-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 09 14

Grybauti su augintiniu: kokie pavojai tyko miške ir kaip nuo jų apsisaugoti?

Grybavimas – malonumas ne tik šeimininkui, bet ir jo augintiniui. Vien nuo minties apie gaivų orą, šnarančius lapus ir neaprėpiamus plotus išsidūkti, jūsų augintinis jau nenustygsta vietoje, tačiau visus malonumus akimirksniu gali apkartinti miške tykantys pavojai.
Grybautojai
Grybautojai / 123RF.com nuotr.

„PetCity“ klinikos veterinarijos gydytoja Liepa Krūminytė ir „PetCity“ parduotuvės klientų aptarnavimo specialistė Lilita Biganina pataria, kaip saugoti savo numylėtinius.

Ar verta vykti grybauti su šuniu?

„Pusdienis praleistas drauge, neabejotinai yra naudingas tiek šeimininkui, tiek jo augintiniui. Visgi net ir trumpo grybavimo metu verta būti atidiems – šuns gyvybei ir sveikatai gausu rudens sezonui būdingų pavojų“ – perspėja vet. gydytoja Liepa Krūminytė. Pasak jos, be pavadėlio vedžioti šunį miške patartina tik tiems šeimininkams, kurie yra įsitikinę, kad augintinis visada bus šalia: „Priešingu atveju išvykę grybauti turėkite patogų pavadėlį“.

Pavadėlio svarba grybavimo metu neabejoja ir „PetCity“ klientų aptarnavimo specialistė Lilita Biganina: „Šeimininkui svarbu, kad rankos būtų laisvos, tad tokiu atveju geriausia rinktis specialius juosmens diržus, prie kurių būtų tvirtinamas augintinio pavadėlis“. Specialistė išskiria „Ruffwear“ ir „Hurtta“ šeimininkų ir jų augintinių komfortui subalansuotus juosmens diržus: „Juose taip pat patogu nešioti ir kitus grybavimui aktualius aksesuarus, pavyzdžiui, peilį, gertuvę ar automobilio raktelius, o savo augintinį apsaugosite nuo pasimetimo, nežinomų miško gėrybių prisiskanavimo ar susitikimo su nepageidaujamu priešu“ – pataria specialistė.

123RF.com nuotr./Šuo miške
123RF.com nuotr./Šuo miške

Kas laukia augintinio, visgi paragavusio nuodingo grybo?

„Šunys iš prigimties yra smalsūs gyvūnai, todėl nesuprasdami realaus pavojaus, gali prisiragauti įvairių grybų. Nors Lietuvoje didžioji dauguma grybų nėra nuodingi, visgi yra ypač nuodingų ir toksiškų rūšių, kurios gali pakenkti jūsų keturkojui” – perspėja gydytoja.

„Augintiniui paragavus nuodingų grybų gali pasireikšti įvairaus pobūdžio negalavimai, susiję ne tik su virškinamojo trakto veikla, bet ir nervų sistemos pažeidimais. Pastebėjus tokius simptomus kaip padidėjęs seilėtekis, apatija, vėmimas, viduriavimas (gali būti kraujingas), pusiausvyros sutrikimai, traukuliai, augintinių šeimininkai nedelsdami turėtų kreiptis į veterinarijos kliniką",– sako gydytoja.

123RF.com nuotr./Šuo ragauja grybus
123RF.com nuotr./Šuo ragauja grybus

Gyvatės – mirtinai nuodingos

Veterinarijos gydytoja primena, kad Lietuvoje gyvena ir vienintelė nuodinga gyvačių rūšis – paprastoji angis. Augintinio susidūrimas su ja gali baigtis mirtimi. „Įdomu tai, jog kai kurios gyvūnų rūšys yra visiškai atsparios gyvačių nuodams, tačiau, deja, ne šunys. Šunims neretai tokie susitikimai baigiasi mirtinai dėl palyginti didelio nuodų kiekio tokiam svoriui“, – apie pavojų perspėja L.Krūminytė.

Pataria situaciją vertinti kritiškai

L.Krūminytė akcentuoja, kad itin didelę įtaką gydymui ir prognozei turi šeimininkų kritinis situacijos vertinimas ir greita reakcija. „Atsiradus pirmiesiems akivaizdžiai pastebimiems sutrikimams, tokiems kaip bendras silpnumas arba atvirkščiai – augintinio neramumas, geriausia kuo skubiau vykti į artimiausią veterinarijos kliniką“.

„Jeigu matėte, kokį grybą suvalgė arba lyžtelėjo jūsų augintinis, jį nufotografuokite bei įsidėmėkite vietą, kurioje jis auga – pievoje, samanose ar ant medžio kamieno – taip specialistams bus lengviau išsiaiškinti, koks tai buvo grybas ir koks gydymas tinkamiausias jūsų nukentėjusiam keturkojui” – pataria gydytoja.

Įkandus angiai, nuodai veikia kraujo ląsteles, nekrotizuoja aplinkinius audinius ir mažina kraujo krešumą, įkandimo vieta greitai patinsta, parausta. „Jei jau nutiko taip, jog šuniui įkando gyvatė ar bent jau įtariate tokį faktą, nedelsdami vykite į veterinarijos kliniką. Taip pat neleiskite gyvūnui judėti – jei įkando į koją, virš įkandimo vietos dėkite tvarstį ir šaldantį kompresą (ne ilgiau 30 min.), kadangi nuodai ima veikti iškart po įgėlimo. Šiuo atveju labai svarbu nustatyti tikslią diagnozę ir imtis atitinkamo gydymo plano“, – veiksmus dėlioja specialistė.

123RF.com nuotr./Gyvatė
123RF.com nuotr./Gyvatė

Kaip dar padėti savo augintiniui, kad apsilankymas miške būtų malonus?

Pasak „PetCity“ klientų aptarnavimo specialistės Lilitos Biganinos, nuodingi grybai ir gyvatės nėra vienintelis pavojus tykantis miške.

„Kol dabartiniai orai dar lepina šiluma, svarbu pasirūpinti, kad augintinis nedehidratuotų ir visada turėtų šviežio vandens – teigia specialistė. „PetCity“ parduotuvėse prekiaujame kelioninėmis šunų gertuvėmis ir sulankstomais silikoniniais dubenėliais, kurie yra kompaktiškas pasirinkimas vykstantiems į gamtą“.

Lilita primena, kad miške tarp medžių šakų landžiojantis augintinis gali susižaloti. „Skandinaviški ,,Rukka” šunų lietpalčiai yra visapusė apsauga tiek nuo aštrių medžių šakų, tiek nuo netikėtai užklupusio lietaus”.

Pasirūpinti patogiu ir saugiu apavu Lilita pataria ne tik šeimininkui, bet ir jo augintiniui: „Grybavimo teritorija dažniausai nėra gerai ištyrinėta, nes yra aplankoma tik keletą kartų metuose, tad šeimininkas niekada nėra tikras, ar miške nėra stiklo šukių, metalinių skardinių ar kitų aštrių daiktų, kuriais augintinis gali sužaloti pėdutes. Guminiai ,,Rukka” šunų batukai-kojinės padės šių pavojų išvengti” – su naujovėmis supažindina specialistė ir linki grybavimo išvykomis visiems šeimos nariams mėgautis kokybiškai ir saugiai.

123RF.com nuotr./Grybautojai
123RF.com nuotr./Grybautojai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius