-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2022 03 26

Kaip išsirinkti šuniuką ir kokios veislės šiuo metu populiariausios?

Išsirinkti augintinį tikrai nelengva misija – draugą ir šeimos narį renkatės ilgiems metams kartu. Būtent todėl šunų elgsenos specialistė ir dresuotoja Skaistė Skibiniauskienė sako, kad reikia ne tik gerai apgalvoti, kokią veislę rinksitės, bet ir įvertinti, kad šuns išlaikymas ir priežiūra kas mėnesį atsieina nemažą pinigų sumą.
Auksaspalvis retriveris
Auksaspalvis retriveris / „Fotolia“ nuotr.

„Kai jau kyla mintis, kad norite augintinio, pirmiausia reikėtų susidaryti jus tenkinančių šuns savybių sąrašą – nuo tokio elementaraus dalyko kaip kailio ilgis iki charakterio savybių, aktyvumo lygio, norimos veiklos, finansinių išlaidų ir panašiai. Pavyzdžiui, atitinkamas kailio ilgis jau reiškia, kad turėsite lankytis šunų kirpyklose, o tai kainuoja. Todėl turite savęs paklausti, ar esate pasiryžę ateinančius 15 metų kas mėnesį skirti 50 eurų šuns kailio priežiūrai“, – kalba S.Skibiniauskienė.

Asmeninio archyvo nuotr./Šunų dresuotoja ir elgsenos specialistė Skaistė Skibiniauskienė
Asmeninio archyvo nuotr./Šunų dresuotoja ir elgsenos specialistė Skaistė Skibiniauskienė

– Dažnai žmonės rinkdamiesi augintinį galvoja, kad aktyvus šuo padės ir jiems patiems tapti aktyvesniems. Ką pastebite savo praktikoje?

– Yra tokių istorijų, kai šuo išjudino žmogų, tačiau šuns tikrai nereikėtų rinktis tikintis, kad jis jūsų lėtą gyvenimą pavers aktyviu. Reikėtų augintinį pritaikyti prie savo gyvenimo būdo ir būtinai apie tai pasikalbėti su veisėju. Vienos vados šuniukai gali būti labai skirtingo aktyvumo lygio, temperamento, todėl išsakę savo lūkesčius atrasite jums tinkamiausią draugą. Paprastai tariant, šuns pasirinkimas turėtų būti pritaikytas prie to, koks jūs esate dabar.

– Kaip atrasti tinkamą veislyną? Daugelis tinkamo šuniuko keliauja ir užsienį. Ką apie tai manote?

– Galiu pasakyti, kad visur yra visko – nepakankamai atsakingų veisėjų yra tiek užsienyje, tiek Lietuvoje. Visada galite paklausti atsiliepimų, tačiau savaime suprantama, kad socialiniuose tinkluose tie atsiliepimai gali būti iškreipti, pavyzdžiui, suinteresuotų žmonių iš tam tikro veislyno.

Geriausia, kai patys galite nuvykti į veislyną ir viską pamatyti savo akimis, pabendrauti su savininkais, pasižiūrėti į šunis ir įvertinti, ar jums tinka tai, ką matote. Jums turi patikti tiek šuo, tiek veisėjas, kadangi kiekvienas atsakingas veisėjas stengsis iki pat šuns gyvenimo galo bendrauti su savo išveistų šuniukų šeimininkais, tad įsigyjate ne tik šuniuką, bet ir žmogų šalia bent jau 15 metų. Atsakingas veisėjas norės žinoti, kaip jums ir augintiniui sekasi, visada padės, jeigu jums kils bet kokių klausimų.

– Kaip nustatoma augintinio kaina? Veisliniai šuniukai kainuoja nepigiai.

– Taip, šuo yra tikrai nemažos išlaidos. Kaina priklauso nuo kelių dalykų, pavyzdžiui, nuo veislės. Kodėl? Vienos veislės veda nuo 1 iki 3 šuniukų, o kita nuo 7 iki 15, tad pirmuoju atveju šuniukai bus daug brangesni, kadangi investicijos yra dalinamos mažesniam šuniukų skaičiui, todėl jo kaina išauga.

Dar vienas niuansas – kas šuniuko tėvai. Mes turime veislyną ir tam, kad gautume norimą patiną, turėjome du kartus keliauti į Milaną. Pirmoji kelionė buvo skirta tiesiog susipažinti su šuns savininku, kad jis nuspręstų, ar sutinka. Natūralu, kad kai veisėjui prireikia ne tik finansų, bet ir laiko, emocijų, kaina bus didesnė. Tiesa, noriu pabrėžti, kad ir Lietuvoje yra labai kilmingų, daug pasiekusių veislių.

Tad šuniuko kaina labai kintantis dalykas, priklausanti nuo to, kiek šuns savininkai įdeda pastangų ir investicijų į patį vados atsiradimą.

– Ne visi žmonės gali auginti kilmingus veislinius šunis, todėl įsigyja mišrūnus. Ką apie tai manote?

– Yra tokia elementari taisyklė – visi šunys, visų pirma, yra šunys, todėl mišrūnas kaip šuo nėra kažkuo prastesnis. Pasiimdami iš prieglaudos ar dovanojamą mišrūną jūs ne tik išgelbėjate šunį, bet ir susirandate geriausią draugą.

„Fotolia“ nuotr./Šuniukas
„Fotolia“ nuotr./Šuniukas

Aš visada siūlau žmogui pagalvoti, ar jam tikrai reikia kilmingo šuns, galbūt jūsų poreikius atitiks mišrūnas, o jūs dar ir padarysite gerą darbą. Iš kitos pusės, jeigu ieškote konkrečios veislės ir specifinių savybių šuns, kilmingas augintinis jūsų poreikius gali atitikti labiau nei mišrūnas. Mišrūnai gali būti prastesnės sveikatos, nes mes nežinome jų kilmės, todėl jokiu būdu nepatariu jų pirkti.

Aš visada siūlau žmogui pagalvoti, ar jam tikrai reikia kilmingo šuns, galbūt jūsų poreikius atitiks mišrūnas.

Pirkimas skatina daugintojų veiklą, o mes turime suprasti, kad mišrūnai atsirado dėl tokių žmonių neatsakingumo. Tas pats galioja ir paprastiems žmonėms – jeigu auginate šunį, tokių netyčiukų neturėtų pasitaikyti.

Veisimas savo ruožtu yra daug žinių ir darbo reikalaujantis dalykas, o visi mišrūnai jau savaime reiškia neatsakingumą, nesigilinimą į šuns sveikatą, jo temperamentą ir kitas savybes, todėl nereikėtų to remti ir nesiryžti pirkti tokio augintinio.

– Ar galima pasakyti, kad kilmingi veisliniai šunys turi mažiau sveikatos problemų nei mišrūnai?

– Tai labai plati tema, be to, dažnai galime išgirsti atvirkščiai, kad būtent mišrūnai yra daug sveikesni. Tačiau anaiptol taip nėra. Dažniausiai toks įspūdis susidaro dėl to, kad veisliniai šunys yra dažniau tiriami, kadangi tai yra veisėjo darbas – atlikti tiek sveikatos, tiek genetinius tyrimus, kurie reikalingi ir dėl prevencijos. Sakyčiau, kad veisliniai šunys turi didesnį potencialą būti sveikais, nes jų veisimas yra kontroliuojamas ir atrenkamas.

Tačiau veisėjas nėra Dievas ir veislinis šuo negarantuoja, kad bus sveikas kaip ridikas ir neturės jokių ligų ar sutrikimų. Jų gali pasitaikyti, bet šansas yra tikrai mažesnis.

Veisliniai šunys turi didesnį potencialą būti sveikais, nes jų veisimas yra kontroliuojamas ir atrenkamas.

– Augintinis šeimai. Ar galima sakyti, kad yra tokios veislės, kurios tinka šeimai ir kurios ne?

– Paimkime dvi veisles – auksaspalvį retriverį ir Tailando ridžbeką. Pirmoji visuotinai žinoma kaip tinkanti šeimai, antroji – kur kas retesnė. Veislės aprašyme teigiama, kad Tailando ridžbekas yra ištikimas šeimos šuo, tačiau tai rytietiška veislė ir tailandiečių suvokime ištikimas šeimos šuo reiškia, kad augintis gali paaukoti gyvybę dėl savo šeimininkų.

Ir tai galiu paliudyti savo patirtimi, kadangi auginame šiuos šunis ir matome, kokie jie stebintys aplinką, sargūs ir besistengiantys apsaugoti visus šeimos narius. Pavyzdžiui, buvo tokia istorija, kai šuo pagalvojo, kad man kažkas nutiko ir iššoko per antro aukšto langą. Tai šuo, kuris pasiryžęs ginti savo šeimą iki paskutinio atodūsio, bet ar tai tinkamas šuo mūsų europietiškai šeimai? Jis nebus tas, kuris dūks su vaikais ant pievos ir nebus pakantus vaikiškoms išdaigoms. Tad apibūdinimas „šeimos šuo“ yra labai slidus.

Taip, yra veislės, kurias aš rekomenduočiau šeimoms su vaikais, kadangi tos veislės turi didesnį tolerancijos slenkstį nei kitos, tarkime, jau minėtas auksaspalvis retriveris ar samojedas. Jie tikrai nesupyks, jeigu vaikas timptels ausytę ir galbūt net leisis į žaidimą, o štai Tailando ridžbekas gali sugalvoti paauklėti vaiką.

– O kas nulemia veislių populiarumą ir kuo tai atsiliepia pačiai veislei?

– Galime pamatyti, kad užeina tam tikrų veislių „bangos“. Kas tai nulemia? Manau, didžiulę įtaką daro įvairūs Holivudo filmai, pavyzdžiui, po filmo „101 dalmantinas“ Amerikoje buvo tikras šios veislės šunų sprogimas. Ir tų filmų, išpopuliarinusių tam tikras veisles, turime tikrai daug – nuo „Palikti sniegynuose“, „Hačiko: šuns istorija“ iki Lesės ir panašiai. Žmonės pamato personažą ir įsivaizduoja, kad norėtų tokio šuns, kiti atkreipia dėmesį, kad tai yra gražios išvaizdos šuo ir tai paskatina įsigyti tam tikros veislės augintinį. Dar veislių populiarumą nulemia ir įvairios įžymybės be influenceriai, nes žmonės nori būti panašūs į juos ir todėl perka tokius pačius šunis.

Pavyzdžiui, dabar labai populiarūs vengrų vižlai, kurie yra tikrai labai įspūdingi. Pastebiu, kad veislės populiarumas tampa tokiu, kad žmonės net nebesidomi pačios veislės poreikiais, nes jiems užtenka pamatyti šunis, pavyzdžiui, mieste ar kokioje idiliškoje aplinkoje ir jie iškart užsinori to augintinio. Niekas nesigilina, kiek tenka įdėti darbo, kad pasiektum tą idilę.

Arba galime prisiminti komisaro Rekso bangą. Taip, vokiečių aviganiai labai protingi, tačiau žmonės viską mato labai primityviai – įsigysiu šios veislės šunį ir jis jau savaime bus protingas. Tačiau tai nėra tiesa – darbo reikia labai daug, o veislių populiarumas nulemia tai, kad žmonės tam tikras veisles įsigyja neapgalvoję, todėl rezultatas – neišauklėti, neiškrauti ir nelaimingi šunys, o tai formuoja ir neigiamą nuomonę apie veislę.

Puikus to pavyzdys yra Sibiro haskiai, kurie vienu metu buvo itin populiarūs, tačiau dabar yra laikomi kone nevaldomais, nors taip ir nėra, paprasčiausiai jiems reikia atitinkamo elgesio ir dėmesio.

Išpopuliarėjus veislei ir pakilus paklausai auga ir pasiūla, o ji dažnai auga veisiant ne kokybę, bet kiekybę, kad būtų patenkinti pirkėjų norai. Būna atvejų, kad parenkami netinkami partneriai, ar nepaisoma kitų niuansų, tad tai yra niša, kur neatsakingi veisėjai gali paslysti, o augintinių sveikata – nukentėti.

– O kokios veislės šiuo metu populiarios?

– Vis dar nesibaigia akitų, samojedų banga, iš mažesnių veislių populiarūs Pomeranijos špicai, savo gretų neužleidžia ir nuostabieji pudeliai, vokiečių aviganiai. Tiesa, žmonės pradeda domėtis ir vis retesnėmis veislėmis, pavyzdžiui, romanų, ispanų vandens šunimis, dabar vis labiau įsibėgėja ir kurtų veislių grupė. Sakyčiau, kad kurtai anksčiau nebuvo lietuvių skonio, o dabar pastebime tikrą šuolį.

– Kalbate ir apie tai, kad šuns išlaikymas nepigus dalykas. Kokiais sumai reikėtų pasiruošti kiekvieną mėnesį?

– Prieš įsigydami augintinį visada turite apgalvoti, kiek galėsite skirti jam pinigų. Yra baziniai poreikiai, kurie daugiau mažiau reikalingi visoms veislėms – ėdalas, žaislai, pavadėliai ir pan. Informacijos apie mitybą yra labai daug, o ir pasirinkto pašaro ar maitinimo būdo kaina skiriasi. Natūralu, kad išlaidos maistui bus didesnės, jeigu šuo didelis, tačiau apskritai suma ėdalui gali svyruoti nuo 50 iki 100 eurų per mėnesį.

Reikia nepamiršti, kad didžiąją metų dalį reikalinga apsauga nuo parazitų – erkių, blusų ir kt., o tai gali kainuoti 10-15 eurų kas mėnesį.

Kirpyklose taip pat paliksite nemažą pinigų sumą, tačiau nebūtinai kiekvieną mėnesį. Šuns kailio priežiūra ir įvairios procedūros gali kainuoti 20-100 eurų.

Jeigu pirmaisiais gyvenimo mėnesiais eisite į dresūros pamokas, tai reikėtų pasiruošti 30-60 eurų kasmėnesiniam mokesčiui.

Svarbios ir veterinarinės išlaidos, kurioms kasmet išleisite 20-40 eurų, tačiau reikia paminėti ekstrinius atvejus, kai sumos gali siekti šimtus. Kad išvengtumėte tokių netikėtumų, visada galite pagalvoti apie augintinio draudimą, už kurį reikėtų mokėti kas mėnesį. Susumavę visas išlaidas galime pamatyti, kad vienam augintiniui užteks 100 eurų, o kitam ir kelių šimtų, o tai nėra maža suma. Požiūris, kad augintinis yra daugiau prabangos dalykas visai teisingas, nes jį užauginti ir išlaikyti gali tapti tikrai rimta prabanga.

– Ar tenka susidurti su tuo, kad žmonės paauginę šuniuką jį nusprendžia grąžinti atgal?

– Taip, tokių atvejų tikrai pasitaiko ir kai kurie jų labai liūdni, pavyzdžiui, itin stipri šeimos nario alergija. Tokiais atvejais savininkui labai sunku atsisveikinti su mylimu augintiniu. Tai yra žmogaus sprendimas – dovanoti šunį ar jį parduoti. Aš manau, kad jeigu šeimininkas priima sprendimą, kad augintiniui reikia keisti namus, tai yra pats geriausias dalykas, kuris gali nutikti augintiniui. Laikyti šunį tokiomis sąlygomis, kai negali užtikrinti jo poreikių yra tikra kankynė tiek pačiam augintiniui, tiek jo savininkui. Be to, kai kuriais atvejais šuniukas gali grįžti į veislyną ir jam bus surasti nauji namai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius