Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 12 17

Kaip išgyventi Kalėdas kartu su šunimi ar kate?

Eglutė su blizgančiais žaisliukais ir „lietučiais“, dovanos, fejerverkai, gausybė skanėstų ant stalo – iš šių dalykų ir mūsų keturkojai augintiniai supranta, kad atėjo geras ir sotus metas. Ir vis tik retas keturkojis turi saiko jausmą ragaujant įvairius skanumynus arba atsargumą, žaidžiant su kalėdinėmis dekoracijomis. Veterinarė, klinikos „Vaidos klinika“ veterinarijos gydytoja Vaida Misiūnienė, dalinasi patarimais, kaip išgyventi Kalėdas kartu su augintiniu.
Augintiniai ir Kalėdos
Augintiniai ir Kalėdos / Depositphotos.com nuotr.

Katės ir eglutės –verčiau jas skiria siena arba stiklas

Vos pasipuošiame eglutę, jos pažiūrėti atliuoksi ir keturkojai. Ypač katės negali nuo šio medžio atitraukti akių: čia viskas blizga, tviska, mirguliuoja... Su šypsena stebime vaizdelius, kaip eglutė žnegteli žemyn, o šio veiksmo kaltininkė vos spėja paskutinę akimirką „evakuotis“.

Ypač pavojingos ilgos blizgučių girliandos, vadinamasis „lietutis“. Jas prarijus dažnai dalis blizgučio lieka žarnyne.

Tačiau kai kurie vaizdeliai nesibaigia taip laimingai – veterinarės teigimu, katės, tyrinėdamos eglutes, nemenkai susižaloja.

 „Magnum veterinarija“ nuotr. /Augintiniai ir Kalėdos
„Magnum veterinarija“ nuotr. /Augintiniai ir Kalėdos

„Katėms norisi įlipti į eglutę, paragauti žaisliukų ar juos paridenti grindimis. Su eglėmis susijusių kačių traumų ar negalavimų yra nemažai: jos susipjausto sudaužiusios žaisliukus, susižaloja akis į eglučių spyglius, kartais apdega ar yra nutrenkiamos elektra, jei pagraužia lempučių girliandos laidus.

Kartais įkvepia spyglį ar jo dalį, tada tenka šalinti šiuos svetimkūnius iš kvėpavimo takų. Taip pat prisiryja žaisliukų ar jų dalių ir jie įstringa žarnyne. Ypač pavojingos ilgos blizgučių girliandos, vadinamasis „lietutis“. Jas prarijus dažnai dalis blizgučio lieka skrandyje, dalis keliauja toliau. Tokios dekoracijos gali stipriai traumuoti katės žarnyną. Galiausiai katės susižaloja išsigandusios sprukdamos iš „nusikaltimo vietos“, – vardija veterinarė.

Šokoladas labai pavojingas tuo, kad sukelia netolygų širdies darbą, virpėjimą ir gali iššaukti infarktą.

Ji pataria laikant katę eglutę statyti ten, kur murklė tiesiog negalėtų jos pasiekti. Galbūt galite uždaryti patalpos, kurioje stovi eglutė duris kaskart išeidami ar nakčiai. Jei jūsų būstas – gan atviras, pamėginkite eglutę papuošti balkone ar terasoje, už stiklo. Tuomet visi kartu su kate galėsite ja pasigrožėti.

V. Misiūnienė taip pat sako, kad vos prasidėjus kalėdinei puošybai tiek šunys, tiek katės šeimininkų atvežami prariję kokią nors dekoraciją ar jos detalę.

„Šeimininkai dažnai net nepastebi, kada tai įvyksta, neskuba kreiptis į kliniką. Gyvūnai prisiėda žaislų, girliandų, dekoracijų arba dirbtinio sniego“, – sako V.Misiūnienė.

 „Magnum veterinarija“ nuotr. /Augintiniai ir Kalėdos
„Magnum veterinarija“ nuotr. /Augintiniai ir Kalėdos

Šunims blogiausi produktai – juodasis šokoladas ir saldainiai su alkoholiu

Jei jums pavyko sėkmingai ir be skrandžio bėdų išgyventi Kalėdų laukimą, lauks kelios dienos šventinio stalo. Kokios rizikos kyla keturkojams tokioje situacijoje?

„Šunims ir katėms, esantiems prie ar po bendru stalu, jokiu būdu negalima duoti šokolado, svogūnų, pomidorų, vynuogių, razinų, riešutų, aštrių, prieskoniuotų, sūrių, keptų ir rūkytų produktų, – perspėja veterinarijos gydytoja. – Jokiu būdu nesiūlykite alkoholio, nors dažnai šunys lenda ragauti alaus ar šampano, arba neatsakingų neblaivių šeimininkų yra specialiai girdomi.“

Yra netgi specialaus šokolado ar alaus, kurie skirti būtent šunims ir su tikraisiais šiais produktais nieko bendra neturi. Na, gal tik tiek, kad yra tikrai skanūs ir gyvūnai jų tikrai nori

Veterinarės išvardinti produktai gali iššaukti įvairių organizmo sistemų ar organų – inkstų, kepenų, širdies, centrinės nervų sistemos sutrikimus, kartais gali pakenkti negrįžtamai ir baigtis netgi gyvūno mirtimi.

„Šokoladas labai pavojingas tuo, kad šeimininkai ne visuomet pastebi jo poveikį, o jis sukelia netolygų širdies darbą, virpėjimą ir gali iššaukti infarktą. Kuo tamsesnis šokoladas, tuo jis pavojingesnis, kuo didesnis jo kiekis, tuo didesnę intoksikaciją jis sukelia augintiniams. Būtent tokie atvejai gali baigtis gyvūno mirtimi.

123RF.com nuotr./Šuo per Kalėdas
123RF.com nuotr./Šuo per Kalėdas

Labai pavojinga, jei gyvūnai pavagia nuo stalo saldainių su alkoholiu. Tokiais atvejais reikia kuo greičiau kreiptis į kliniką. Jei draudžiamų produktų prisiėdė neseniai, galima plauti skrandį, naudoti detoksikuojančią terapiją, vaistus, lašines. Per šventes ir po jų gyvūnai masiškai vedami į kliniką su virškinimo sutrikimais ar apsinuodijimais, nes arba patys prisivalgo nuo stalo arba šeimininkai nepagalvoję juos primaitina, arba svečiai, norėdami įsiteikti gyvūnui,“ – apie veterinarų darbymetį pasakojo V.Misiūnienė.

Skanėstai, kurie tiks net jautraus skrandžio keturkojams

Kalbant apie svečius, jei keliaujame pas draugus, turinčius keturkojį, norisi nunešti ką nors skanaus ir jam. Tačiau veterinarė pataria perklausti, ar šeimos augintinis toleruoja tokį maistą, o galbūt tiesiai šviesiai – ką galima jam nupirkti.

Naujųjų metų naktį rekomenduojama pagarsinti muziką ar televizijos programą, jei keturkojis nebijo šių prietaisų skleidžiamų garsų, kad mažiau girdėtųsi fejerverkai.

„Geriausia visiškai nieko nežinant apie gyvūno mitybą augintiniams dovanoti žaislus, dovanų čekius grožio procedūroms, aksesuarus. Jei vis tik norisi dovanoti skanėstą, būtina paklausti šeimininko apie gyvūno mitybos įpročius ar ligas, kurioms esant gyvūnams negalima duoti tam tikrų produktų ar neįprastų gardėsių“, – pataria V.Misiūnienė.

Vis tik net jei gyvūnas turi tam tikrų virškinimo ar sveikatos problemų, jį galima palepinti konservais, guliašais ar skanukais, skirtais būtent problematiškiems gyvūnams.

 „Magnum veterinarija“ nuotr. /Augintiniai ir Kalėdos
„Magnum veterinarija“ nuotr. /Augintiniai ir Kalėdos

„Viduriuojantiems galima duoti, pavyzdžiui, „Hill’s‘ konservų, diabetikams, linkusiems į nutukimą – „metabolic“ konservų ar skanėstų. Taip pat yra ką pasiūlyti inkstininkams, širdininkams ar kepenų problemų turintiems gyvūnams, o sveikiems ir toleruojantiems įvairų maistą yra daugybė natūralių sausainiukų, ilgam graužimui skirtų skanėstų, netgi specialaus šokolado ar alaus, kurie skirti būtent šunims ir su tikraisiais šiais produktais nieko bendra neturi. Na, gal tik tiek, kad yra tikrai skanūs ir gyvūnai jų tikrai nori“, – šypsosi veterinarė.

Fejerverkai kai kuriems – tolygu pasaulio pabaigai

Be jokių traumų ar nutikimų ištvėrėte pasiruošimą Kalėdoms ir jų šventimą? Sveikiname! Tačiau dar liko Naujieji metai. Tuo metu kai mes skubame pasigrožėti fejerverkais, keturkojai nuo jų nori sprukti kuo toliau. Todėl geriausia, jei augindami keturkojį liksite namie ir švenčiantį miestą stebėsite per langą.

„Gyvūnų nerekomenduojama vesti į lauką žiūrėti fejerverkų, nes stiprus sprogimų garsas gali išgąsdinti net iki tol jokių stipresnių garsų nebijojusius keturkojus. Daug gyvūnų per šventes pabėga, pasimeta, atsiduria karantino tarnyboje ar žūsta po automobilių ratais. Geriausia augintinį Naujųjų metų naktį palikti namuose arba likti su juo“, – sako veterinarijos gydytoja.

Jos teigimu, gyvūnas turi būti uždaromas arba su juo reikia būti patalpoje, kur fejerverkai mažiausiai girdimi, gyvūnas turi turėti galimybę saugiai pasislėpti. Rekomenduojama pagarsinti muziką ar televizijos programą, jei keturkojis nebijo šių prietaisų skleidžiamų garsų, kad mažiau girdėtųsi fejerverkai.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Fejerverkai
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Fejerverkai

„Galima naudoti ir specialius medikamentus, skirtus tokioms baimėms slopinti. Jie būna tablečių arba gelio pavidalu. Vieni turi būti duodami kelias dienas iki didžiųjų švenčių, kiti veikia greitai ir efektyviai ramina baimes, nerimą, gyvūnai aprimsta, nesiblaško, nestresuoja“, – pokalbį baigia V.Misiūnienė.

Nors šventiniu laikotarpiu smalsiems keturkojams iškyla įvairių grėsmių, žinodami apie jas ir perspėję savo draugus bei svečius išvengsite vizito pas veterinarijos gydytoją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius