-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2019 10 25

Guoliai: kokie tinkamiausi šunims ir katėms?

Miegas užima itin reikšmingą vietą augintinių gyvenime – šunys snaudžia 12–14, o katės dar daugiau – apie 16 valandų per parą. Nuovargis, tingumas ir irzlumas yra vieni pagrindinių prasto miego padarinių, kurie kamuoja tiek žmones, tiek jų keturkojus draugus. Veterinarijos gydytojai sako – tam, kad gyvūnas jaustųsi saugus ir turėtų asmeninę erdvę, privalu įsigyti guolį. Tačiau į kokius kriterijus būtina atkreipti dėmesį renkantis guolį?
Šuo ir katė
Šuo ir katė / Vida Press nuotr.
Temos: 3 Katė Šuo Augintinis

„Nemažai gyvūnų, jei tik šeimininkai leidžia, mėgsta miegoti kartu lovoje, tačiau įprastai visos nakties šalia neišbūna ir nubudę ieško kitos vietos – tam gyvūnui yra reikalingas guolis, – pranešime žiniasklaidai sako KIKA veterinarijos gydytoja ir farmacijos vadovė Kamilė Ausmanė.

– Šunims ir katėms skirti guoliai labai įvairūs – nuo paprasčiausių medžiaginių minkštų guolių iki kabančių hamakų ar specialių namelių su stogu. Kačių šeimininkai tikriausiai sutiks, kad daugelis augintinių labiau susidomi dėže, kurioje buvo įpakuotas guolis nei pačiu guoliu. Vis dėlto mokslas nestovi vietoje ir šiandien galime rasti daugybę guolių, pasižyminčių šildančiomis ar net gydomosiomis savybėmis, todėl jie tinkami net patiems išrankiausiems keturkojams.“

Šiandien galime rasti daugybę guolių, pasižyminčių šildančiomis ar net gydomosiomis savybėmis.

K.Ausmanė išskiria 6 guolių rūšis, kurios šiuo metu populiariausios tarp gyvūnų šeimininkų:

  • Magnetiniai guoliai. Tokio tipo guoliai veikia ne tik kaip poilsiui skirta erdvė, bet ir pasižymi gydančiomis savybėmis. Daugiafunkcis magnetinis audinys padeda skatinti kraujotaką, gerinti mikrocirkuliacijos būklę, stiprinti imunitetą, mažinti nuovargį, įtampą ir nemigą. Taip pat dėl tolimųjų infraraudonųjų spindulių, skleidžiamų saulės, tokie guoliai greitai įšyla. Tai itin naudinga šaltuoju metų laiku. Padėjus guolį ant saulės apšviestos vietos, jis taps jaukiu prieglobsčiu tiek šunims, tiek ir katėms, kurios itin vertina šilumą.

  • Šildantys guoliai. Nors guolius su savaiminio šildymo funkcija labiausiai įvertins beplaukiai ar trumpo plauko augintiniai, linkę greičiausiai sušalti, tačiau jie pritaikyti visiems gyvūnams. Kitaip nei magnetiniai guoliai, pastarieji gyvūną gali sušildyti 5–6 laipsniais dėl specialaus vidinio pluošto ir folijos.

  • Guolis-draskyklė. Kačių šeimininkams rekomenduojama turėti tiek guolį ramiam gyvūno poilsiui, tiek ir draskyklę nagams galąsti. Jei namuose trūksta vietos, nemažai žmonių linkę rinktis kompaktišką variantą – draskyklę, kurios viršuje įrengtas guolis gyvūnui. Keturkojės, kurios itin mėgsta įsitaisyti nuo žemės pakilusiose vietose, taip pat įvertina tokį guolio variantą.

123RF.com nuotr./Moteris su šunimi
123RF.com nuotr./Moteris su šunimi
  • Guolis-namelis. Uždari guoliai, dar vadinami nameliais, labiausiai pritaikyti katėms, mėgstančioms ramybę ir privatumą, tačiau tinka ir mažų veislių šuniukams. Renkantis uždarus guolius, svarbiausia atkreipti dėmesį, kad jie nebūtų kieti, gyvūnams labiausiai patiks minkšto ir švelnaus audinio guoliai.

  • Guolis-sofa. Jei norima atpratinti šunį gulėti ant sofos, kuri apsivelia gyvūno plaukais – galima įsigyti sofos formos guolį. Nors skamba neįtikimai, tokie guoliai iš tiesų egzistuoja ir yra itin mėgstami ne tik šunų, bet ir kačių. Žmonės tokius guolius renkasi ne tik dėl patogumo, bet ir dėl dizaino, kuris papuošia namų interjerą.

  • Hamakai ir kompleksiniai guoliai. Kabantys, hamako formos guoliai yra pritaikyti katėms. Hamakai gali būti priklijuojami prie lango taip, kad gyvūnas galėtų stebėti aplinką, prikabinami prie radiatoriaus ar integruoti į kačių namelius-laipykles. Namuose turint vietos kačių šeimininkai gali įsigyti tikrą pramogų kompleksą – kelių metrų aukščio stovą su integruotomis keliomis atviromis ir uždaromis miegojimo vietomis, hamaku, draskykle ir kabančiais žaislais.

Besirenkantiems guolį K.Ausmanė pataria atsižvelgti ne tik į guolio formą, stilių ir funkcijas, bet ir į kitus kriterijus. Gyvūnui maloniau gulėti ant švelnios medžiagos – namų tekstilės ir poliesterio. Kartais šeimininkai gyvūnui patiesia rankšluostį, tačiau jo audinio struktūra gali būti per šiurkšti, ypač – beplaukiams gyvūnams. Renkantis guolio medžiagą taip pat reikėtų atsižvelgti į jos sudėtį, patariama ieškoti tokios, kuri neelektrintų gyvūno kailio ir nesukeltų diskomforto.

Pavyzdžiui, katės į guolius, kurie elektrina jų kailį, nelipa. Be to, labai svarbu įsitikinti, ar pasirinkto guolio dugnas yra neslystantis. Įsiaudrinę gyvūnai dažnai tiesiog įšoka į guolį – jam slystant gyvūnas gali išsisukti koją, atsitrenkti į šalia esančius baldus ar sieną ir taip susižeisti.

Ieškant augintiniui tinkamo guolio, patariama atsižvelgti į jo dydį. Jei sunku įsivaizduoti, kokio dydžio miegojimo vietos reikia jūsų šuniui ar katei, galima pasikonsultuoti su gyvūnų prekių konsultantu, nurodant, kokios veislės ar dydžio yra gyvūnas.

Taip pat guolio pasirinkimą gali nulemti ir gyvūno amžius. Jauniems kačiukams smagiau, kai jų guoliai yra aukščiau nuo žemės, kartais – net kelių metrų aukštyje. Tačiau senyvo amžiaus keturkojams, kuriems šokti jau sunku, patogiau, kai į miegojimo vietą galima patogiai įlipti. Taip pat yra ir su šunimis senjorais – jų guolis turi būti padėtas ant žemės, platus, be aukštų briaunų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius