-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 04 11

Gyvūnų laidojimas Klaipėdoje paliktas verslui

Gerą dešimtmetį Klaipėdoje vykstančios diskusijos dėl būtinybės įrengti gyvūnų kapines iki šiol bevaisės. Kantriai laukiama, kol kuriam nors verslininkui tai pasirodys pelninga veikla ir jis išspręs gyvūnų augintojus dažnai kamuojantį galvos skausmą – kaip civilizuotai atsisveikinti su nugaišusiu augintiniu.
Gyvūnų kapinės
Gyvūnų kapinės / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Praėjusį savaitgalį per televiziją išvydę reportažą apie jau septynetą metų sostinėje veikiančias legalias gyvūnų kapines „Vakarų ekspreso“ skaitytojai kreipėsi į redakciją teiraudamiesi, kada pagaliau tokia legali vieta atsiras ir Klaipėdoje.

„Kodėl klaipėdiečiai, tarsi nusikaltėliai, turi laidoti savo augintinius slapčia patvoriuose ar pamiškėse?“ – žurnalistų teiravosi klaipėdiškis, kuris savo mylimą gyvūną laidoja netoli Klaipėdos esančiame miške.

„Vakarų eksprese“ ne kartą rašėme, kad kritę augintiniai laidojami chaotiškai: parkuose, miškeliuose, kopose, prie žmonių kapinių tvoros ir t.t. Dalis šeimininkų laidojimo vietą netgi paženklina, įrengia nedidelį antkapį.

Apie būtinybę uostamiestyje įrengti gyvūnų laidojimo kapines diskutuojama kone dešimtmetį, tačiau, panašu, šis klausimas jau primirštas. Susisiekus su keliais Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos darbuotojas nė vienas nieko negalėjo pasakyti šia tema ir leido suprasti, kad šiuo klausimu nieko nedaroma.

Vicemeras Artūras Šulcas priminė, kad prieš keletą metų buvo nuspręsta, jog tai turėtų būti daroma nebent privačia iniciatyva.

Egidijaus Jankausko/dienraščio „15 minučių“ nuotr./Artūras Šulcas
Egidijaus Jankausko/dienraščio „15 minučių“ nuotr./Artūras Šulcas

„Kadangi yra nemažai ir tokių žmonių, kurie gyvūnų nekenčia, nusprendėme, kad būtų neteisinga įrengti ir išlaikyti gyvūnų kapines iš mokesčių mokėtojų pinigų. Taigi, kai atsiras iniciatyvus verslininkas, atsiras ir legali vieta skirta gyvūnams laidoti“, – sakė A.Šulcas.

Vicemeras priminė, kad miesto Bendrajame plane nėra numatyta vietos ne tik gyvūnų, bet ir žmonių kapinėms įrengti, tad įsivaizduojama, kad legali augintinių laidojimo vieta galėtų būti įrengta Klaipėdos rajone.

„Prieš penketą šešetą metų kreipėmės į aplinkinius rajonus ir teiravomės, ar būtų vietos, kur galėtų atsirasti tokios kapinės. Tuomet buvom sulaukę vieno asmens pasiūlymo tam panaudoti jo privatų sklypą. Bet taip ir neatsirado, kas norėtų privačiai tokias gyvūnų kapines įrengti. Matyt, verslininkai šiuo metu nemato poreikio tai daryti arba neįžvelgia apčiuopiamos naudos. Man keista. Manau, kad toks verslas atsipirktų. Juk nesvarbu, kokio socialinio sluoksnio yra žmogus, – daugelis labai myli savo augintinius ir nori deramai juos palaidoti. Beje, pasaulyje daugiausia gyvūnų kapines įrengia verslas“, – svarstė A.Šulcas.

Jis priminė, kad įstatymai prieš keletą metų buvo pakoreguoti ir dabar nebėra tokių drastiškų apribojimų, kur laidoti augintinį. Laikantis sanitarinių reikalavimų dabar jau galima gyvūną palaidoti nuosavame sklype, o gavus savininko sutikimą ir privačiame ar valstybiniame miške.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Gyvūnų kapinės
Luko Balandžio / 15min nuotr./Gyvūnų kapinės

„Aš ir pats su savo nugaišusiu augintiniu taip pasielgiau. Paskambinau draugui, kuris turi mišką, ir paprašiau, kad leistų palaidoti“, – pasakojo vicemeras ir dar kartą pabrėžė, kad gyvūnėlių laidojimo paslauga klaipėdiečiams labai reikalinga.

Vilniaus savivaldybė, atsižvelgusi į augintinių savininkų norus, prieš 7 metus skyrė 4,5 ha plotą legalioms gyvūnų kapinėms įrengti. Teigiama, kad, norint laidoti gyvūnų kapinėms skirtame sklype, nereikia jokių leidimų. Vietą galima pasirinkti savo nuožiūra. Bėda ta, kad šių kapinių iki šiol niekas neadministruoja, tad gyvūnai laidojami chaotiškai. Tačiau tai, kad nugaišusiems augintiniams statomi tokie pat paminklai kaip ir žmonėms, tik įrodo, kad daugeliui žmonių svarbu, kur ir kaip palaidoti augintinį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius