-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 23

Kokias žuvis geriausia auginti mažame akvariume?

Nusprendusiems savo namuose įrengti mažą, 3-50 litrų talpos, akvariumą, tenka susidurti su klausimu, kaip parinkti jo gyventojus taip, jog šie derėtų tarpusavyje ir užpildytų erdvę, o akvariumas atrodytų estetiškai ir būtų kupinas gyvybės. Nepatyrusiems ir kol kas žuvelių namuose neauginusiems tai – be specialistų pagalbos sunkiai išsprendžiama dilema.
Kokias žuvis geriausia auginti mažame akvariume?
Kokias žuvis geriausia auginti mažame akvariume? / Partnerio nuotr.
Temos: 2 Akvariumas Žuvis

Tad Ogmios mieste įsikūrusios gyvūnų prekių parduotuvės „Akvazoo“ specialistai dalinasi rekomendacijomis būsimiems žuvelių augintojams ir patarimais, kokius akvariumo gyventojus išsirinkti.

Žaliasis neonas (Paracheirodon simulans): ši judri žuvis mėgsta laikytis viduriniame vandens sluoksnyje. Žaliasis neonas nėra jautrus vandens parametrams. Temperatūra: 22-28 °C, vandens kietumas: dGH 0-15, vandens pH: 5-8. Maksimalus suaugusio žaliojo neono ilgis siekia 2-3 cm. Subrendusi patelė yra apvalesnė ir kiek didesnė už patiną. Ši žuvis yra visaėdė, tad patartina šerti smulkiu, lėtai skęstančiu pašaru, pavyzdžiui, HIKARI Micro Pellets pašaru žuvims arba JBL NovoGranoMix mini universaliu pašaru žuvims.

Partnerio nuotr./Kokias žuvis geriausia auginti mažame akvariume?
Partnerio nuotr./Kokias žuvis geriausia auginti mažame akvariume?

Rekomenduojame auginti didesniais būreliais drauge su kitomis mažomis, ramiomis žuvimis. Norėdami sukurti šiai žuviai palankiausias gyvenimo sąlygas, pasirūpinkite, kad vandens srovė būtų silpna. Gyvūno spalvos geriausiai išryškėja gausiai augalais apsodintame akvariume ar kartu su natūraliomis dekoracijomis, pavyzdžiui, šakomis. Siūlome auginti tokius augalus kaip įvairių rūšių Microsorum ar Cryptocoryne, taip pat samanas Taxiphyllum.

Auksinė tetra (Hemigrammus rodwayi) ir žarijinė tetra (Hyphessobrycon amandae): šių žuvų gyvenimo būdas, priežiūra ir sąlygos tokios pat, kaip žaliojo neono.

Patartina auginti ne mažiau kaip po 6-10 žuveles būryje. Subrendusios auksinės tetros patelės pilvas yra apvalesnis nei patino, tačiau patino analinis pelekas turi baltą kraštelį. Žarijinės tetros patelė taip pat apvalesnė už patiną, o patinėlio spalva dar labiau paryškėja neršto metu. Akvariumui, kuriame auginamos žarijinės tetros, rekomenduojame pasirinkti tamsų gruntą, išryškinantį sodrias šių žuvelių spalvas.

Partnerio nuotr./Kokias žuvis geriausia auginti mažame akvariume?
Partnerio nuotr./Kokias žuvis geriausia auginti mažame akvariume?

Rasborų genties žuvys itin tinka mažiems akvariumams. Jos mėgsta ramų vandenį. Jo temperatūra: 22-28 °C, vandens kietumas: dGH 4-15, vandens pH: 6,5-8. Iš rasborų genties mažiausios ir tinkamiausios būtų šios žuvelės:

  • Nykštukinė rasbora (Boraras maculatus);
  • Rasbora moskitas (Boraras brigittae);
  • Rasbora espei (Trigonostigma espei).

Nykštukinė rasbora užauga iki 2–2,5 cm, subrendusi patelė yra apvalesnė ir šiek tiek didesnė už patiną. Ši žuvis geriausiai jaučiasi tankiai augalais apsodintame akvariume, kuriame silpna vandens srovė. Akvariumuose ši rasbora dažnai auginama su įvairiomis Caridina ar Neocaridina krevečių veislėmis.

Rasbora moskitas užauga iki 1,5-2 cm. Be kitų augalų, akvariume taip pat rekomenduojame auginti ir tokių, kurie plaukiotų vandens paviršiuje, šiek tiek užstodami šviesą, pavyzdžiui, Limnobium laevigatum, arba įtaisyti į viršų besikerojančią medžio šaką.

Rasbora espei užauga iki 2,5-3 cm. Kaip ir anksčiau minėtos rasboros, ši irgi yra auginama būreliais augalinio tipo akvariumuose. Norėdami išryškinti žuvų spalvas, rinkitės tamsų smulkios frakcijos akvariumo gruntą. Natūraliai atrodys nuskendusios medžio šakos sudėtos taip, kad sukurtų šešėlius ir slėptuves.

Visų išvardintų rasborų subrendusios patelės yra apvalesnės ir šiek tiek didesnės už patinus, o patinėliai – ryškesnės spalvos. Šerti rekomenduojame mažoms žuvims skirtu pašaru, mitybą galima papildyti šaldytomis dafnijomis ar artemijomis.

Partnerio nuotr./Kokias žuvis geriausia auginti mažame akvariume?
Partnerio nuotr./Kokias žuvis geriausia auginti mažame akvariume?

Iš itin paplitusios Danijų genties, auginti mažame akvariume tinka mikrorasbora „Galaxy“ (Mikrorazbora sp. „Galaxy“ arba Celestichthys margaritatus). Ši žuvelė buvo atrasta tik 2006 m. Ji truputėlį įnoringesnė vandens parametrams. Temperatūra: 20-26 °C, vandens kietumas: dGH 8-15, vandens pH: 6,5-7,5. Užauga iki 2 cm ilgio.

Gamtoje šios žuvelės randamos užlietose pievose, Mianmaro rytinėje dalyje, tad ir akvariume geriausiai jaučiasi tarp tankiai augančių ar vandens paviršiuje plūduriuojančių augalų, nuskendusių medžio šakų. Norėdami išryškinti žuvų spalvas, rinkitės tamsų smulkios frakcijos akvariumo gruntą, nustatykite silpną vandens srovę. Šerti geriausia mažoms žuvims skirtu pašaru, mitybą galima papildyti šaldytomis dafnijomis ar artemijomis.

Taip pat rekomenduojame parinkti tokių žuvų, kurios atliktų ir sanitarų vaidmenį. Tam tinka net kelios Corydoras šeimos žuvys:

  • Šamukas „Žvirblis“ (Corydoras hastatus);
  • Šamukas pygmaeus (Corydoras pygmaeus);
  • Šamukas habrosus (Corydoras habrosus).

Šamukai užauga iki 3 cm. ilgio. Subrendusios šamukų patelės yra didesnės ir stambesnės už patinus. Šios žuvys nėra lepios vandens parametrams. Temperatūra: 22-28 °C, vandens kietumas: dGH 4-16, vandens pH: 6-8. Šamukai, išskyrus šamukus „Žvirblius“, kurių būrelis gali klajoti po visą akvariumą, laikosi arčiau akvariumo dugno.

Tai visaėdės žuvys, kurios maitinasi nuo dugno surinkdamos maisto likučius. Dėl šios priežasties geriausia rinktis smuklios frakcijos akvariumo gruntą. Akvariumą taip pat galite papildyti nuskendusia medžio šaka ar šaknimi, kuri bus puiki slėptuvė žuvims.

Taip pat, tiesiog būtinas akvariumo sanitaras yra Otocinklusas (Otocinclus affinis). Ši maža, vos iki 4 cm. užauganti lorikarinių šeimos žuvis nėra reikli vandens parametrams. Temperatūra: 22-28 °C, vandens kietumas: dGH 4-16, vandens pH: 5-8. Jos minta augaliniu maistu, dažniausiai – dumbliais, augančiais ant akvariumo stiklų, augalų ir dekoracijų. Šią žuvelę patartina auginti nedideliame, gausiai augalais apsodintame akvariume, kurio gruntas – smulkios frakcijos smėlis. Itin svarbu užtikrinti gerą vandens filtraciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius