Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 12 17

Kaip prižiūrėti šunis žiemą?

Mes, lietuviai, gyvename ypatingoje geografinėje zonoje, kurioje turime unikalią galimybę išvysti net keturis metų laikus. Žiemą būtų galima pavadinti pačiu kontroversiškiausiu metų laiku, todėl kad vieni žmonės negali pakęsti stingdančio šalčio, apledijusių gatvių ir šaligatvių bei padidėjusių išlaidų už šildymą. Kitiems, priešingai, žiemą nušvinta akys, nes gali pasimėgauti šventiškomis girliandomis papuoštu miestu ir žemę apgaubusiu akinančiu baltumu. Mūsų augintiniams žiema visais atvejais – išbandymų metas, šiame straipsnyje rasite keletą patarimų, kaip prižiūrėti šunis žiemą.
Biglis
Biglis / Fotolia nuotr.

Šaltas žiemos oras kelia daug rūpesčių šunų savininkams, todėl reikėtų žinoti keletą dalykų, kurie padės jūsų keturkojui draugui gerai jaustis lauke net spustelėjus žvarbiam šaltukui. Pirmiausia šaltį šunys toleruoja nevienodai, tai priklauso nuo kelių veiksnių: kailio storio, kūno riebalų atsargų, aktyvumo lygio ir augintinio sveikatos būklės. Ilgaplaukiai ir storo kailio šunys geriau toleruoja šalčio poveikį, tačiau smarkus šaltis ir jiems kelia pavojų. Trumpaplaukiai šunys šalčiui ypač jautrūs, iš pradžių jie pajunta vėstančią oro temperatūrą, nes jų kailis mažiau apsaugo nuo šalčio. Šaltis yra pavojingesnis ir trumpų kojų šunims, nes kyla grėsmė, kad jų kūnas liesis su šaltu žemės paviršiumi ar sniegu. Dėl išvardytų priežasčių šunų auginimo ekspertai rekomenduoja žiemos periodu sutrumpinti pasivaikščiojimo su augintiniu trukmę, kad šis būtų apsaugotas nuo žalingo šalčio poveikio.

Būkite ypač atsargūs, kai vaikščiosite ar žaisite su šunimi šalia užšalusių ežerų, upių ar tvenkinių. Jūsų keturkojis gali paslysti arba šokti ir rimtai susižeisti atsitrenkęs į kietą ledą, o esant gana netvirtam ledui, įlūžti į vandens telkinį. 

Šuns svajonė žiemą – šilta būda ir jaukus guolis

Jeigu jūsų šuo laikomas lauke, voljere, tinkama būda tokiam augintiniui yra būtina. Ji turėtų būti apšildyta, apsaugota nuo skersvėjų ir lietaus, joje reikėtų įrengti šiltą, minkštą ir sausą guolį, kuris reguliariai būtų keičiamas, sukuriant sausą ir šiltą aplinką. Landa ar durys į būdą turi būti išdėstytos atokiau nuo vyraujančių vėjų. Esant ypač dideliems speigams, šunis iš voljerų patariama perkelti į patalpas. Įsitikinimas, kad šunys dėl apsauginių kailio savybių yra atsparesni šalčiui, deja, neteisingas. Jie jautrūs nušalimams ir hipotermijai, todėl, esant labai žemai temperatūrai, nepatartina palikti jų ilgą laiką lauke. 

Jei šuo laikomas namuose, reikėtų pasižiūrėti, kad ant plytelių ar grindų, nepadengtų kilimu, būtų padėta šilta antklodė ar pagalvėlė, kur šuo galėtų miegoti. Šios vietos dėl skersvėjo namuose gali būti labai šaltos.

Kailio ir letenų priežiūra šaltuoju periodu

Žiemos metu ypač prižiūrėkite šuns kailį. Gerai iššukuotas kailis tinkamai apsaugo šunį nuo šalčio. Ilgaplaukiams šunims derėtų palikti plaukų perteklių aplink letenų pirštus ir pėdutes, nes taip lengviau pašalinsite sniegą nuo letenų, bus mažesnė tikimybė, kad šuo gali pašalti jas. 

Akmens druska, naudojama ledui ant šaligatvių tirpdyti, gali dirginti šuns pėdutes, o jų oda suragėti. Būtina visada, grįžus iš lauko, nuplauti ir nusausinti šuns letenas, jei jos suskeldėjusios, būtina patepti riebiu kremu, specialiu vazelinu arba žuvų taukais. Druska graužia ne tik šunų pėdutes, bet ir nagus, o labiausiai tarpupirščius. Jų pažeidimai gali sukelti uždegimą. 

Kaip šerti šunis žiemą?

Pasak šunų mitybos ekspertės, „Canis major“ produkto vadovės Ivetos Šikšniuvienės, žiemos periodu šunų šeimininkai lauke laikomus šunis turėtų šerti kaloringesniu ėdalu ir duoti didesnę jo porciją nei įprastai. Žiemą šunys, būdami lauke, išeikvoja daugiau energijos organizmui šildyti. „Jei šuo laikomas lauke arba pasivaikščiojimų ir treniruočių metu praleidžia daug laiko jame, keturkojui reikia daugiau energijos, kad išlaikytų normalią kūno temperatūrą. Papildomų kalorijų, reikalingų šuniui, suma gali skirtis nuo 10 proc. iki 90 proc. nuo įprastos kalorijų normos. Siekiant nustatyti, kiek papildomų kalorijų jūsų šuniui reikia žiemą, atkreipkite dėmesį į keletą dalykų: šuns svorį, dydį, plauko ilgį, poodinių riebalų kiekį, šuns amžių, jo sveikatos būklę, fizinį aktyvumą, faktinę lauko temperatūrą ir šuns fizinį aktyvumą“, – sako Iveta Šikšniuvienė. 

Pagyvenusių ir artritu sergančių šunų priežiūra

Žiemą ypatingos priežiūros reikia pagyvenusiems šunims ir tiems, kurių sąnariai pažeisti artrito. Dėl šalčio jų sąnariai gali labai sustingti, todėl jiems pasidaro sunkiau vaikščioti nei įprastai. Po pasivaikščiojimo lauke tokiems šunims nereikėtų iš karto liepti lipti laiptais, nes tai gali sukelti sąnarių skausmus. Be to, senyviems ir artritu sergantiems šunims šiltas guolis šiltoje patalpoje yra gyvybiškai būtinas. 

Pasirūpinkite savo šunimis žiemą, kad šis metų laikas jiems nebūtų toks atšiaurus. Juk ne veltui sakoma, kad meilė ir rūpestis, atiduotas geriausiam žmogaus draugui, grįžta su kaupu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius