-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 04 05

Kas nuodija jūsų augintinius?

Pašėlę mūsų gyvūnėliai labai dažnai mėgsta savo pramogoms pasitelkti ne tokius jau ir nekaltus daiktus. Tik apsidairyk, žiūrėk, jau gėlė nuskabyta, nuo stalo dingo šokolado plytelė ar dar blogiau – vaistų lapelis...
Veterinarijos gydytojas laikantis šunį
Veterinarijos gydytojas laikantis šunį / Fotolia nuotr.

Žinia, kad toksiškas priemones verta laikyti kuo toliau ne tik nuo vaikų, bet ir gyvūnų. Tačiau net ir įprasti namų daiktai, kuriuos laikome saugiais, gali tapti tikromis pinklėmis mūsų katėms ir šunims. Tad į ką verta atkreipti dėmesį šunų ir kačių šeimininkams?

♦ Vaistai. Laikykite juos kuo toliau nuo augintinių. Tarkime, tie, kuriuose yra acetaminofeno, šunims gali pažeisti kepenis, o katėms sukelti anemiją ar net mirtį. Apskritai beveik visi medikamentai yra tikras nuodas jūsų gyvūnams.

 

♦ Baterijos. Ne veltui jų negalima tiesiog išmesti į šiukšlių dėžę. Šunims ir katėms baterijos gali pažeisti burną, stemplę ar skrandį. Tad būkite atsakingi – rūšiuokite.

 

♦ Šokoladas. Na, mums tai dieviškas malonumas, o augintiniams jis gali grėsti širdies smūgiu ar mirtimi. Teigiama, kad juodasis šokoladas netgi kenksmingesnis už pieninį ar baltąjį. Taigi saldinkite tik savo gyvenimo akimirkas.

 

♦ Skalbiamieji milteliai, valikliai, šveitikliai, priemonės nuo vabzdžių ir kenkėjų bei visos kitos namams ir buičiai skirtos priemonės... Jos turėtų būti laikomos saugioje vietoje. Ne veltui informaciniuose jų lapeliuose galima rasti įspėjimų, kad reikia saugoti nuo vaikų ir gyvūnų. Be to, jos toksiškos ir dirginančios kvėpavimo takus, akis, odą.

 

♦ Lelijos, pakalnutės, paprastasis cikas. Jos katėms ir šunims gali sukelti inkstų, kepenų problemų, vėmimą, viduriavimą, sutrikdyti širdies ritmą ar net sukelti mirtį. Gardžiai kvepiančias gėles laikykite atokiau nuo augintinių.

 

♦ Tokios prieskoninės daržovės kaip svogūnai, česnakai, porai ar laiškiniai česnakai pagardina mūsų patiekalus, tačiau gali būti nuodingos gyvūnams. Kramtomi ir praryjami jie sukelia anemiją, virškinamojo trakto sutrikimus. Žinoma, ir patys gyvūnai paprastai nuo šių prieskonių bėga tolyn.

 

♦ Neįtikėtina, bet makadamijos šunims gali būti mieguistumo ar vėmimo priežastimi. Turbūt ne be reikalo riešutai vadinami vienais stipriausių alergenų.

 

♦ Tabakas. Cigaretės – išties žalingas įprotis, tad nemėtykite jų, kur papuola, ir nelaikykite gyvūnams pasiekiamoje vietoje. Vėmimas, viduriavimas, drebulys, mirtis – visa tai gali sukelti cigarečių pakelis, atsidūręs jūsų gyvūno gerklėje.

 

♦ Ksilitolis. Šis saldiklis aptinkamas kramtomojoje gumoje, pastilėse, užtikrinančiose gaivų burnos kvapą, dantų pastoje. Na, o jeigu šių „gėrybių“ paragaus katės arba šunys, kaipmat gali kilti jų sveikatos bėdų.

 

♦ Kiemas. Vesdami pasivaikščioti augintinius, nė nenutuokiame, kad kieme irgi gali slypėti pavojų. Sraigės, šliužai, trąšos – visa tai neigiamai veikia augintinių sveikatą.

 

♦ Cinkas. Metalas, monetos, besimėtančios namuose, – tai tikras nuodas. Jos pažeidžia augintinių kepenis, inkstus, sukelia širdies nepakankamumą, gali netgi būti mirtinos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius