Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 03 24

Klaipėdiečiai baiminasi, kad nuodijamos katės

Vieno Klaipėdos Vaidaugų gatvės daugiabučio namo gyventojai pasakoja, kad kai kurie jų kaimynai, norėdami atsikratyti kieme apsigyvenusių kačių, ėmė jas nuodyti. Greičiausiai taip nugaišo dauguma per trumpą laiką staiga dingusių ar susirgusių gyvūnų.
Beglobė katė Vaidaugų g. Klaipėdoje
Beglobė katė Vaidaugų g. Klaipėdoje / J. Valaičio nuotr.
Temos: 2 Katė Klaipėda

Kenčia tiek naminiai, tiek beglobiai gyvūnai

Nuo žiauraus kaimynų elgesio kenčia ne tik belgobės, bet ir naminės katės. Anot gyvūnų globos organizacijos „Būk mano draugas‘‘ savanorio, beglobės ar į lauką išėjusios katės nuodijamos ne vienerius metus. Vyras pasakojo, kad per trumpą laiką susirgo ir po kelių savaičių nugaišo net 2 draugo katės.

Tame pačiame name  gyvenantis draugo kaimynas taip pat turėjo katiną, išleisdavo jį į lauką, tačiau po kiek laiko gyvūnas irgi nugaišo

„Praeitų metų rudens pradžioje staiga susirgo viena draugo kačių. Jis nuvežė ją pas veterinarę, o ši pasakė, kad tinkamai nefunkcionuoja inkstai. Tai katei tebuvo pora metų, ir ji buvo viena tų, kurios mėgo vaikščioti lauke, – pasakojo savo vardo straipsnyje viešinti nepanoręs ,,Būk mano draugas‘‘ savanoris. – Šiais metais situacija pasikartojo. Nugaišo dar viena draugo katė. Tame pačiame name  gyvenantis draugo kaimynas taip pat turėjo katiną, išleisdavo jį į lauką, tačiau po kiek laiko gyvūnas irgi nugaišo‘‘.

Vyras prisiminė atvejį, kai draugo kaimynas, nuolat maitindamas vieną šalia daugiabučio apsigyvenusią benamę katę, kartą pastebėjo, kad gyvūnas pasidarė labai vangus, o netrukus dingo.

Daugiabučių gyventojai teigia neįtariantys, kas gali nuodyti kates. Jiems toks žiaurus elgesys nesuprantamas. 

„Nesuprantu, kaip tokie dalykai gali vykti. Esu prieš gyvūnų žalojimą. Pats turiu katinėlį, prižiūriu jį, o ir beglobiams numetu kokį kasnelį‘‘ , – sakė Vaidaugų g. 7 namo gyventojas Arūnas.

Tačiau netoli Vaidaugų g. gyvenantys Vilma ir Ugnius mano, jog reiktų susirūpinti pačių kačių populiaciją. „Jos čia sergančios vaikšto, bakterijas nešioja, todėl nepritariame jų maitinimui. Mums nepatinka, kad jų čia tiek daug yra‘‘ , – pasakojo Vilma. 

Nuodai – vaistai nuo tuberkuliozės?

„Būk mano draugas‘‘ savanoris įtaria, jog katės galimai nuodijamos preparatais, skirtais tuberkuliozės gydymui. Jo teigimu, neseniai televizijoje rodytas vaistas, kurio net labai maža dozė gyvūnams gali sukelti didelių sveikatos problemų.

„Įtariu, kad kažkas pamatęs tą preparatą sugalvojo jį panaudoti prieš kates‘‘, – savo mintimis dalinosi gyvūnų mylėtojas.

Galimai užteko mažos nuodų dozės, kurią buvo sunku aptikti.

Vyras teigė, kad veterinarė, gydžiusi sergančią jo draugo katę, nesugebėjo išsiaiškinti, kas būtent gyvūnui sukėlė sveikatos problemas. Pašnekovas svarstė, kad galimai užteko mažos nuodų dozės, kurią buvo sunku aptikti.

Veterinarė: reikia būti atsargiems

Veterinarijos klininkos „Aumura‘‘ veterinarė Rita, gydžiusi galimai apsinuodijusią katę, teigė, jog sunku pasakyti, kada gyvūnas tiksliai nunuodytas. Jos teigimu, augintiniai gali apsinuodyti ne tik nuodais ar chemikalais, bet ir netinkamu maistu.

Paklausta, kaip apsaugoti savo augintinius nuo galimų grėsmių, veterinarė rekomendavo savo gyvūnų neišleisti iš akių.

„Jeigu tai šuo, galima uždėti atnsnukį. Šunys yra mėgėjai rankioti visokias šiukšles‘‘ , – teigė Rita.

Veterinarė mano, kad žmonės dažnai beglobius gyvūnus maitina neatsakingai. „Vieni įdeda maistą į indelius, palaukia kol katinai pasisotina, o vėliau indelius surenka. Tačiau kiti maistą tiesiog mėto per langus‘‘ , – pasakojo ji.

Dėl nunuodytų gyvūnų nesikreipė

Apie su žiaurų elgesį su gyvūnais pranešta beglobių gyvūnų įstaigai „Būk mano draugas‘‘. Ši savo ruožu informacija pasidalino socialiniuose tinkluose.

„Būk mano draugas‘‘  savanoriai pasakojo, kad išgirsti, jog mieste žiauriais būdais atsikratoma beglobių gyvūnų, tenka nuolat, tačiau konkrečiai į įstaigą dėl nunuodytų augintinių kol kas niekas nesikreipė.

Pagal Lietuvos baudžiamąjį kodeksą, tas, kas žiauriai elgėsi su gyvūnu, jeigu dėl to gyvūnas žuvo arba buvo suluošintas, arba kankino gyvūną, baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki vienerių metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius