Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 03 18

Kaip sustiprinti šuns ir šeimininko ryšį? 10 patarimų

Vedžiojate, maitinate, mylite savo augintinį, bet negalite pasigirti vienas kitą suprantantys iš menkiausio judesio. Tvirtas ryšys tarp gyvūno ir žmogaus egzistuoja, bet jis neužsimezga per vieną dieną. Štai keletas patyrusių augintojų patarimų, padėsiančių sustiprinti draugystę.
Moteris su šunimi
Moteris su šunimi / Vida Press nuotr.

Treniruokitės kartu ar dalyvaukite varžybose

Bendras tikslas stiprina pasitikėjimą. Kai kartu mokotės naujų dalykų ar dirbate drauge šlifuodami seniai išmoktus, šuo mato jus kaip partnerį, padedantį išspręsti problemas ir besidžiaugiantį jo sėkme. Dalyvaukite kartu varžybose – bendros pastangos ir triumfas suartina draugus.

Leiskite laiką kartu

Pasiimkite augintinį į žygį ar saugią trasą važiuojant dviračiu, žaiskite visą dėmesį skirdami tik jam, ar tiesiog kartu tyliai skaitykite knygą – tik jūs ir jūsų augintinis, nedalijant dėmesio draugų kompanijoms. Net ir kasdieniuose pasivaikščiojimuose sutelkite dėmesį į augintinį, o ne į telefoną ar šnekius kaimynus.

Būkite nuoseklus

Bendraudami su šuniu būkite nuoseklūs, aiškiai veiksmais ir žodžiais parodykite, ko iš jo norite ir nekaitaliokite nuomonės pagal nuotaiką. Jei esate nustatę namuose tam tikras taisykles, laikykitės jų pats ir reikalaukite to iš šuns. Tarkime, jei vieną dieną augintiniui galima voliotis ant lovos, kitą už tai bus apibartas, jis tiesiog pasimes. Aiškiai žinodamas, kas galima, o kas ne, šuo jausis laimingesnis.

Negailėkite pagyrų

Esant mažiausiai progai girkite savo augintinį, paglostykite krūtinę ar paausį ir leiskite jam suprasti, koks jis ypatingas bei svarbus jums. Net jei kas nors iš karto nepavyksta, padrąsinkite jį pabandyti dar kartą. Patikėkite, šuo iš šeimininko balso ikrai supras, kada šis juo džiaugiasi, o kada yra nusivylęs ar nepatenkintas.

Pažinkite jo kūno kalbą

Geras šeimininkas žino, kaip jo šuns kūnas reaguoja, kai šis bijo, nerimauja ar nenori bendrauti su kitu šunimi. Suprasdamas augintinį, žmogus padeda jam išvengti galimų konfliktų ir nemalonių situacijų. Jausdamas, kad šeimininkas padeda jam išlikti saugiam, šuo jaučiasi tvirčiau.

Valdykite savo kūno kalbą

Atkreipkite dėmesį, kokius ženklus jūsų kūnas siunčia augintiniui, nes tai veikia stipriau, nei žodžiai. Kalbėdami ar žaisdami su šuniu stenkitės būti šuns akių lygyje, o treniruodami stenkitės išlikti tiesūs – augintinis supras, kad čia ne žaidimas ir jis turi susikaupti. Niekada nemuškite augintinio, nes jis pradės bijoti jūsų rankų.

Vida Press nuotr./Moteris su šunimi
Vida Press nuotr./Moteris su šunimi

Išlikite ramūs

Net ir nemaloniausioje situacijoje stenkitės išlikti ramus. Jei augintinis pasielgė netinkamai, nepraraskite kontrolės ir neleiskite emocijoms jūsų užvaldyti, nes tai jį išgąsdins ir jis praras pasitikėjimą jumis. Jei esate labai supykę, geriau giliai įkvėpkite, nueikite šalin ir grįžkite tik tuomet, kai būsite nurimę. Šuo jautrūs, jie tikrai ir be jūsų sukelto triukšmo supras, kad pasielgė netinkamai.

Nemalonius dalykus pateikite žaismingai

Yra dalykų, kurių šunys dažnai nemėgsta daryti. Pavyzdžiui, praustis ar karpytis nagų. Atlikdami tokius darbus, niekada nešaukite ant šuns ir neverskite to daryti per prievartą. Būkite žaismingi ir kantrūs, pasitelkite į pagalbą žaislus ir draugo mėgstamus skanėstus.

Gerbkite augintinį

Yra dalykų, kurių nuoširdžiai nemėgstame ir suirztame, kai aplinkiniai to nenori suprasti. Tarkime, kutenimo. Mėgstamus ir nemėgstamus dalykus turi ir mūsų augintiniai, ir tai reikia gerbti. Jei šuo tiesiog ištirpsta, kai kasomas paausys, bet jautriai reaguoja, kai liečiate pilvą, atsižvelkite į tai. Jūsų šuo jumis pasitikės labiau, jei žinos, kad neversite jo elgtis tai, kaip jam nepatinka.

Keliaukite drauge

Planuodami atostogas ar savaitgalio kelionę pagalvokite ir apie augintinį. Galbūt tai šiek tiek pakoreguos kelionės maršrutą, bet pagalvokite, kad draugas jausis kur kas laimingesnis būdamas kartu, nei likęs pas pažįstamus ar šunų viešbutyje. Be to, visi žino, kad keliaujant kartu patirti nuotykiai stiprina draugystę.

Glostykite jį ir leiskite prisiglausti

Glostykite savo augintinį, masažuokite jį ir mėgaukitės jo prisiglaudimais. Seniai žinoma, kad fizinio kontakto metu, kuomet jaučiamės mylimi ir mylime mažėja stresas ir išsiskiria „meilės hormonas“ oksitocinas. Argi gali būti kas nors geriau, jei panašiai jaučiasi abi pusės?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius