Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 04 01

Laikas kelti inkilus: viskas, ką turite žinoti

Baigiantis pirmam pavasario mėnesiui į Lietuvą parskrenda ir vietos lizdu sukti ieško vis daugiau paukščių. Kovo 31-ąją minima Inkilų diena. Kaip ir kokius inkilus paukščiams kelti, pasakoja Želvos girininkijos girininko pavaduotojas Kęstutis Jarmalavičius.
Zylės
Zylės / Selemono Paltanavičiaus nuotr.

„Arčiau gyvenamųjų vietų, miestų visų pirma inkiluose apsigyvena varnėnai. Varnėnams skirti inkilai yra didesni. Be abejo, vieną kitą inkilą galima pakabinti ir smulkesniems paukščiams – tokie inkilai yra su mažesnio diametro skylute. Jame apsigyvens zylutės, musinukės“, – pasakoja specialistas.

Pasak jo, inkilo nuo plėšrūno taip lengvai neapsaugosi – jam inkilo pakabinimo aukštis turi mažai įtakos, nes plėšrūnai geba puikiai laipioti medžiais.

„Paukščiai dažniausiai renkasi 2–5 metrų aukštyje pakabintus inkilus, nes tokiame aukštyje būna natūraliai genių iškalti uoksai. Zylės užima genių iškaltus uoksus arba yra kelios rūšys zylučių, kurios pačios išsikala uoksą supuvusioje medienoje“, – aiškina K. Jarmalavičius.

Pasitaiko, kad į mažiems paukščiams pritaikytus inkilus įsibrauna nekviesti svečiai. Pavyzdžiui, ne tik miško sanitarai, bet ir mažų paukščių plėšrūnai geniai prasikala didesnę skylutę, pro kurią galėtų patekti į inkilą. Tokiu atveju, pasakoja girininko pavaduotojas, inkilą apsaugoti galima aplink išpjautą skylutę pritaisant skardos lakštą ar prikalant vinių.

Taip pat svarbu žinoti, kad kai kuriuos inkilus būtina valyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius