-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 06 05

Aukščio nebijanti vokiečių aviganė Kara saugo Lietuvą nuo terorizmo

Vokiečių aviganei Karai – ketveri. Jos užduotis saugoti Lietuvą nuo teroristinių išpuolių. Kone kasdien Kara su savo šeimininku Stanislavu ieško sprogmenų geležinkelio stotyse, peronuose, saugojimo kamerose ir uostinėja kiekvieną strateginių geležinkelio tiltų užkaborį.

Vienintelė privati įmonė, turinti tarnybinius šunis

Kara, kaip ir dar kiti 25 jos keturkojai kolegos, dirba įmonėje „Gelsauga“. Ši bendrovė užsiima Lietuvos geležinkelių ir jo objektų apsauga visoje Lietuvoje. Tai vienintelė privati įmonė Lietuvoje, kurioje dirba tarnybiniai šunys. Įprastai šiuos gyvūnus dresuoja ir tarnybai naudoja tik pareigūnai.

Daugiausia įmonėje yra vokiečių aviganių veislės šunų, tačiau taip pat darbuojasi ir belgų malinua.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./„Gelsauga“ kinologas su šunimi ieško sprogmenų

Didžiąją dalį įmonės šunų sudaro augintiniai, skirti teritorijų apsaugai – sarginiai šunys. Toliau seka aviganiai, išdresuoti pėdsekystės, įkalčių paieškos ir išmokyti sulaikyti sprunkančius vagis. Tačiau patys brangiausi ir ilgiausiai mokomi yra sprogmenų paieškos specialistai. Jų „Gelsauga“ turi tik du – Karą ir jos kolegę.

Ieško teroristų paslėptų sprogmenų

Kara kone kasdien dirba ieškodama sprogmenų. Ji kol kas atpažįsta trotilo ir plastito kvapą. Tačiau šios sprogstamųjų medžiagų rūšys yra vienos lengviausiai įsigyjamų ir labiausiai paplitusios tarp teroristų.

Viena iš pagrindinių Karos užduočių – patikrinti Lietuvos geležinkelio tiltus. Kad geležinkelio tiltų sprogdinimas nėra iš piršto laužtas, rodo istorija. 1994 m. lapkričio 6-ąją buvo susprogdintas tiltas per Bražuolės upelį. Tuomet tik per laimingą atsitiktinumą pavyko išvengti žmonių aukų ir didesnių nuostolių. Teroristinio akto vykdytojai iki šiol nėra surasti.

Kara apieško ne tik Bražuolės tiltą. Ji tikrina ir strategines jungtis – tiltą per Vokės upę, Kauno tunelį ir kitas vietas. Periodiškai patikrinami kone visi Lietuvos geležinkelio tiltai. Saugumas ypač buvo sustiprintas iškart po Briuselyje įvykdytų atakų. Tuomet šiam vokiečių aviganiui teko dirbti be išeiginių.

Tarnybiniai šunys privalo nebijoti aukščio ir didelio garso

Šunys, ieškantys sprogmenų virš ir po tiltais, turi turėti keletą savybių. Pagrindinė jų – nebijoti aukščio. Kai kurie tiltai yra kelių dešimčių metrų aukštyje virš vandens, o judėti po jais galima tik per permestas medines lentas.

Antroji savybė – nebijoti didelio garso. Dirbant šalia geležinkelio bėgių neretai tenka praleisti pravažiuojantį traukinį, kurio dundesys už kelių metrų net ir kai kuriems žmonėms kelia stresą, o šunims, kurių klausa yra daug geresnė už žmogaus, tai skamba tarsi sprogimai.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./„Gelsauga“ kinologas su šunimi ieško sprogmenų

Karą galite sutikti ne tik šalia tiltų, bet geležinkelio stotyse. Čia ji su savo šeimininku vaikšto ir tikrina keleivių lagaminus, šiukšlių dėžes, daiktų saugyklas ir kitas vietas, kuriose gali būti teroristų paslėpti sprogstamieji užtaisai.

Kol kas Karai neteko aptikti tikrų sprogmenų, tačiau jos šeimininkas Stanislavas tuo tik džiaugiasi. „Geriau jie ir nepasitaikytų mūsų saugomuose objektuose“, – sako kinologas.

Be šios įmonės, tarnybinius šunis, mokančius aptikti sprogmenis, turi Vadovybės apsaugos departamentas, Valstybės sienos apsaugos tarnyba, antiteroristinių operacijų rinktinė „Aras“ ir Lietuvos kariuomenė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius