-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 05 30

Koks žmonių maistas gali pakenkti augintiniams?

Šiuo metu šunis ir kates patariama šerti specialiai jiems skirtu ir subalansuotu maistu. Tačiau dauguma dar nuo senesnių laikų pripratę augintinius palepinti kąsneliu nuo savo pietų stalo…
Šuo
Šuo / Fotolia nuotr.

Ar tai šunims išeis į naudą? Tikrai ne, rašo Huffington Post. Taigi, kokiam maistui reikėtų tarti griežtą „ne“?

Šokoladas

Jame aptinkama kofeino ir teobramino, kurie priskiriami metilksantino kategorijai. Beje, baltasis šokoladas šių medžiagų turi mažiau, o juodasis kur kas pavojingesnis. Kas gali atsitikti? Jeigu nuspręsite šunį pamaitinti šokoladu, tikėtina, visa tai baigsis dehidratacija, vėmimu, pilvo skausmais, sutrikusiu širdies ritmu, traukuliais, dirglumu, padidėjusia kūno temperatūra. Tas pats galioja ir kitiems produktams, kurių sudėtyje randama daug kofeino. 

Pienas

Dauguma žmonių netoleruoja piene esančios laktozės, tačiau ir mūsų augintiniams taip pat būdingas toks sutrikimas. Ir apskritai karvės pienas vertinamas itin prieštaringai...

Taigi, jeigu šuneliui duosite pieno, gyvūnėlį gali kamuoti virškinimo sutrikimai, pilvo skausmai, vėmimas ir kitos ligos. Beje, tokios pačios bėdos gali kilti ir dėl kitų pieno produktų, pavyzdžiui, sūrio.

Svogūnai

Pikantiška prieskonine daržove verčiau skaninkite savo, o ne gyvūnėlio patiekalus. Tvirtinama, kad svogūnuose yra tam tikrų junginių, kurios gali būti kenksmingos, ypač, jeigu šuo jų sukramsnos į valias. Jie pažeidžia raudonuosius kraujo kūnelius, todėl augintiniai silpsta, jiems sunkiau judėti.

Makadamijų riešutai

Įspūdingo skonio riešutai gali būti net labai kenksmingi. Kur slypi jų paslaptis? Specifiniai junginiai, aptinkami šiuose riešutuose, yra itin toksiški keturkojams. Jie gali nusilpti, sunkiai paeiti, ypač užpakalinėmis kojomis, vemti, pradėti drebėti, susirgti depresija.

Česnakas

Savo augintinius nuo česnakų laikykite kuo atokiau. Pasirodo, kad jie, kaip ir svogūnai, gyvūnams netinka, kadangi gali apnuodyti ir pakenkti kraujo kūneliams. Išskirtiniais atvejais gali prireikti net kraujo perpylimo! Taip pat šunys jausis vangūs, pavargę, nenorės judėti, sutriks virškinimo sistema.

Vynuogės

Vynuogės kaip ir razinos – ne pats geriausias pasirinkimas. Jose esančios medžiagos gali sukelti greitą inkstų nepakankamumą, vėmimą, viduriavimą, prastą savijautą, dehidrataciją, silpnumą, apetito stoką.

Avokadai

Avokado vaisiuose, lapuose, žievėje aptinkamas persinas, kuris daro neigiamą įtaką šuns sveikatai. Pasekmės – ir kvėpavimo sutrikimai, ir skaudantis skrandis, ir virškinimo bėdos. Bene pavojingiausias yra šio vaisiaus kauliukas, kuris slidus, todėl jei šuo jį praris, tai gali sukelti begalę sveikatos nesklandumų.

Obuolių sėklytės

Jose (ir ne tik, taip pat slyvų, kriaušių, persikų, abrikosų ir t. t. kauliukuose bei sėklose) aptinkama toksiška medžiaga cianidas. Dėl jos apsunksta kvėpavimas, gali prasidėti traukuliai, drebulys, galvos svaigimas, šokas ir netgi koma.

Žalia tešla su mielėmis

Tai dar vienas prastas pasirinkimas – tokia tešla, patekusi į šuns skrandį, tampa nuodinga. Ji gali ne tik labai išsiplėsti, bet ir sudirginti skrandį, pakenkti virškinimo sistemai, turėti įtakos dujų kaupimuisi. Taip pat apsinuodijimo požymiams priskiriamas ir vėmimas, viduriavimas, mieguistumas.

Kiauliena

Negalite tuo patikėti? O vertėtų. Apskrudusi ir riebaluose permirkusi šoninė gal ir tinka gausiems pusryčiams, tačiau ja nevertėtų šerti šuns. Pasirodo, dėl didžiulio kiekio riebalų, keturkojams augintiams gresia pankreatitas ir sutrikusi kasos veikla. Taip pat gali sutrikti virškinimo sistema, šuo sunkiai įsisavins kitą maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius