-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2022 06 27

Kelionė su gyvūnais – misija įmanoma!

Vasara – kelionių metas. Naminių gyvūnų augintojai neretai susiduria su dilema, kam atostogų laikotarpiu patikėti augintinio globą. Kiti savo kelionių neįsivaizduoja be mažųjų keturkojų, tad vis labiau populiarėja tolimos išvykos su savo gyvūnais. Pasirinkus tokias atostogas svarbu joms atsakingai pasiruošti ir pasirūpinti ne tik formalumais, bet ir augintinio komfortu.
Kelionė su gyvūnais – misija įmanoma!
Kelionė su gyvūnais – misija įmanoma! / KG group nuotr.

Svarbu žinoti pagrindinius reikalavimus

Susiruošus į kelionę, gyvūnų šeimininkams kyla daug klausimų – kaip ir kur keliauti, kokį transportą geriau pasirinkti, kokius dokumentus paruošti.

„Kaip ir prieš bet kokią kelionę, taip ir prieš kelionę su gyvūnais pravartu pasitikrinti konkrečios šalies į kurią keliaujate, reikalavimus ir taisykles. Svarbiausią informaciją rasite oro linijų puslapiuose, valstybių per kurias ar į kurias vykstate atsakingose institucijose“, – pasakoja dresuotoja ir gyvūnų priežiūros žinovė Gintarė Urbonavičiūtė.

Pasak G. Urbonavičiūtės, itin svarbu atlikti „namų darbus“, jeigu pasirinkote skristi lėktuvu, dauguma oro linijų prašo apie keliaujantį gyvūną pranešti iš anksto. Be to, svarbu turėti visus reikalingus dokumentus ir pažymas, gyvūno gabenimo reikalavimus atitinkantį narvą.

KG group nuotr./Kelionė su gyvūnais – misija įmanoma!
KG group nuotr./Kelionė su gyvūnais – misija įmanoma!

„Jeigu su savo augintiniu norite keliauti už Lietuvos ribų, būtina, kad jis turėtų poodinę mikroschemą, taip pat gyvūno augintinio europinį pasą, galiojančius skiepus. Besirinkdami viešbutį ar apartamentus, ieškokite gyvūnams draugiškų vietų ir apie atvykstantį augintinį informuokite iš anksto“, – pataria dresuotoja.

G. Urbonavičiūtė pažymi, kad kelionėse su gyvūnais beveik visais atvejais yra reikalingas narvas. „Jeigu viešbučio kambaryje norite palikti savo augintinį, jis tuo laikotarpiu turėtų likti savo narve, kad užsukus kambarį tvarkančiam personalui, neišsigąstu. Todėl prie narvo turėtų būti pripratintas gerokai iki kelionės. Kitu atveju augintiniui bus sukeltas bereikalingas papildomas stresas, – pažymi ji. – Svarbu pratinti augintinį prie narvo pamažu, pradedant nuo buvimo jame namuose, vėliau automobilyje prailginant laiką. Narvas augintiniui turi sietis su saugia vieta“.

KG group nuotr./Kelionė su gyvūnais – misija įmanoma!
KG group nuotr./Kelionė su gyvūnais – misija įmanoma!

Pasiruoškite kelionei iš anksto

„Kad ir kokį keliavimo būdą pasirinksite, atsiminkite, kad pakeitus aplinką, būtina gyvūnui suteikti saugumo jausmą. Pakeitus aplinką, gyvūnai dažnai stresuoja, atsisako ėsti. Todėl su savimi pasiimkite jo pastovų guolį, mėgiamą žaislą ir, jo maistą – pataria veterinarijos gydytojas Marius Mincė . – Savo šunis šeriu jų itin mėgstamu „Quattro“ šunų pašaru, kuris iš kitų gamintojų išsiskiria savo taikoma technologija – tai pašaras su šaltyje džiovinta mėsa“, dėl ko jį augintiniai labai mėgsta.

Keliaujantiems lėktuvu leidžiama nedidelius šunelius ar kates pasiimti į lėktuvo salono vidų. Didesnių veislių šunys keliauja bagažo skyriuje, gabenimo narve. Tad jei šuo, iš anksto pripratintas prie narvo, jausis jame saugiai. Vėlgi, lėktuvo salone keliaujantiems augintiniams reikia turėti paruošus jų mėgstamo maisto, skanėstų, specialią gertuvę su vandeniu.

Keliaujant automobiliu privalu laikytis taisyklių – šuo privalo keliauti transportavimo bokse.

„Nors Lietuvoje dar įprasta matyti palaidus šuniukus automobilyje, tačiau kai kuriose užsienio valstybėse labai griežtai stebimas šios taisyklės laikymąsis, – veterinarijos gydytojas M. Mincė. – Jeigu kelionė ilga, svarbu dažniau sustoti, leisti gyvūnui palakstyti. Taip pat noriu priminti, niekada karšta dieną nepalikti gyvūno automobilyje net trumpam, nes net per 5 minutes automobilio salonas gali įkaisti iki pavojingos gyvybei temperatūros“.

KG group nuotr./Kelionė su gyvūnais – misija įmanoma!
KG group nuotr./Kelionė su gyvūnais – misija įmanoma!

Galiausiai, svarbu nepamiršti pasiimti visų reikalingų dokumentų. Europoje gyvūnai gali būti gabenami, kai jie yra tarp dviejų – trijų mėnesių amžiaus, bet tada būtina turėti specialią deklaraciją, o sukakus trims mėnesiams, turi būti privalomai vakcinuoti kompleksine vakcina ir po jos iki kelionės turi būti praėjusi mažiausiai 21 diena. Vykstant į kitus žemynus, anksčiausiai išvykimas galimas tik atlikus trijų mėnesių vakciną ir išlaukus 21 dieną po jos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius