Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 11 23

Augintinių akių priežiūra: klaidos ir požymiai, kada reikia rimtai susirūpinti

Ne visi augintinių šeimininkai žino, kaip teisingai prižiūrėti jų akis, į kokius simptomus būtina nedelsiant reaguoti, kaip suprasti, kad augintiniai turi regėjimo problemų ir jas spręsti.
Šuo
Šuo / 123RF.com nuotr.

„PetCity“ klinikos veterinarijos gydytoja Renata Balčiūnaitė-Jarmalavičė išskiria augintinių šeimininkams būdingiausią klaidą: „Įsigijęs gyvūną dažnas nežino, kaip tinkamai tvarkytis su ilgu kailiu aplink augintinio akis. Dirgindamas rageną, kailis sukelia perteklinį ašarojimą ir dėl to daugėja sulipusio, netvarkingo kailio aplink akis“.

Akis ir kailiuką aplink valyti patariama naudojant specialias priemones. Perteklinės išskyros valomos kosmetiniu diskeliu ar kita minkšta priemone braukiant nuo išorinio akių kampo link vidinio ir baigiant ties nosies kailiuku. Jei norima išplauti akis nuo perteklinio smėlio ar svetimkūnių, kambario temperatūros ar kiek šiltesnio akių valymo tirpalo galima pilti tiesiai į akis, nestipria srove.

Organizatorių nuotr./Renata Balčiūnaitė
Organizatorių nuotr./Renata Balčiūnaitė

Veislės, kurios reikalinga ypatinga priežiūra

„Atidesnė priežiūra reikalinga suplotasnukiams gyvūnams. Mopsams, prancūzų ar anglų buldogams, pekinų veislės šunims skirtina daugiau dėmesio nosies raukšlės priežiūrai. Dekoratyvinių veislių šuniukams, tokiems kaip jorkšyro terjerai, Maltos bišonai, kurie turi daugiau ilgo kailio aplink akis, reikia atidesnės priežiūros. Rekomenduojama rišti ar trumpai pakirpti kailiuką aplink akis. Suplotasnukių – persų, britų,egzotų veislės katėms, neretai akytės ašaroja dėl veislei būdingos anatominės kaukolės struktūros, gilių ir plačių akiduobių“, – vardijo gydytoja.


R.Balčiūnaitė-Jarmalavičė įspėjo, kad intensyvus ašarojimas, akių paraudimas, snukučio trynimas į baldus signalizuoja rimtesnes ligas. Neretai tai gali byloti prasidėjusią tiek maistinę, tiek kontaktinę alergiją, katėms dažniau virusinės, infekcinės kilmės ligas (herpes virusą, chlamidiozę, mikoplazmozę). Jei gyvūnas dažnai markstosi ar kurį laiką būna primerkęs akį, galima įtarti, kad jam skauda ir kad gali būti pažeista ragena, tad reiktų nedelsti atvežti augintinį į veterinarijos kliniką.

123RF.com nuotr./Šuo
123RF.com nuotr./Šuo

Kaip patikrinti, ar gyvūnas gerai mato


Gyvūno regos prastėjimą sunku identifikuoti. Dažniausiai tai pastebima pažengus akių ligai.

Vienas iš būdų nustatyti, ar gyvūnas prasčiau mato – namuose išjungti šviesą, prieblandoje pristatyti kliūčių ir stebėti, ar gyvūnas jas apeis, ar ne.

Organizatorių nuotr./Renata Balčiūnaitė
Organizatorių nuotr./Renata Balčiūnaitė


„PetCity“ klinikose specialia oftalmologine įranga atliekama gyvūnų akių dugno patikra, nustatomi akies lęšiuko pakitimai, tinklainės ligos, galinčios turėti įtakos regos suprastėjimui.


„Jei gyvūnas apako arba labai prastai mato, rekomenduojama jį vedžioti tik su pavadžiu, o namuose sumažinti kliūčių. Jei įmanoma patarčiau perstatyti baldus taip, kad augintinis kuo mažiau kliūtų ir šios tvarkos nebekeisti, kad gyvūnas įprastų. Prisimindamas kliūtis ir baldų išdėstymą, augintinis lengviau orientuosis aplinkoje. Reikėtų pasistengti augintinio nesinešti į patalpas su aukštais laiptais arba statyti specialias užtvaras, apsaugos vartelius, kad gyvūnas nenukristų ir nepatirtų traumos“, – patarė gydytoja-veterinarė.

R.Balčiūnaitė-Jarmalavičė pastebi, kad gyvūnų rega pradeda prastėti nuo 6-7 metų, tačiau yra ir nemažai skirtingoms veislėms būdingų įgimtų ar paveldimų akių ligų, kurios gali pasireikšti daug jaunesnio amžiaus gyvūnams, tad profilaktinės apžiūros rekomenduojamos kasmet.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius