Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 09 28

JAV gyvenančiam du snukučius turinčiam katinui sukako 12 metų

Frankas ir Louie yra seniausias pasaulyje „dviveidis“ katinas, tačiau tai visiškai nereiškia, kad jis yra linkęs į apgavystes arba yra nenuoširdus.
Frankas ir Louie
Frankas ir Louie / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Iš tiesų šis pūkuotas pilkas katinas turi dvejus nasrus, dvi nosis ir tris akis. Šį mėnesį gyvūnui sukako 12 metų, todėl jis buvo pripažintas ilgiausiai gyvenusia Jano kate, antradienį sakė Guinnesso pasaulio rekordų knygos atstovė Sara Wilcox.

Terminas „Jano katė“, kurį sugalvojo britų zoologas daktaras Karlas Shukeris, siejamas su senovės romėnų dviveidžiu dievu Janu – virsmų, pradžios ir pabaigos, vartų ir durų globėju.

Franko ir Louie išvaizdą lėmė kaukolės veidinės dalies sudvigubėjimas – labai retas apsigimimas, kurį lemia vienas labai neįprastu pavadinimu baltymas: Ežiuko Soniko homologas.

Dėl šio vystymosi sutrikimo, vadinamo diprozopija, dalis arba visas gyvūno snukis arba žmogaus veidas gali sudvigubėti. Žinoma nemažai atvejų, kai pasaulį išvydo du snukučius turintys naminiai kačiukai, tačiau tik nedaugelis jų sulaukė brandos, pažymėjo S.Wilcox.

Frankas ir Louie buvo atsivestas 1999 metų rugsėjo 8 dieną, o jo neįprastas gyvenimas bus įamžintas Guinnesso pasaulio rekordų knygos 2012 metų leidime, nurodė atstovė.

Šio katino savininkė Marty gyvena netoli Masačusetso valstijos miesto Vusterio. 1999 metais ji dirbo veterinarijos technike, kai į jos kliniką buvo atneštas vienos dienos tesulaukęs du snukučius turintis kačiukas, kurį savininkai pageidavo užmigdyti.

„Taip apsigimusios katės paprastai gyvena tik 1–4 dienas, nes paprastai jos turi ir kitų apsigimimų bei sveikatos sutrikimų“, – Marty antradienį sakė vienai vietinei radijo stočiai.

„Kai jis gimė, kiekviena diena jam buvo dovana“, – pabrėžė ji.

Moteris nedelsiant ėmėsi globoti Franką ir Louie, taip pat pasirūpino, kad jam būtų atliktos operacijos, be kurių jis nebūtų išgyvenęs.

Katinas turi tik vienas smegenis, todėl abu jo snukučiai juda suderintai. Kraštinės akys yra normalios, o vidurinė, nors ir padidėjusi, yra akla.

Ėsdamas katinas naudojasi dešiniuoju – Franko – snukeliu, kuris yra sujungtas su jo stemple. Tuo metu Louie nosis trūkčioja, pasakojo katino savininkė.

Šis neįprastas katinas gyvena namuose kartu su dideliu šunimi, kita kate ir keliais paukščiais, įskaitant papūgą, traukiančią operos arijas.

Marty sakė radijui, kad Franko ir Louie charakteris labiau panašus į šuns. Jis vedžiojamas su pavadėliu ir mėgsta važinėtis automobiliu.

VIDEO: Cat with two faces

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius