Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 12 20

Meilės irgi gali būti per daug: kokie skanėstai nuo stalo – tabu mūsų augintiniams?

Smagiai švęsdami šventes, palepinti norime ir savo augintinius. Tačiau PetCity klinikos veterinarijos gydytojai įspėja: ne viskas, ką patys mėgstame, tinka mūsų augintiniams, o kai kurie skanėstai keturkojams – visiški tabu.
Šuniukai nori sausainių
Šuniukai nori sausainių / 123RF.com nuotr.

PetCity klinikos veterinarijos gydytoja Rugilė Ivoškaitė pastebi, kad per Kalėdas ir Naujuosius metus darbo labai padaugėja. Bene dažniausiai į kliniką kreipiamasi būtent dėl augintinių virškinimo sutrikimų.

Tikrai niekas nesvajoja šventes sutikti klinikos laukiamajame, tad R.Ivoškaitė atkreipia dėmesį į gyvūnams pavojingus, nors žmonių mėgstamus produktus.

Maistas, kurio negalima duoti keturkojui:


šokoladas
produktai su kofeinu
vynuogės ir razinos
svogūnai ir česnakai
avokadas
makadamijos riešutai
alkoholis ir jo turintys produktai
mielinės tešlos gaminiai
virti kaulai
riebi mėsa

lašinių gabaliukai
labai sūrus maistas
maisto produktai, kurių sudėtyje yra ksilitolio (cukraus pakaitalo)

Pasak gydytojos, šis maistas keturkojams – išties pavojingas, tad apie šių produktų žalą verta pakalbėti plačiau. Mat vienus iš jų augintiniai mėgsta nugvelbti patys, o kitus iš nežinojimo jiems duoda patys šeimininkai.

Net kąsnelis šokolado gali būti lemtingas

Visų pirma veterinarijos gydytoja išskyrė šokoladą, kurio sudėtyje yra kofeino ir teobromino, ypač pavojingo šunims ir katėms.

„Mažiau jautriems gyvūnams nuo gabalėlio šokolado galbūt nieko nenutiks, tačiau kitiems net ir kąsnelis gali būti lemtingas. Apsinuodijimas pasireiškia vėmimu, viduriavimu, širdies sutrikimais ar net traukuliais“, – vardijo R.Ivoškaitė.

Įtarus, kad augintinis suvalgė šokolado (ypač juodojo), specialistė pataria nedelsiant susisiekti su veterinarijos gydytoju.

Daug kofeino turi, dėl to augintiniams ypač pavojinga yra kava, arbata ar energetiniai gėrimai. Jų poveikis panašus į suvalgyto šokolado.

PetCity nuotr./PetCity klinikos veterinarijos gydytoja Rugilė Ivoškaitė
PetCity nuotr./PetCity klinikos veterinarijos gydytoja Rugilė Ivoškaitė

Mums avokadai – gėris, augintiniams – tabu

„Avokadai taip pat netinkami valgyti nei šunims, nei katėms. Jų lapuose, kauliukuose, minkštime ir žievėje yra persino, kuris sukelia vėmimą ir viduriavimą. Prarijus avokado kauliuką šunims taip pat kyla rizika paspringti ar užkimšti žarnyną“, – atkreipė dėmesį veterinarijos gydytoja.

Svogūnai ir česnakai naminiams gyvūnams taip pat sukelia virškinimo sutrikimus, o vartojant juos dideliais kiekiais išsivysto anemija (mažakraujystė). „Augintinis silpsta, tampa apsunkintas jo kvėpavimas, – į simptomus atkreipė dėmesį R.Ivoškaitė, pridurdama, kad negalavimai gali pasireikšti ir tik po kelių dienų.

Gali pradurti ar užkimšti virškinamąjį traktą


Ypač augintiniams pavojingi termiškai apdoroti arba paukštienos kaulai. Pasak veterinarijos gydytojos, termiškai apdorotų kaulų augintiniai nevirškina, todėl nuo jų užkietėja viduriai. O štai paukštienos kaulai yra itin ploni ir smailūs, tad gali pradurti virškinamąjį traktą. Tai pat kyla rizika susidaryti kaulų kamščiams, kuriuos pavyksta pašalinti tik chirurginiu būdu.

123RF.com nuotr./Biglis dairosi skanėstų
123RF.com nuotr./Biglis dairosi skanėstų

Pavojingo alkoholio yra ir mielinėje tešloje

Alkoholio yra ne tik gėrimuose, tačiau ir mielinėje tešloje ar desertuose. Kaip atkreipė dėmesį PetCity klinikos atstovė, gyvūnams alkoholis sukelia apsinuodijimą. Augintinis, kaip ir alkoholio pavartojęs žmogus, gali apsvaigti, nes pažeidžiama jo nervinė sistema. Alkoholio pavartoję gyvūnai ne tik prastai jaučiasi, bet ir neretai viduriuoja. Mielinė tešla gi gali sukelti stiprų pilvo pūtimą, kuris gyvūnams ypač skausmingas ir nemalonus.

Riebi mėsa pankreatito grėsmė

Kaip pabrėžė veterinarijos gydytoja, kiaulienos taukai, tiek termiškai apdoroti, tiek neapdoroti riebios mėsos gabaliukai yra kaloringi, tačiau ir itin sunkiai virškinami, tad augintiniui gali išsivysti pankreatitas.

Sūrus maistas, pavyzdžiui sūris, bulvių traškučiai, rūkyta mėsa taip pat nėra sveikas maistas augintiniams. Jų pavartoję gyvūnai praranda daug skysčių, tad jaučia troškulį, dažniau šlapinasi. Neretai toks maistas iššaukia vėmimą, viduriavimą, gyvūnas karščiuoja, jį krečia drebulys arba pasireiškia traukuliai.

PetCity nuotr./PetCity klinikos veterinarijos gydytoja Rugilė Ivoškaitė
PetCity nuotr./PetCity klinikos veterinarijos gydytoja Rugilė Ivoškaitė

Vos vienas becukrės gumos gabalėlis gali būti pražūtingas

Becukriuose produktuose yra ksilitolio – dirbtinio saldiklio, plačiai naudojamo kramtomos gumos, pyragaičių, saldainių ar žemės riešutų sviesto gamyboje.

Pavartojus produktų su dirbtiniais saldikliais šuns arba katės cukraus kiekis kraujyje staigiai sumažėja (pasireiškia hipoglikemija), o tai gali iššaukti sunkų kepenų pažeidimą, kraujo krešėjimo problemas. Pirminiai šių rimtų negalavimų simptomai - gyvūno mieguistumas, koordinacijos sutrikimai, traukuliai.

Vos 5 kg sveriančiam šuniukui net ir vienas becukrės kramtomosios gumos gabalėlis gali būti pražūtingas.


PetCity klinikos veterinarijos gydytoja Rugilė Ivoškaitė laukiant švenčių ir pasitinkant jas kvietė neprarasti budrumo, atkreipti dėmesį, ar ko nors netinkamo nuo vaišių stalo nenusigvelbia keturkojai šeimos nariai. „Jei norite palepinti augintinius, rinkitės gyvūnams skirtus skanėstus, kurie jiems ne tik skanūs, bet ir naudingi sveikatai“, – patarė veterinarijos gydytoja.

123rf.com/Šuniukai prie stalo
123rf.com/Šuniukai prie stalo

Nepanikuoti, o vykti į kliniką

Gyvūnų mėgstamų ir saugių skanėstų apstu PetCity parduotuvėse ar internetinėje parduotuvėje. Tačiau jei augintinis per šventes ir sukrims ką nors pavojingo sveikatai, panika nepadės. Verčiau susisiekti su savo veterinarijos gydytoju ir pasitarti, ką daryti.

„Pastebėję, kad augintinis viduriuoja, vemia, atsirado koordinacijos sutrikimų, prasidėjo traukuliai, – nedelsiant vykite į artimiausią veterinarijos kliniką ir telefonu įspėkite klinikos darbuotojus apie augintinio būklę bei simptomus, kad šie galėtų pasiruošti ir laiku suteikti būtiną pagalbą“, – pabrėžė veterinarijos gydytoja R.Ivoškaitė, ne tik augintiniams, bet ir jų šeimininkams linkėdama saugių, smagių ir linksmų švenčių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius