-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 07 31

Elektriniai antkakliai – gyvūno kankinimas ar veiksminga priemonė?

Šiomis dienomis galima įsigyti pačių įvairiausių priemonių, skirtų augintiniams dresuoti. Pastaruoju metu gyvūnų augintojai vis dažniau renkasi netradicines dresūros priemones. Vienos iš jų – tai ultragarsiniai ir elektromagnetiniai antkakliai.
Šuo
Šuo / 123RF.com nuotr.

Tačiau kyla klausimas, ar šios priemonės išties veiksmingos ir padeda išugdyti geras manieras, o gal tai tiesiog nehumaniškas elgesys su gyvūnais?

Šunų dresūros mokyklos „Reksas“ įkūrėjas Egidijus Brazys kasdien dirba su šunimis, kurie turi elgesio problemų, ugdo jų paklusnumą, moko buitinių komandų, tad puikiai išmano gyvūnų psichologiją. Pasiteiravus apie minėtų antkaklių efektyvumą, specialistas tai įvardijo kaip lengviausią kelią, kuris problemos neįveikia.

Ar elektroniniai antkakliai sukelia dar daugiau problemų?

„Jų veikimo principas – staigūs elektros impulsai į gyvūno kaklą tam, kad jis nutrauktų nepageidaujamus veiksmus. Elektrinių antkaklių rezultatai būna visiškai priešingi nei tikėtasi, pavyzdžiui, dažniausiai jie šunį tik dar labiau įaudrina, sukelia nevalingą šlapinimąsi, išbalansuoja psichiką, ir taip gyvūnas pasidaro dar sunkiau valdomas bei mažiau nuspėjamas“, – teigia specialistas.

Jis dalijasi vienu iš pavyzdžių, kai vokiečių aviganio šeimininkas naudojo elektrinį antkaklį gyvūnui mašinoje, mat tuomet jis puldavo ten sėdinčius žmones, tačiau po kažkurio naudojimo laiko šuo, pamatęs rakinant mašiną pulteliu, pradėjo iš anksto pulti šeimininko vaiką, nes žinojo, jog mašinoje bus naudojamas antkaklis. Taip jis tarsi priešinosi būsimiems šeimininko veiksmams.

Mažiau pavojingi yra ultragarsiniai antkakliai, jie leidžia tam tikrą garsą ir vibracijas, taip stimuliuodami augintinį. Tačiau, anot eksperto, tik 1 iš 10 atvejų gali būti efektyvus, tad rekomenduotina alternatyva – specialios šunims skirtos petnešos, kurios nežaloja kaklo, stuburo, bei tinkamas auklėjimas nuo pats jauno amžiaus.

TAIP PAT SKAITYKITE: Kinologas A.Zaleckas: jei šuo puola, svarbiausia nebėgti ir staigiai nesustoti

Nuo ko pradėti?

Pirmiausia reiktų įsisąmoninti tai, jog nė vienas individas nesimoko per jėgą. Norint išspręsti šuns nepaklusnumo bėdas, pirma, derėtų išsiaiškinti, dėl ko jos kyla, ir tik tuomet jas šalinti.

Minėti antkakliai veikia kaip greitoji tabletė, kuri tik tam tikru momentu pasiteisina, o ilgalaikio efekto nematyti. Anot specialisto, dažna šeimininkų klaida, jog šuns paklusnumą norima išugdyti greitai ir iš karto. Tačiau, siekiant šunį teisingai išauklėti, reikia laiko ir kantrybės. Neturint šių dviejų savybių, specialistas gyvūnų įsigyti nerekomenduoja.

„Rekso“ mokyklos politika ir požiūris toks, kad esame griežtai nusiteikę prieš antkaklius. Čia naudojami pozityvios motyvacijos metodai, kurie akcentuoja gyvūnui taip reikalingą socializacijos reikšmę, kuo didesnį jo užimtumą, buvimą lauke“, – teigia E.Brazys.

Taip pat, anot eksperto, privalu šviesti žmones, jog prieš įsigyjant augintinį, svarbu nuspręsti, kur bus jo vieta, koks bus jo užimtumas, ko tikimasi iš gyvūno, ar turime išteklių gyvūną išlaikyti, išsiaiškinti, koks jūsų gyvenimo būdas ir aktyvumas.

Juk kiekvienas šuo nuo seno turėjo savo prigimtinę paskirtį (medžioklė, sportas), tad ir gyvūno pasirinkimas turėtų būti adekvatus, atsakingas sprendimas. Anot specialisto, pagarba – vienas iš esminių dalykų, todėl šeimininkas šuniui turėtų būti autoritetas ir stovėti hierarchijos piramidės viršūnėje. Tik tokiu atveju šeimininkas bus pajėgus valdyti savo augintinį ir užkirs kelią jo destruktyvioms veikloms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius