioti, atlikti gamtinius reikalus, todėl jei pasirinktas „boksas“, siūloma patiesti palutes.

  • Rūpinkitės savo auginiu. Vis patikrinkite, pažiūrėkite, kaip jis laikosi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius